Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda zamula na gazie.

lucaszz
12-02-07, 11:10
Witam honda mimo że silnik jest rozgrzany to zamula i nie chce się wkręcać na gazie, szarpie na wolnych obrotach. Silnik 1.5 + zagazowany i z automatem. Na benzynie jedzie w miare normalnie. Co może być przyczyną?

Grzechu84
12-02-07, 16:39
Słuchaj :

1) Dosłownie: autko jest "zagazowane"
2) Przyczyn może być wiele, pierwsze co przychodzi mi jeszcze na myśl to zmiana kabli WN, może zapchane jakieś przewody

:szukaj: podobnych dolegliwości u innych Hondziarzy :), porównuj i może znajdziesz odp.

Pzdr

Dzida
12-02-07, 16:59
Kiedy ostatnio regulowałeś gaz?

W jakim stanie masz świece, filtr powietrza?

Od kiedy tak się dzieje?

agent_lol
13-02-07, 01:47
chciałeś ja zagazować to masz efekty :) gaz to najwyżej z dupska mozna wypuszczac :) zabijasz auto i sie dziwisz :), chociaż są kozacy na gazie ale wtedy tylko blos bo inaczej nie da rady :)

proto
13-02-07, 07:09
Co może być przyczyną?

kopułka , palec , przewody wysokiego napięcia ... to na początek .

Radzio_WWL
13-02-07, 12:18
istnieje też możliwość że dostaje za dużo powietrza

lucaszz
13-02-07, 16:10
chciałeś ja zagazować to masz efekty :) gaz to najwyżej z dupska mozna wypuszczac :) zabijasz auto i sie dziwisz :) , chociaż są kozacy na gazie ale wtedy tylko blos bo inaczej nie da rady :)

Dokładnie zgadzam się auto już z gazem kupiłem ale wiem że na przyszłość bende omijał gaz szerokim łukiem, z moją nogą gaz to rzadna oszczędność a o tym że serce sie kraja jak silnik dostaje po dupie to nie mówie :P

Maciek_K
13-02-07, 16:13
Co może być przyczyną?

kopułka , palec , przewody wysokiego napięcia ... to na początek .*****iste, sa takie rady, jak ktoś nie wie co powiedziec to lepiej milczeć.
Na pytanie o bicie w kole tacy ludzie odpowiedza- na poczatek zmeń felgi, opony, przeguby, wachacze, tarcze, klocki i płyn hamulcowy.

proto
13-02-07, 19:03
*****iste, sa takie rady, jak ktoś nie wie co powiedziec to lepiej milczeć.

to nie są "takie rady" - tylko wiedza poparta kilkuletnią praktyką z wcześniejszym - samochodem zagazowanym , i to akurat jest dość prawdopodobna opcja , ale jasnowidzem to nikt z nas raczej nie jest ... Akurat Twój post jak najbardziej nic nie wniósł do tematu !

BEREN
13-02-07, 22:26
Jedz do regulacji do dobrego gazownika i po kłopocie. Przyczyn może być wiele moze byc za uboga mieszanka, za bogata, parownik ( membrana ), sterownik ( zle wyrególowany ), nie no nie będę sie rozpisywał. Ja mam gaz w Hani miałem w Golfie ojciec ma w Seacie, braszek w D16Y8 chądzą cacy ale trzeba dbać i mieć dobrego gaziarza, ja mam :D. pozdrawiam

ps. zapomniałbym o wątku przewodnim krokowym że tak powiem :D

agent_lol
14-02-07, 10:37
albo jeszcze lepiej tylk musisz troche $$$ uskładać wywalasz mikser , wkładasz http://allegro.pl/item165530671_blos_gaznik_brc_ja_place_za_wysylke. html a dopiero potem do gazownika na regulacje :)

uboat
19-10-07, 22:26
Witam honda mimo że silnik jest rozgrzany to zamula i nie chce się wkręcać na gazie, szarpie na wolnych obrotach. Silnik 1.5 + zagazowany i z automatem. Na benzynie jedzie w miare normalnie. Co może być przyczyną?

mam podobne objawy, szarpie i staje sie to niebezpieczne. Muszę ruszać tak z 2 tys obrotów i jak depnę gwałtownie gaz to sie dusi. poza tym na postoju obroty falują i czuć chwilowe dławienie.

dzisiaj bylem na darmowym przeglądzie w ASO i zasugerowali wymianę świec. Tak se myślę, że to może pomóc. Zobaczymy...

Grzechu84
19-10-07, 23:05
UBOAT, miałem dokładnie to samo.
Świece wymieniłm i żadna różnica.
Zmieniłem sprzęgło to jest już o niebo lepiej. Na benzynie jeździ zadowalająco, na gazie za to mimo wszystko dusi się i to dokładnie jak mówisz.
Chce ruszyć ze skrzyżowania na szybko, to jak nie rusze na wysokich obrotak (4tys) to auto się dławi i czy bym wciskał gaz czy nie ledwo co jedzie (mało bezpieczne)
Piszcie proszę bo jestem ciekaw.
P.S. mam jechać na regulację gazu jak zrobie dam znać.

uboat
20-10-07, 18:44
tak jak podejrzewałem wymiana świec pomogła, i to bardzo. Wszelkie objawy ustąpiły. Pedał gazu stał sie bardziej czuły la LPG :D

zapomniałem dodać, że moja instalacja to BRC Sequent24

Grzechu84
21-10-07, 09:42
O rany, ostatnio byłem u machanika na wymianie sprzęgła. Po tej wymianie samochód ledwo co jeździ na gazie. Może podmienił świece? Zrobie to co Ty i zobaczymy.

timberjack
28-10-07, 15:19
Widzę że chyba mam podobny problem.. Autko kupiłem niedawno już z gazem, ale póki co jeżdżę na benzynie. Ruszam z 3tys, a i tak obroty spadają do 1tys, o ruszaniu z piskiem można pomarzyć. Paliwo żre jak smok, i bardzo mocno brakuje mu mocy. Na autostradzie magiczną barierą było 130km/h - 3200obr - 5bieg. Silnik do D15Z6. HELP!

zdroyek
13-12-07, 11:04
u mnie również jest problem z muleniem. Czasem jak chce ruszyć ze skrzyzowania to Hania nagle sie dusi i zamiast ruszyć po prostu stoi mimo wciśnięcia gazu. Przy zmianie biegów zawsze czuje jakby ktoś mi przyhamowywał samochód a przyspieszanie poniżej 2,5 tys obrotów i wogóle jazda z takimi obrotami to gorzej niż maluchem. Nie wiem co jest grane, świece nowe, filtry wymienione... po wymianie filtrów była regulacja czyżby znowu sie rozregulował czy też trzeba zainwestować w kable itp?
I jeszcze jedna ciekawostka, gdy czuje że sie tak dusi (a nie zdarza sie to ciągle ale dosyć czesto) to gdy na luzie wdepnę gaz to obroty wchodzą na 4,5 - 5 tys pozostają tam na chwilkę i dopiero po jakiejś 1 sek lub troche dłużej ida dalej ...

Na benzynie nie mam najmniejszych problemów ani z muleniem ani z obrotami na luzie ...

burdygal
13-12-07, 15:06
Mi też na LPG strasznie mulił na gazie do 2,5 tyś obrotów, w ogóle nie jechał. (wątek 3 posty niżej)

Problemem okazała się totalnie nie fachowo założona instalacja gazowa. Zły mikser i źle założony, w złym miejscu. Emulator nie do tego modelu i wpiety w złe kable.
Instalacje zakładał poprzedni własciciel.

Wywaliłem mikser i zamiast niego wstawiłem blosa.
Dołozyłem też odpowiedni do mojego silnika emulator Pd-44 i jest *****ISCIE !!!!!!
Auto na 1 i 2 przyspiesza od samego dołu, od tysiaca obrotów. Zero zamulenia.

Więc jeśli nie wy zakładaliście LPG do auta i nie wiecie czy są to odpowiednie komponenty itp myśle , że najrozsądniej będzie zainstalować blosa.

zdroyek
13-12-07, 15:17
hmm co to jest blos i jak dobrać odpowiednio emulator w takim razie?

Mam D16Y3 i instalacja była zakładana jak byłem już właścicielem - gazownik zmieniał mi ostatnio chyba parownik czy coś innego bo nie trzymał szczelności.

Może w takim razie to wina emulatora też kiedyś był wymieniany bo zamókł i sie zepsuł?
Pytałem teraz gazownika oto czy ten emulator jest zawsze taki sam i nie trzeba go dostosowywac do wersji silnika ... powiedział że nie trzeba...

jak sprawdzić czy mam dobrą wersję?

siwas
13-12-07, 17:17
burdygal,
a jak tak wyglada spalanko po zalozeniu blosa?

burdygal
13-12-07, 17:48
siwas,

Chyba się niestety zwiększyło, bo depczę nim troche za mocno bo jazda teraz sprawia mi frajde :)
A tak na poważnie to nie wiem, bo generalnie to auto mojej dziewczyny, a ja jeżdze jeszcze dwoma innymi.

Ale jak zatankuje kilka razy to Ci odpowiem.

A jak u Ciebie ze spalaniem??

[ Dodano: Czw 13 Gru, 2007 ]

hmm co to jest blos i jak dobrać odpowiednio emulator w takim razie?

BRC BLOS - nowatorskie rozwiązanie w dziedzinie mikserów LPG i CNG służących do samochodów zasilanych gazem. Zwany jest także "gaźnikiem gazowym". Urządzenie to zastępuje montowany w instalacjach gazowych mikser.
Konstrukcja tego urządzenia powoduje, iż dolot powietrza nie jest zwężony tak jak przy standardowym mikserze. Pozwala to na zapewnienie silnikowi odpowiedniej mieszanki gaz/powietrze w całym zakresie obrotów. Nie posiada on zbędnej elektroniki, a jego założenie i regulacja nie są skomplikowane.
Średnica Blosa to 70 mm, długość w osi wlot-wylot - 84 mm, wysokość od końca śruby regulacyjnej do końca kolanka gazowego - 180 mm.
Aktualnie Blos dostarczany jest z rurką typu slit "D", która wystarcza do silników nawet o dużych pojemnościach.
Więcej ciekawych informacji na temat BLOS-a na http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=ogolne&type=25

Wpisz sobie w google blos to dowiesz się więcej.

A emulator PD-44 dedykowany do silnika D15B2 doradzili mi forumowicze mający taki motor.

Popytaj lub poszukaj na forum o konkretny emulator do Twojego silnika.

zdroyek
14-12-07, 15:17
niestety jakoś nie moge znaleźć żeby zweryfikować wersje emulatora do tego silnika :(

[ Dodano: Pią 14 Gru, 2007 ]
a przy okazji możesz polecić jakiegoś gazownika z Wawy? ci moi zaczynają mnie wpieniać ....

burdygal
18-12-07, 15:05
Ja i kolega Siwas montowalismy blosa w Eco Tech ul. Regulska 66 Warszawa tel. (022) 667-79-77 w godz. 8-17
http://allegro.pl/item280289007.html

Byłem tam tylko raz ale chłopak, który instalował wydawał sie bardzo kumaty i znał się na Hondzie na tyle, żeby stwierdzić, że mam pół instalacji do bani :)

Warto sprawdzić.