PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Zamarzniête zamki

silentbob
11-02-07, 12:42
Witam.
Jak sobie radzicie z zamarzniêtymi zamkami w drzwiach?
Przymarz³y mi ostatnio 2 zamki w drzwiach i musia³em wchodziæ przez baga¿nik :)
Sam wk³ad CHYBA nie przymarza, bo mo¿na nim delikatnie obracaæ, ale w ma³ym zakresie ruchu.

----
Civic EJ9 VI gen

zal4
11-02-07, 14:32
ja kupi³em odmra¿acz za 3,5z³ na BP :)

zieloo007
11-02-07, 16:23
ja wrzuci³em do zamków wd40 i od tego czasu niepotrzebne mi odmra¿acze

Lcfr
11-02-07, 18:51
genaralnie zima to odmrazacz...
ale ze jest na glikolu to przesmarowac jakims plytnnym smarem oprócz tego...

PaTrYk93-p2
23-01-14, 13:10
Wiem ¿e temat stary, odsma¿am go bo po co zak³adaæ nowy?

Mam problem z Zamkiem od kierowcy, zamarz³? na amen... Ni cholery nie chce siê otworzyæ. Chcia³em zdj±æ tapicerke z drzwi ale sie nie da przy zamkniêtych. Psika³em wd-40 do zamka.
Co najdziwniejsze klamka od wewn±trz jak j± ci±gne to do po³owy siê da. I teraz nie wiem czy tak bardzo przymarz³o czy mo¿e zamek siê uszkodzi³? Wczesniej chodzi³o wszystko normalnie. la³ deszcz.. mróz z³apa³ i do widzenia. Grza³em okolice zamka dmuchaw±, "cypelek" od drzwi siê troche ruszy³ ale dalej sie nie chc± otworzyæ. Troszku irytuje mnie wsiadanie przez drzwi pasa¿era =D Dodam i¿ z kluczyka drzwi kierowcy siê nie da otworzyæ gdy¿ komu¶ sie chyba spodoba³o moje auto i grzeba³ przy nim =D
Jakie¶ porady,patenty? (Nie mam gara¿u w którym bym móg³ zrobiæ saune i wjechaæ tam autem) Auto jak narazie pod chmurk± nocuje.

waldivip
23-01-14, 19:41
Denaturatem próbowa³e¶? Lub gor±ca woda ale po tym zabiegi.odrazu wysuszyæ i zalaæ wd 40 lub odmrazaczem do zamkow a jak to nie pomo¿e czeka Ciê demonta¿u gdy¿ tak jak napisa³e¶ moglo cos nawalic w zamku

Wys³ane z mojego PAP4044DUO przy u¿yciu Tapatalka

PAWELEKHONDA
23-01-14, 20:01
mia³em podobnie klamka do po³owy zewnetrzna i jak by blokwa³o i wogole nie mog³em otworzyc (dzis) drzwi itp to musia³em zajrzec do ciegien bo cos sie poblokowa³o ;/ wsiadz od pasazera i otwórz drzwi od srodka klamka moze jakos pusci , zdejmij boczek i bedzie wiadomo :) a jak juz bedziesz mia³ od srodka to i tam mozesz popsikac itp

PaTrYk93-p2
24-01-14, 00:42
A teraz pytanie za milion punktów =D Jak zdjaæ boczek(tapicerke) z drzwi jak s± zamkniête? Deska rozdzielcza blokuje dostêp do jednej ¶rubki. Nawet gdyby jej tam nie by³o, nie ma na tyle miejsca by to wytargaæ. Gdyby sie da³o zdjaæ boczek nie pisa³ bym. Mi klamka WEWNÊTRZNA do po³owy "siê otwiera".

hacker120
24-01-14, 02:46
na mój rozum musia³by¶ rozwaliæ boczek bo inaczej nie zdejmiesz ;) rozmro¼ drzwi i wtedy kombinuj

PaTrYk93-p2
24-01-14, 02:49
Dam og³oszenie "Szukam z³odzieja który w³amie mi sie do auta" No raczej wola³ bym unikn±æ demolki ;(

rooter666
24-01-14, 09:22
na upartego mo¿na to rozmroziæ, wymontowaæ g³o¶nik i dmuchaæ do boczku suszark± albo lepiej opalark± ;]

motomaniak1988
24-01-14, 10:26
Opalarka mo¿na sobie narobiæ szkód lakier nawet uszkodziæ grzej±c od ¶rodka nie umiejêtnie. Lepiej ju¿ zostawiæ suszarkê na jaki¶ czas i powoli pu¶ci.

PaTrYk93-p2
24-01-14, 12:21
Problem w tym ¿e w civicu 5D ¿eby dostaæ siê do g³osnika, trzeba ¶ci±gn±æ ca³y boczek gdy¿ jest to jedna,nieroz³±czna czê¶æ... Wracamy do punktu wyjscia =D

redcode
24-01-14, 23:22
Problem w tym ¿e w civicu 5D ¿eby dostaæ siê do g³osnika, trzeba ¶ci±gn±æ ca³y boczek gdy¿ jest to jedna,nieroz³±czna czê¶æ... Wracamy do punktu wyjscia =D

A nie lepiej wjechaæ do jakiego¶ gara¿u. Zamek chyba odtaje. Ewentualnie mo¿esz próbowaæ pryskaæ odmra¿aczami - widzia³em ¿e s± ca³kiem skuteczne je¶li chodzi o odmra¿anie szyb. Przychodzi mi jeszcze do g³owy podgrzaæ olej na kuchence nalaæ do strzykawki z ig³± i wpu¶ciæ do zamka.

PaTrYk93-p2
25-01-14, 06:19
Kurcze obawiam siê ¿e to nie wina zamarzniêtego zamka a uszkodzonego -.-
Je¼dzi³em wczoraj d³ugo, nagrza³em w aucie tak ze praktycznie w samym T-shircie sz³o siedzieæ. Na koniec grza³em okolice zamka dmuchaw± i nic! Kompletnie NIC. Nie mam pojêcia jak zerwaæ boczek. Nie mam zamiaru go niszczyc,ale chyba bede musia³ bo co zrobie...

piotreek23
25-01-14, 08:26
U mnie w HB jak urwa³o cycka od zamykania wewn±trz to ciêgno spad³o i zachaczy³o o metal w ¶rodku :). Razem z mlekiem uda³o siê odgi±æ boczek od góry (ciut pêk³ ale bez ¶ladów jak z³ozony) i ³apsko w dó³ i gmeranie po ciêgnach. Wiec bez zniszczenia boczka da siê ;)

lukasrz
25-01-14, 10:42
U mnie pracowa³y 4 zamki ale mia³em tyle lodu na aucie, ze pojechalem na myjnie by to zmyæ pozniej na 3h na parking podziemny ale bylo malo.... teraz otwieraja mi sie tylko drzwi kierowcy :D W lecie trzeba by chyba zdj±æ boczki i wszystko mega nasmarowaæ jakim¶ smarem by nie zamarza³o.

misiek707
25-01-14, 19:01
Zamarz³y mi drzwi w civicu, kluczyk we wk³adce siê obraca z oporem ale ciêgna tak jakby staj± w miejscu ;/ wczoraj pola³em wrz±tkiem drzwi i pu¶ci³o, je¼dzi³em przez godzinê i dzia³a³o, napryska³em tam WD40 i odmra¿acza, ale dzisiaj ponownie zamarz³y mi obie strony.

Podpowiedzcie czy to ciêgna przymarzaj± do czego¶ czy co, ¿e kluczyk siê obraza z oporem ale nie otwiera :(, cholera zachcia³o mi siê myæ auto w zimê ;(

piotreek23
25-01-14, 22:38
Mog³y si³owniki od centralnego zamarzn±æ :) je¶li posiadasz :)

misiek707
25-01-14, 23:47
posiadam,jest centralny zamek, da siê je przesmarowaæ bez rozbierania boczka? My¶licie , ¿e polanie denaturatem odmrozi czy zostaje tylko wrzatek?

piotreek23
26-01-14, 00:19
Zobacz czy wejdziesz baga¿nikiem. Wiem ¿e to masakra :) ale wtedy odpal i nagrzej wnêtrze powinno pomoc na tyle ¿eby otworzyæ drzwi i zdj±æ boczki. Wtedy smarowaæ. Bo tak to mo¿na boczki poniszczyæ.

misiek707
26-01-14, 00:48
w baga¿niku mam uszkodzon± wk³adkê od zamka i nie otwiera mi baga¿nika ;/

piotreek23
26-01-14, 01:21
No to suszarka i grzej okolice zamka+blachê.

misiek707
26-01-14, 14:02
samochód obecnie stoi pod blokiem wiêc nie ma mo¿liwo¶ci ;/ moze po szybie denaturatu tam wlac jakos?

piotreek23
26-01-14, 15:53
Zobacz ten patent z wrz±tkiem ale po tym musisz natychmiast boczek rozbieraæ.

lukasrz
26-01-14, 18:40
@
misiek707

Wjed¼ na jaki¶ parking podziemny - albo odmro¼ to jak wcze¶niej gor±c± wod± lub czymkolwiek a pó¼niej nie smaruj WD40 tylko olejem silnikowym. U mnie zamarz³y 3 drzwi! Po godzinie stania na podziemnym odmarz³o - na kluczyk i do wkadki wstrzykno³em SHELL 5W40 ;D i po 24h na dworze zamki pracuj± i drzwi siê otwieraj± elegancko.

misiek707
26-01-14, 19:28
odmrozi³em ju¿ ta kilka dni temu wrz±tkiem i napsika³em tam wd40, ale my¶le, ¿e drzwi mog± zamarzaæ gdzie¶ w si³owniku od centralnego zamka, bo wk³adka kluczyka chodzi tylko tak jak by ciêgno by³o zamarzniête.

misiek707
27-01-14, 15:08
pola³em po szybie wrz±tkiem zamek pu¶ci³, nastêpnie uchyli³em szybe i w szczelinke miedzy szyb± a drzwiami wla³em ok. 100ml p³ynu do spryskiwaczy:) , poje¼dzi³em godzine czasu po mie¶cie i zamek chodzi bardzo g³adko, sprawdza³em po 2h postoju i nadal otwiera siê wiêc mo¿e komu¶ siê to przyda.

Gibbon
27-01-14, 17:58
Szczególnie to polewanie wrz±tkiem szyby

krowa_wawa
28-01-14, 11:31
pola³em po szybie wrz±tkiem zamek pu¶ci³, nastêpnie uchyli³em szybe i w szczelinke miedzy szyb± a drzwiami wla³em ok. 100ml p³ynu do spryskiwaczy:) , poje¼dzi³em godzine czasu po mie¶cie i zamek chodzi bardzo g³adko, sprawdza³em po 2h postoju i nadal otwiera siê wiêc mo¿e komu¶ siê to przyda.

Masz farta ¿e szyba ci nie strzeli³a xD

sebawo
29-01-14, 11:04
Jak ja czytam takie porady to a¿ mi siê s³abo robi... wrz±tkiem? na auto? jeste¶cie niepowa¿ni....
krowa_waw i tak przy wiêkszym mrozie i nocy zamarznie Ci to, jak siê wilgoæ do mechanizmu dosta³a, to trzeba to rozebraæ, wysuszyæ i przesmarowaæ dobrze. Inaczej problem bêdzie powraca³, nie za 2 godziny, nie za 8 ale za kilka dni na pewno, je¶li temp. na zewn±trz siê utrzyma...

krowa_wawa
29-01-14, 14:58
To nie ja pisa³em ¿eby laæ wod±, podzielam twoje zdanie. Na pocz±tku mia³em problem z zamkiem i tak jak piszesz rozebra³em boczek przeczy¶ci³em wd40 a potem smar do ³o¿ysk w spreju i do dzi¶ dnia nie mam ¿adnego problemu