PDA

Zobacz pełną wersję : Hałas na tylnej osi

areqq
22-03-11, 23:05
Hej,

Szukałem na forum, ale nie znalałem odpowiedzi na mój problem. Wczoraj założyłem nowe Yokohamy Parada Spec 2 z alusami, które miałem razem z autem. Opony ładnie trzymają, ale od 80 km/h jest taki huk z tyłu jakby łożyska były padnięte. Na stalówkach/zimówkach tego nie było. Koła niby gumiarz składał i wyważał. Co podejrzewać? Krzywe felgi czy może coś z ciśnieniami pokombinować? A może jest po prostu jeszcze za zimno dla tych opon?

pozdrawiam

endriu21
23-03-11, 00:55
ja miałem taki efekt przy wy ząbkowanej oponie, spróbuj może jeszcze zamienić koła osiami.

areqq
24-03-11, 00:11
No spróbuję, ale opony mam nówki sztuki komplet. Przeleciałem na nich może niecałe 300 km i jest tak od samego początku.

windriders
24-03-11, 06:50
Opony wadliwe!!!! tak samo miałem na fuldach Ecocontrol. Po zmianie z zimowych zaczeło tak wyć huczeć że jeżdżić się nie dało. Myślałem że to łożyska, ale sprawdzałem w 3 warsztatach i okazało się że to opony. Dla sprawdzenia proponuje założyć jakieś inne koła od innego samochodu pojechać kawałek i wszystko się wyjaśni.

endriu21
24-03-11, 15:14
Dla sprawdzenia proponuje założyć jakieś inne koła od innego samochodu pojechać kawałek i wszystko się wyjaśni.

kolega przecież napisał ze na innych jest ok.

areqq
25-03-11, 19:55
Tak, na zimówce + felga stalowa tego nie było.

endriu21
25-03-11, 20:00
albo opona albo felga ale skoro opony nowe to może podjedz do innego wulkanizatora niech sprawdzi felgi bez opon wykluczysz kolejny czynnik.

.Skoczek.
25-03-11, 20:14
U mnie występował w Vectrze B taki sam przypadek. Również nowe opony i to one powodowały właśnie taki huk.

Saiti
25-03-11, 20:17
Chociaż bardzo wątpię, ale spróbuj założyć mimo wszytko stare koła i się upewnij. U znajomego raz tak było, że przy montażu uszkodził plastikowy dystans na kole i felga krzywo leżała, trochę biło przy większej prędkości a po 100 km poleciało tylne łożysko.

Skowron48
26-03-11, 09:29
jest taki huk z tyłu jakby łożyska były padnięte
Jeśli chcesz mieć spokojną głowę czy to łożyska to na podnośniku przekręć porządnie oponą i jeśli będzie delikatne "chrupanie,szum" to łożyska mogą być do wymiany. Metoda sprawdzona :)
Tak, na zimówce + felga stalowa tego nie było.
Tylko, że zimówka 2x głośniej pracuje niż letnie. To też trzeba brać pod uwagę