Zobacz pełną wersję : Honda zamula na gazie.
Witam honda mimo że silnik jest rozgrzany to zamula i nie chce się wkręcać na gazie, szarpie na wolnych obrotach. Silnik 1.5 + zagazowany i z automatem. Na benzynie jedzie w miare normalnie. Co może być przyczyną?
Słuchaj :
1) Dosłownie: autko jest "zagazowane"
2) Przyczyn może być wiele, pierwsze co przychodzi mi jeszcze na myśl to zmiana kabli WN, może zapchane jakieś przewody
:szukaj: podobnych dolegliwości u innych Hondziarzy :), porównuj i może znajdziesz odp.
Pzdr
Kiedy ostatnio regulowałeś gaz?
W jakim stanie masz świece, filtr powietrza?
Od kiedy tak się dzieje?
chciałeś ja zagazować to masz efekty :) gaz to najwyżej z dupska mozna wypuszczac :) zabijasz auto i sie dziwisz :), chociaż są kozacy na gazie ale wtedy tylko blos bo inaczej nie da rady :)
Co może być przyczyną?
kopułka , palec , przewody wysokiego napięcia ... to na początek .
Radzio_WWL
13-02-07, 12:18
istnieje też możliwość że dostaje za dużo powietrza
chciałeś ja zagazować to masz efekty :) gaz to najwyżej z dupska mozna wypuszczac :) zabijasz auto i sie dziwisz :) , chociaż są kozacy na gazie ale wtedy tylko blos bo inaczej nie da rady :)
Dokładnie zgadzam się auto już z gazem kupiłem ale wiem że na przyszłość bende omijał gaz szerokim łukiem, z moją nogą gaz to rzadna oszczędność a o tym że serce sie kraja jak silnik dostaje po dupie to nie mówie :P
Co może być przyczyną?
kopułka , palec , przewody wysokiego napięcia ... to na początek .*****iste, sa takie rady, jak ktoś nie wie co powiedziec to lepiej milczeć.
Na pytanie o bicie w kole tacy ludzie odpowiedza- na poczatek zmeń felgi, opony, przeguby, wachacze, tarcze, klocki i płyn hamulcowy.
*****iste, sa takie rady, jak ktoś nie wie co powiedziec to lepiej milczeć.
to nie są "takie rady" - tylko wiedza poparta kilkuletnią praktyką z wcześniejszym - samochodem zagazowanym , i to akurat jest dość prawdopodobna opcja , ale jasnowidzem to nikt z nas raczej nie jest ... Akurat Twój post jak najbardziej nic nie wniósł do tematu !
Jedz do regulacji do dobrego gazownika i po kłopocie. Przyczyn może być wiele moze byc za uboga mieszanka, za bogata, parownik ( membrana ), sterownik ( zle wyrególowany ), nie no nie będę sie rozpisywał. Ja mam gaz w Hani miałem w Golfie ojciec ma w Seacie, braszek w D16Y8 chądzą cacy ale trzeba dbać i mieć dobrego gaziarza, ja mam :D. pozdrawiam
ps. zapomniałbym o wątku przewodnim krokowym że tak powiem :D
albo jeszcze lepiej tylk musisz troche $$$ uskładać wywalasz mikser , wkładasz http://allegro.pl/item165530671_blos_gaznik_brc_ja_place_za_wysylke. html a dopiero potem do gazownika na regulacje :)
Witam honda mimo że silnik jest rozgrzany to zamula i nie chce się wkręcać na gazie, szarpie na wolnych obrotach. Silnik 1.5 + zagazowany i z automatem. Na benzynie jedzie w miare normalnie. Co może być przyczyną?
mam podobne objawy, szarpie i staje sie to niebezpieczne. Muszę ruszać tak z 2 tys obrotów i jak depnę gwałtownie gaz to sie dusi. poza tym na postoju obroty falują i czuć chwilowe dławienie.
dzisiaj bylem na darmowym przeglądzie w ASO i zasugerowali wymianę świec. Tak se myślę, że to może pomóc. Zobaczymy...
UBOAT, miałem dokładnie to samo.
Świece wymieniłm i żadna różnica.
Zmieniłem sprzęgło to jest już o niebo lepiej. Na benzynie jeździ zadowalająco, na gazie za to mimo wszystko dusi się i to dokładnie jak mówisz.
Chce ruszyć ze skrzyżowania na szybko, to jak nie rusze na wysokich obrotak (4tys) to auto się dławi i czy bym wciskał gaz czy nie ledwo co jedzie (mało bezpieczne)
Piszcie proszę bo jestem ciekaw.
P.S. mam jechać na regulację gazu jak zrobie dam znać.
tak jak podejrzewałem wymiana świec pomogła, i to bardzo. Wszelkie objawy ustąpiły. Pedał gazu stał sie bardziej czuły la LPG :D
zapomniałem dodać, że moja instalacja to BRC Sequent24
O rany, ostatnio byłem u machanika na wymianie sprzęgła. Po tej wymianie samochód ledwo co jeździ na gazie. Może podmienił świece? Zrobie to co Ty i zobaczymy.
timberjack
28-10-07, 15:19
Widzę że chyba mam podobny problem.. Autko kupiłem niedawno już z gazem, ale póki co jeżdżę na benzynie. Ruszam z 3tys, a i tak obroty spadają do 1tys, o ruszaniu z piskiem można pomarzyć. Paliwo żre jak smok, i bardzo mocno brakuje mu mocy. Na autostradzie magiczną barierą było 130km/h - 3200obr - 5bieg. Silnik do D15Z6. HELP!
u mnie również jest problem z muleniem. Czasem jak chce ruszyć ze skrzyzowania to Hania nagle sie dusi i zamiast ruszyć po prostu stoi mimo wciśnięcia gazu. Przy zmianie biegów zawsze czuje jakby ktoś mi przyhamowywał samochód a przyspieszanie poniżej 2,5 tys obrotów i wogóle jazda z takimi obrotami to gorzej niż maluchem. Nie wiem co jest grane, świece nowe, filtry wymienione... po wymianie filtrów była regulacja czyżby znowu sie rozregulował czy też trzeba zainwestować w kable itp?
I jeszcze jedna ciekawostka, gdy czuje że sie tak dusi (a nie zdarza sie to ciągle ale dosyć czesto) to gdy na luzie wdepnę gaz to obroty wchodzą na 4,5 - 5 tys pozostają tam na chwilkę i dopiero po jakiejś 1 sek lub troche dłużej ida dalej ...
Na benzynie nie mam najmniejszych problemów ani z muleniem ani z obrotami na luzie ...
Mi też na LPG strasznie mulił na gazie do 2,5 tyś obrotów, w ogóle nie jechał. (wątek 3 posty niżej)
Problemem okazała się totalnie nie fachowo założona instalacja gazowa. Zły mikser i źle założony, w złym miejscu. Emulator nie do tego modelu i wpiety w złe kable.
Instalacje zakładał poprzedni własciciel.
Wywaliłem mikser i zamiast niego wstawiłem blosa.
Dołozyłem też odpowiedni do mojego silnika emulator Pd-44 i jest *****ISCIE !!!!!!
Auto na 1 i 2 przyspiesza od samego dołu, od tysiaca obrotów. Zero zamulenia.
Więc jeśli nie wy zakładaliście LPG do auta i nie wiecie czy są to odpowiednie komponenty itp myśle , że najrozsądniej będzie zainstalować blosa.
hmm co to jest blos i jak dobrać odpowiednio emulator w takim razie?
Mam D16Y3 i instalacja była zakładana jak byłem już właścicielem - gazownik zmieniał mi ostatnio chyba parownik czy coś innego bo nie trzymał szczelności.
Może w takim razie to wina emulatora też kiedyś był wymieniany bo zamókł i sie zepsuł?
Pytałem teraz gazownika oto czy ten emulator jest zawsze taki sam i nie trzeba go dostosowywac do wersji silnika ... powiedział że nie trzeba...
jak sprawdzić czy mam dobrą wersję?
burdygal,
a jak tak wyglada spalanko po zalozeniu blosa?
siwas,
Chyba się niestety zwiększyło, bo depczę nim troche za mocno bo jazda teraz sprawia mi frajde :)
A tak na poważnie to nie wiem, bo generalnie to auto mojej dziewczyny, a ja jeżdze jeszcze dwoma innymi.
Ale jak zatankuje kilka razy to Ci odpowiem.
A jak u Ciebie ze spalaniem??
[ Dodano: Czw 13 Gru, 2007 ]
hmm co to jest blos i jak dobrać odpowiednio emulator w takim razie?
BRC BLOS - nowatorskie rozwiązanie w dziedzinie mikserów LPG i CNG służących do samochodów zasilanych gazem. Zwany jest także "gaźnikiem gazowym". Urządzenie to zastępuje montowany w instalacjach gazowych mikser.
Konstrukcja tego urządzenia powoduje, iż dolot powietrza nie jest zwężony tak jak przy standardowym mikserze. Pozwala to na zapewnienie silnikowi odpowiedniej mieszanki gaz/powietrze w całym zakresie obrotów. Nie posiada on zbędnej elektroniki, a jego założenie i regulacja nie są skomplikowane.
Średnica Blosa to 70 mm, długość w osi wlot-wylot - 84 mm, wysokość od końca śruby regulacyjnej do końca kolanka gazowego - 180 mm.
Aktualnie Blos dostarczany jest z rurką typu slit "D", która wystarcza do silników nawet o dużych pojemnościach.
Więcej ciekawych informacji na temat BLOS-a na http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=ogolne&type=25
Wpisz sobie w google blos to dowiesz się więcej.
A emulator PD-44 dedykowany do silnika D15B2 doradzili mi forumowicze mający taki motor.
Popytaj lub poszukaj na forum o konkretny emulator do Twojego silnika.
niestety jakoś nie moge znaleźć żeby zweryfikować wersje emulatora do tego silnika :(
[ Dodano: Pią 14 Gru, 2007 ]
a przy okazji możesz polecić jakiegoś gazownika z Wawy? ci moi zaczynają mnie wpieniać ....
Ja i kolega Siwas montowalismy blosa w Eco Tech ul. Regulska 66 Warszawa tel. (022) 667-79-77 w godz. 8-17
http://allegro.pl/item280289007.html
Byłem tam tylko raz ale chłopak, który instalował wydawał sie bardzo kumaty i znał się na Hondzie na tyle, żeby stwierdzić, że mam pół instalacji do bani :)
Warto sprawdzić.