Zobacz pełną wersję : Hałas na tylnej osi
Hej,
Szukałem na forum, ale nie znalałem odpowiedzi na mój problem. Wczoraj założyłem nowe Yokohamy Parada Spec 2 z alusami, które miałem razem z autem. Opony ładnie trzymają, ale od 80 km/h jest taki huk z tyłu jakby łożyska były padnięte. Na stalówkach/zimówkach tego nie było. Koła niby gumiarz składał i wyważał. Co podejrzewać? Krzywe felgi czy może coś z ciśnieniami pokombinować? A może jest po prostu jeszcze za zimno dla tych opon?
pozdrawiam
ja miałem taki efekt przy wy ząbkowanej oponie, spróbuj może jeszcze zamienić koła osiami.
No spróbuję, ale opony mam nówki sztuki komplet. Przeleciałem na nich może niecałe 300 km i jest tak od samego początku.
windriders
24-03-11, 06:50
Opony wadliwe!!!! tak samo miałem na fuldach Ecocontrol. Po zmianie z zimowych zaczeło tak wyć huczeć że jeżdżić się nie dało. Myślałem że to łożyska, ale sprawdzałem w 3 warsztatach i okazało się że to opony. Dla sprawdzenia proponuje założyć jakieś inne koła od innego samochodu pojechać kawałek i wszystko się wyjaśni.
Dla sprawdzenia proponuje założyć jakieś inne koła od innego samochodu pojechać kawałek i wszystko się wyjaśni.
kolega przecież napisał ze na innych jest ok.
Tak, na zimówce + felga stalowa tego nie było.
albo opona albo felga ale skoro opony nowe to może podjedz do innego wulkanizatora niech sprawdzi felgi bez opon wykluczysz kolejny czynnik.
U mnie występował w Vectrze B taki sam przypadek. Również nowe opony i to one powodowały właśnie taki huk.
Chociaż bardzo wątpię, ale spróbuj założyć mimo wszytko stare koła i się upewnij. U znajomego raz tak było, że przy montażu uszkodził plastikowy dystans na kole i felga krzywo leżała, trochę biło przy większej prędkości a po 100 km poleciało tylne łożysko.
jest taki huk z tyłu jakby łożyska były padnięte
Jeśli chcesz mieć spokojną głowę czy to łożyska to na podnośniku przekręć porządnie oponą i jeśli będzie delikatne "chrupanie,szum" to łożyska mogą być do wymiany. Metoda sprawdzona :)
Tak, na zimówce + felga stalowa tego nie było.
Tylko, że zimówka 2x głośniej pracuje niż letnie. To też trzeba brać pod uwagę