PDA

Zobacz pełną wersję : Kwadratowa tablica rejestracyjna

piotrek_skater
22-03-11, 16:23
Witam! Mam pytanie: czy ma ktoś może jakiś dobry patent na zamontowanie kwadratowej tablicy z boku na zderzaku? Bo chcę przerejestrować auto i myślę, że z przodu fajnie wyglądałaby kwadratowa tablica a nie podłużna.

Starstruck
22-03-11, 16:26
Najlepiej to na śrubki, wkręty :). Poza tym, kwadratowa tablica w Polsce (wg prawa), może być montowana tylko z tyłu.

vnv_nation
22-03-11, 17:05
Dokladnie tak.. i pierwszy lepszy bardziej upierdliwy policjant sie doczepi i z glupoty mozesz sie dowodu pozbyc. Dwoch kwadratowych nie dostaniesz napewno, a zeby jedna chociaz dostac bedziesz musial miec szczescie zeby przekonac tych w urzedzie ze w twoim aucie jest miejsce ztylu tylko na kwadratowa tablice. No chyba ze u mnie taki problem tylko jest.. bo kiedys rejestrowalem tico siostry i nie wierzyl ze pierwsze roczniki wychodzily z kwadratowymi tablicami z tylu, az wyszedl z urzedu i poszedl ze mna do auta ;]

orzech85
22-03-11, 17:07
... i wg mnie kwadratowa wcale ładnie by nie wyglądała z boku zderzaka. Już lepiej zamówić sobie małą tablicę - taką jak z zakupów grupowych.
I zarówno tablica "pseudo usdm" jak i kwadrat z przodu nie były by legalne - jednak ta pierwsza dużo lepiej by się prezentowała :)

bonias83
22-03-11, 22:57
lepiej zostaw zwykla z przodu i nie kombinuj ;)

thompson17
23-03-11, 12:30
Amen ! :D

Zaldier
24-03-11, 09:45
U kogoś widziałem, że ktoś dał na ssawki (3 sztuki) i jakoś się trzymało.

orzech85
24-03-11, 10:14
U kogoś widziałem, że ktoś dał na ssawki (3 sztuki) i jakoś się trzymało.
Si. sawczen tak montował tablice. Z tym że to była prostokątna a nie kwadratowa. Ale można i z kwadratową tak zrobić.

thompson17
24-03-11, 14:10
na ssawki to ja bym sie chyba nie zdecydował, nie odpadało to? co Ty miałeś za ssawki? :D

elviss09
24-03-11, 14:12
bierz z urzedu normalna tablice pozniej znajdz goscia na allegro ktory robi tablice na zamowienie zrob sobie 2 szt bedziesz mial wtedy i z przodu i z tylu ladne prostakaty dwaie blachy orginalne PL wozisz ze soba w bagazniku w razie kontroli i czepialskiego policjanta 5 min i masz zgodnie z prawem i do tego nie ma mandatu za usterke usunieta przy kontroli. Mam znajomych co robia wlasnie tak tyle ze jeszcze przy zadnej kontroli nikt sie nie czepial.

maciex
26-03-11, 19:30
No nie wiem u nas po krk śmiga kilka Evo z kwadratowymi z przodu... Czemu nie może być kwadratu z przodu niby ?

thompson17
26-03-11, 22:05
wg przepisów nie moze być... bo nie ma burt przednich tylko pod usdm :)
gdzieś miałem te przepisy o tablicach bo swego czasu sie tym interesowałem :)

Saiti
30-03-11, 22:12
Evo może a my nie? Gdzie tu sprawiedliwość? :D

thompson17
30-03-11, 22:26
zależy od policjanta... jak sie uprze policjant to i evo upier...li bo nie ma takich cudów że auto "musi" miec blache kwadratową z przodu bo niby jest usdm...
tylko z tyłu może sie komuś upiec ale przód to przypał przy każdym aucie

Chipsy2
30-03-11, 22:39
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_tablice_rejestracyjne#Wymiary_tablic
chyba wsio w temacie