Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło dziwny problem

Zrogi
24-03-11, 19:11
Hej

Mam taki problem ze sprzęgłem w VTI. Bierze przy samej podłodze. Przy wciśniętym pedale sprzęgła przy wysokich obrotach samochód jedzie. Łożysko oporowe nie hałasuje. Biegi wchodzą raz lekko raz ciężko. Nie ślizga się. Tak jakby byłby za mały skok siłownika przez co tarcza cały czas szoruje po zamachu. Co to może być? Sprzęgło do wymiany?

sivy
24-03-11, 19:26
moze docisk już nie trzyma jak powinien.

Zrogi
24-03-11, 20:55
Da się to sprawdzić bez wywalania skrzyni?

kicer
24-03-11, 22:26
A może najpierw spróbuje odpowietrzyć układ sprzęgła?

Zrogi
24-03-11, 22:27
oooo to jest niezły pomysł dzięki :) W sumie to tak wygląda jakby płyn nie spełniał swojego zadania :) Ogarnę temat i zobaczymy.

sivy
25-03-11, 08:37
odpowietrzenie to tez jakieś wyjście. moze pomoże:)

demonobiker
25-03-11, 09:24
da sie wyregulować pedał sprzedał, tzn wysokość brania sprzęgła, luzujesz nakrętke która jest na tłoku od pompy sprzegła w miejscu gdzię łączy się z pedałem, i wkręcach baź wykręcasz bolec (ten tłok)palcami da się go obrócić, sprawdzasz cyz jest git i kontrujesz.nie zapomniej tylko potem zostawić jakiegoś tak skoku na jałowego na pedałe co sie reguluje natomiast śrubą nad pedałem która nie jest z nim połączona w żaden sposób...
Niektórzy twierdzą że się nie da regulować wysokości brania sprzegła ale zaufaj mi da się, robiłem to jakiś czas temu po wymianie sprzęgłą kilka razy by idealnie pod siebie dopasować jak szybko powinno brać sprzęgło...może pomoże a jak nie to skrzynia do wyjęcia

sucharek
25-03-11, 10:59
ta przy pedale cz jakas w komoze silnika

demonobiker
25-03-11, 12:52
przy pedale zaznaczona na czerwono
http://img109.imageshack.us/i/beztytuutto.jpg/

Zrogi
26-03-11, 23:45
regulacja pomogła :) dziękuję

demonobiker
27-03-11, 20:19
spoko sprawdx tylko czy ci sie nie ślizga bo ja jak ustawiłem aby brało wysoko to zaczynało się ślizgać...