Zobacz pełną wersję : Jakie pierscienie wybrac?
Witam. Szykuje sie do wymiany pierscieni i uszczelniaczy w moim d15b2 i szukam tych najbardziej polecanych zamiennikow RIK. Szukam na stronie hipol.com.pl i jedyne pierscienie jakie udalo mi sie znalezc do mojego civica to te na zdjeciu
http://img227.imageshack.us/img227/6845/hipolcl8.jpg (http://imageshack.us)
Niestety nie pisze w opisie nigdzie ze to RIK... moze mi ktos podpowiedziec ktore to te szukane?
Kolejna sprawa to uszczelniacze. Znalazlem na moto.sklep.pl takie zamienniki.
http://img168.imageshack.us/img168/1415/uszczelniaczent4.jpg (http://imageshack.us)
Czy ktos moze sprawdzal juz te uszczelniacze w swoim civicu? W ASO za komplet zawolali 230 zl wiec drogo...odpada.
Co do pierscieni ja zmienialem w d16y3 i na poczatku przywiezli mi do d15 RIK-a ale nie pasowaly (lataly po zalozeniu na tlok ze mozna bylo szczelinomierz bez problemy wsadzic).Potem po dobraniu do tloka wedlug szczeliny przywiezli do d15 TP (Teikoku Pistons).Pasowaly idealnie samo wykonanie tez b. dobre cena chyba nawet byla taka jak podane jest w tym cenniku.
Co do uszczelniaczy polecam przy takim remoncie oryginaly zebys nie musial drugi raz grzebac...Pozdro
Rikeny kosztuja w granicy 320zł a CTI wlasnie kolo 170zł wiec to moga byc te dwie firmy co na screenie.
Zadzwon i zapytaj o szczegoly
pozytywne decyzje to:
RIK z ASO za 900pln (d-series)
RIK z HIPLOL za 350pln
CTI z HIPOL za 170pln
raszta róznie...
lub zakup oryginalnych czesci nieporownywalnie taniej do polskiego aso tutaj: http://www.hondaautomotiveparts.com/auto/jsp/mws/PartsSearch.jsp
warunek: musisz miec kogos w USA by to najpierw kupil w twoim imieniu i potem wyslal do Polski
To ja znalazłem takie:
Uszczelniacze zaworów, komplet: 48 zł Musashi, Elring 176 zł, Corteco 72 zł, Ajusa 72 zł
Tak mi odpisał pewnien sklep z Wrocka. Zastanawiam się które uszczelniacze były by najlepsze? Wiem Oryginalne, ale te dużo droższe, więc wiecie coś o któryś z tych?
Skoro CTI tez dobre to jutro zadzwonie i zapytam o nie. Moze mi ktos jeszcze powiedziec co koniecznie musze wymienic\zrobic oprocz pierscieni i uszczelniaczy? Przyczyna remontu jest okropne pobieranie oleju w coraz to wiekszych ilosciach co nie kalkuluje sie wogole z przejezdzanymi kilometrami, a robie ich srednio 150 na dzien, przewaznie w tym drugim zakresie obrotow.
Ja mam CTI i przy normalnej jezdzie sa naprawde spoko.
Przez ostatni tydzień stroje fure wiec dzien w dzien katy do samej odcinki kilkanascie razy dziennie. Jutro sprawdze stan oleju i powiem czy sie nadaja na ekstremalne warunki :)
To ja znalazłem takie:
Uszczelniacze zaworów, komplet: 48 zł Musashi, Elring 176 zł, Corteco 72 zł, Ajusa 72 zł
Tak mi odpisał pewnien sklep z Wrocka. Zastanawiam się które uszczelniacze były by najlepsze? Wiem Oryginalne, ale te dużo droższe, więc wiecie coś o któryś z tych?
z tego kompletu to wybrałbym Ajusy..... gdzies czytalem jakies 2-3 pozytywne wypowiedzi... (ale wybrałbym tylko na tej podstawie co nie jest miarodajne ;/)
Skoro CTI tez dobre to jutro zadzwonie i zapytam o nie. Moze mi ktos jeszcze powiedziec co koniecznie musze wymienic\zrobic oprocz pierscieni i uszczelniaczy? Przyczyna remontu jest okropne pobieranie oleju w coraz to wiekszych ilosciach co nie kalkuluje sie wogole z przejezdzanymi kilometrami, a robie ich srednio 150 na dzien, przewaznie w tym drugim zakresie obrotow.
taka wymiana pierscieni pomaga sporo...
nawet jezeli ubytki oleju nie zgina całkiem to stana sie naprawde sladowe (np. 1 l na 10tys km) co potwierdza zasadnosc wykonania takiej operacji...
warunek: wykonanie POPRAWNE takiej operacji...
Ja znalazlem jeszcze pierscienie Nippon Piston Ring. Komplet za 145 zl :/
http://www.czesci-silnikowe.abc24.pl/default.asp?kat=19136&pro=79510
"Pierścienie SM- NPR są montowane fabrycznie!!!" :freak:
To ja znalazłem takie:
z tego kompletu to wybrałbym Ajusy..... gdzies czytalem jakies 2-3 pozytywne wypowiedzi... (ale wybrałbym tylko na tej podstawie co nie jest miarodajne ;/)
Moge mieć jeszcze Takomy za 80 zł, myślicie, że lepsze są?
Niektórzy je polecali, natomiast znalazłem też opinie na temat uszczelki pod głowice tej firmy, że ją wydmuchało komuś :/
A propo uszczelka po głowice oryginał, rozumiem?
Czy może któraś z tych:
140 zł Stone, 120 zł Nipparts, 160 zł Ajusa, 175 zł
Może ktoś wie jakie firmy robią oryginalne uszczelniacze i uszczelki pod głowice do Hondy i się podzieli wiedzą :jezyk :P
"Pierścienie SM- NPR są montowane fabrycznie!!!" :freak:
Yyy a mówili, że Riki
Fabrycznie sa pierscienie Rikena.
Uszczelki glowicy Takomy sa spoko, w uszczelniacze tez bym zaryzykowal.
Takome to wydmuchało chyba Sajmonowi ktory niemiłosiernie splanował głowice wiec nie bierz tego pod uwage.
Ja mam teraz uszczelke glowicy Takome, uszczelniacze ASO i pierscienie CTI i daje rade jesli to kogos interesuje :)
To ja znalazłem takie:
taka wymiana pierscieni pomaga sporo...
nawet jezeli ubytki oleju nie zgina całkiem to stana sie naprawde sladowe (np. 1 l na 10tys km) co potwierdza zasadnosc wykonania takiej operacji...
warunek: wykonanie POPRAWNE takiej operacji...
Wyczytalem gdzies ze w niektorych przypadkach powinno sie robic szlif tuleji tlokowych albo cylindrowych ze wzgledu na ksztalt owalny czy cos takiego. Jezeli sie tego nie zrobi to pozniej silnik na nowo bedzie pobieral olej a nawet w lepszych ilosciach. Sa to informacje tylko wyczytane wiec wole sie upewnic zeby nie bylo nie scislosci. Cala robote bedzie mi robil znajomy z ASO Hondy ale prywatnie, zaufanie do niego mam bo robil juz kilka rzeczy przy moim autku i wszystko jak do tej pory bez zarzutu. Pozdrawiam.
Fabrycznie sa pierscienie Rikena.
Takome to wydmuchało chyba Sajmonowi ktory niemiłosiernie splanował głowice wiec nie bierz tego pod uwage.
Tu masz jeszcze inny przykład:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=318032#304460
Kurde już sam głupieje jakie części brać :/
Żeby tyle kłopotów było z wyborem części.
A ile dałeś za oryginalne uszczelniacze?
Radze nie oszczedzac na uszczelniaczach. Jesli masz wiecej kasy to jak najbardziej z ASO. Koszt ok 350 zl (skradzione od Lcfr) :aloha:
http://img255.imageshack.us/img255/8122/beztytuuul7.jpg
Radze nie oszczedzac na uszczelniaczach. Jesli masz wiecej kasy to jak najbardziej z ASO. Koszt ok 350 zl (skradzione od Lcfr) :aloha:
Obrazek (http://img255.imageshack.us/img255/8122/beztytuuul7.jpg)
:d :d :d :d
a co do Rikenów to nawet wzmianki w manualu są:
http://img178.imageshack.us/img178/9955/beztytuump2.th.jpg (http://img178.imageshack.us/my.php?image=beztytuump2.jpg)
Nie kupuj produktów Ajusa, bo to jest kupa. Żaden porządny mechanik od silników ci tego nie poleci i nie założy. Kiepskie produkty poprostu. Jak uszczelka to Erling, Goetze, Takomy nie znam. Natomiast jeżeli chodzi o pierścienie to albo Kolbenschmidt albo Goetze. To są sprawdzone marki wkładane na pierwszy montaż do większości europejskich samochodów. Nie wiem jak jest w japończykach, ale jak masz kupić pierścienie "no name" to lepiej kup to co wymieniłem, albo dowiedz się co wkładają w fabryce. Wcale nie oznacza to, że będziesz musiał kupować je tylko w ASO. Nie zakładaj jakichś wynalazków, bo rozbiórka silnika to zawsze jakieś koszty, a wkładając niepewny materiał prawdopodoieństwo ponownej wymiany w krótkim czasie znacznie wzrasta.
Dzwonilem do Hipola i maja Rikeny w cenie 325 zl (to te ostatnie z pierwszego zdjecia). Dowiedzialem sie rowniez ze Hipol ma swojego partnera na terenie Wroclawia a jest nim Toyota-Serwis (www.japanserwis.pl) gdzie rowniez dzwonilem w sprawie pierscieni.
RIK - 325zl (nominal) - trzeba czekac 1 dzien poniewaz nie maja na miejscu
CTI - 170zl (nominal) - mozna odebrac od razu
Ogolnie czesci Hipolowe sa w Toyota-Serwis
Ja sie decyduje na RIK ale przeloze remont o miesiac bo nie wyrobie z zakupem wszystkich uszczelek (glowica, kolektory, uszczelniacze) na raz plus robocizna.
Znalazlem na google temat, gdzie koles wymienial pierscienie w jednej Hondzie... do tej pory nie wiedzialem ze nalezy rozebrac dol silnika do wymiany pierscieni... a wiec do kosztow nalezy doliczyc uszczelke misy olejowej, olej i filtr oleju.
http://www.honda.slask.pl/forum/viewtopic.php?t=509&view=previous&sid=d4059b000eab631bc9a2649dbeb7759c
Witam. Szykuje sie do wymiany pierscieni i uszczelniaczy w moim d15b2 i szukam tych najbardziej polecanych zamiennikow RIK. Szukam na stronie hipol.com.pl i jedyne pierscienie jakie udalo mi sie znalezc do mojego civica to te na zdjeciu
Obrazek (http://imageshack.us)
Niestety nie pisze w opisie nigdzie ze to RIK... moze mi ktos podpowiedziec ktore to te szukane?
Czy ktos moze sprawdzal juz te uszczelniacze w swoim civicu? W ASO za komplet zawolali 230 zl wiec drogo...odpada.
Czyli jednak remoncik, ta płukanka nic nie dała?
Podepne sie do tematu, co to jest planowanie głowicy i kiedy się to robi?
O co wogóle w tym chodzi? I czy zawsze przy remoncie to się robi?
jeżeli chodzi o pierścienie to albo Kolbenschmidt albo Goetze. To są sprawdzone marki wkładane na pierwszy montaż do większości europejskich samochodów.
honda to ogólnie japoński samochód... :hinczyk:
planowanie głowicy powinno sie robic kazdorazowo przed ponownym zalozeniemn głowicy.....
RIK - 325zl (nominal) - trzeba czekac 1 dzien poniewaz nie maja na miejscu
CTI - 170zl (nominal) - mozna odebrac od razu
oba wybory to raczej dobre produkty....
planowanie głowicy powinno sie robic kazdorazowo przed ponownym zalozeniemn głowicy.....
A co to jest to planowanie i po co się to robi? Autor wątku nie bierze tego pod uwagę przy remoncie a o cena to pewnie z 200 zł.
No planowanie to szlif glowicy, inaczej zmiejszenie miejsca gdzie glowica styka sie z cylindrem po to by zwiekszyc stopien sprezenia. Prosze o korekte jesli zle wytlumaczylem :bicie:
A co to jest to planowanie i po co się to robi? Autor wątku nie bierze tego pod uwagę przy remoncie a o cena to pewnie z 200 zł.
Planowanie samo w sobie polega na frezowaniu powierzchi głowicy stykajacej sie z blokiem silnika. Wykonuje sie je w celu wyrównania odkształconej (np. po przegrzaniu) płaszczyzny. Jezeli silnik nie uległ awarii a zdejmujemy głowice planowanie stosuje sie "zapobiegawczo" oraz w celu przeczyszczenia (potocznie niektórzy nazywaja zabieleniem) powierzchni styku i planowanie takie to wartosc 0,01mm co praktycznie nie wplywa na kompresje silnika. Mozna splanowac głowice wiecej i uzyskac wiekszą kompresje silnika poprzez zmniejszenie komory spalania. O ile takie planowanie zmniejsza komore spalania mozna wyliczyc na kalkulatorach, które sa dostepne w sieci.
Podczas planowania w celu zmniejszenia komory spalania wypada przemyslec czy warto to robic---> lepiej moze splanowac tylko 0,01mm a zastosowac nizszą uszczelke, zeby w razie pózniejszych (przyszłosciowych) remontów i napraw miec "zapas" materiału do planowania, bo kazda głowica ma punkt ponizej którego nie powinno sie juz jej planowac.
Koszt samego planowania w Warszawie to przykłądowe 60pln.(sam za tyle planowałem)
przy tzw malym remocie potrzebne rzeczy to:
-komplet uszczelniaczy
-komplet pierscieni
-uszczelka pod glowice
-uszczelka miski olejowej
-uszczelka kolektora ssacego
-w zaleznosci od stanu uszczelka pokrywy zaworow
-olej
-filtr oleju
czynnosci:
-tzw honowanie
-planowanie glowicy
koszt w przypadku silnika d serii to u mojego mechanika(krzysiu od hond :afro: ) 800-900zl z czesciami zamiennymi. nie wiem co on dokladnie wklada,ale ma juz kilkanascie, albo -dziesiat takich remontow za soba wiec wie co kupowac
Mógłbyś go wypytać jakie części wkłada?
Rozumiem, że jesteś zadowolony z roboty i nie bierze Ci oleju?
Czyli jednak remoncik, ta płukanka nic nie dała?
Plukanki wogole nie robilem, doszedlem do wniosku ze lepiej zrobic maly remont bo mam zamiar dlugo jezdzic tym autem... moze i kompresja wroci z nowymi pierscieniami. Nastepnie bedzie mini-me na d15b7 na kolektorach z d16z6 i to juz bedzie max jaki planuje z podrasowaniem [H] nie mowiac o okresowych wymianach.
przy tzw malym remocie potrzebne rzeczy to:
-komplet uszczelniaczy
-komplet pierscieni
-uszczelka pod glowice
-uszczelka kolektora ssacego
-w zaleznosci od stanu uszczelka pokrywy zaworow
-olej
-filtr oleju
czynnosci:
-tzw honowanie
-planowanie glowicy
koszt w przypadku silnika d serii to u mojego mechanika(krzysiu od hond :afro: ) 800-900zl z czesciami zamiennymi. nie wiem co on dokladnie wklada,ale ma juz kilkanascie, albo -dziesiat takich remontow za soba wiec wie co kupowac
Co to jest to honowanie?
honowanie (http://www.pannonia.hoffman.auto.pl/Instrukcje%20i%20schematy/Cylinder.htm)
Google nie boli :aloha:
:dalej: :szukaj: honowanie.... http://www.pannonia.hoffman.auto.pl/Instrukcje%20i%20schematy/Cylinder.htm
ja akurat robilem na oryginalach kupionych w sklepie do ktorego podalem link wczesniej.jestem zadowolony. od wymiany do wymiany starcza mi to co pozostalo w baniaku, a ostatnio nawet zostaje jeszcze.jezdze na motulu i tego oleju zdecydowanie mniej ubywa w stopsunku do mobila na ktorym jezdzilem wczesniej.
do czynnosci przy remoncie zapomnialem jeszcze dopisac reguilacji zaworow oczywiscie
:)
Tu się zastanawiam. Rozmawiałem z mechanikami i jeden twierdził, że lepiej dać odpowiedni silikon, podobno ma lepiej trzymać niż uszczelka. Poszukałem na forum i okazuje się, że oryginalna uszczelka jest bardzo droga, natomiast na zamienniki ludzie narzekają, że się pocą. Wynika, z tego, że chyba rzeczywiście silikon może być lepszym rozwiązaniem w tym wypadku i do tego dużo tańszym.
uszczelka kolektora ssacego
Można by zastosować kilka uszczelek na raz w celu oddzielenia kolektora od gorącego silnika? Coś na wzór rych uszczelek z plexy.
Dzis listonosz przyniosl mi pierscienie... Niby RIK a na (czerwonym w kilka bialych pasków) pudelku pisze TP Teikoku Piston Ring i nigdzie nie ma wzmianki ze to RIK, czy wasze RIKi tez tak byly podpisane (?), bo nie wiem czy dzwonic do sklepu w tej sprawie. Remont bede robil w przyszlym miesiacu, bo teraz wyszly niespodziewane wydatki.
Dzis listonosz przyniosl mi pierscienie... Niby RIK a na (czerwonym w kilka bialych pasków) pudelku pisze TP Teikoku Piston Ring i nigdzie nie ma wzmianki ze to RIK, czy wasze RIKi tez tak byly podpisane (?), bo nie wiem czy dzwonic do sklepu w tej sprawie. Remont bede robil w przyszlym miesiacu, bo teraz wyszly niespodziewane wydatki.
Ja takie bralem.Mam juz zalozone i zrobilem na nich prawie 7 tys. nie narzekam wszystko ok.Chcialem RIK ale nie pasowaly u mnie i te mi przywiezli mozesz zakladac
mam kpl uszczelniaczy Takomy kupione do d16y3, ale na opakowaniu jest napisane d15 więc chyba podejdą.
Oddam za 50pln
mam kpl uszczelniaczy Takomy kupione do d16y3, ale na opakowaniu jest napisane d15 więc chyba podejdą.
Oddam za 50pln
Akurat uszczelniacze biore oryginalne z ASO.
Akurat uszczelniacze biore oryginalne z ASO.
najsłuszniejszy wybór...
i pamietaj ze po zlozeniu silnika trzeba go docierac. ja , zeby to nie bylo rozlozone za dlugo w czasie wybralem sie w trase do bydgoszczy odwiedzic znajomych. spod domu mam 500km, wiec razem wyszlo ponad 1000km z jazda na miejscu.przez pierwsze 200km nie przekracalem 2500 obr/min, a potem max 3000obr, po 1000km zwiekszylem predkosc obr do 3500. efekt: spalania na trasie w b16a2 5.4l/100km :aloha:, oczywiscie okupione wkur@#! jak bylo jakies fajne autko na trasie a tu ni hu hu ...zero gonienia. pamietaj zeby gwalotwnie nie przyspieszac, raczej ostroznie obchodzic sie z pedalem gazu. ja dla wlasnego lepszego samopoczucia docieralem autko przez prawie 2000km, choc mechanik mowil ze 1500 wystarczy. powodzenia!!!!
p.s
od remontu mam juz zrobione 50tys km i wszystko cacy!bez gonienia autka nie zchodzi z bagnetu nic, jak popedze VioleTke ostro to cos sobie lyknie, ale od wymiany do wymiany nie dokupuje oleju.
Tak tak, o docieraniu juz sie naczytalem ze ho ho ;) ... ale dzieki za kazde info... W moim przypadku dojezdzam do dziewczyny.Do niej mam 270km a w dwie strony ponad 500km. Pare takich kursow co tydzien i silniczek dotarty ;)
Nastepna ingerencja w silnik bedzie przerobka na D15B7 plus kolektor wydechowy od D16Z6 tylko zastanawiam sie czy te dodatkowe (okolo 10) kuni bedzie odczuwalne?
To juz bedzie maximum jakie zrobie z moim autkiem. Pozniej juz tylko dbanie o prawidlowy stan techniczny :afro: i odkladanie pieniazkow na Honde CBR 600 F2 ;)
Pozdrawiam.
Tak tak, o docieraniu juz sie naczytalem ze ho ho ;) ... ale dzieki za kazde info... W moim przypadku dojezdzam do dziewczyny.Do niej mam 270km a w dwie strony ponad 500km. Pare takich kursow co tydzien i silniczek dotarty ;)
Nastepna ingerencja w silnik bedzie przerobka na D15B7 plus kolektor wydechowy od D16Z6 tylko zastanawiam sie czy te dodatkowe (okolo 10) kuni bedzie odczuwalne?
To juz bedzie maximum jakie zrobie z moim autkiem. Pozniej juz tylko dbanie o prawidlowy stan techniczny :afro: i odkladanie pieniazkow na Honde CBR 600 F2 ;)
Pozdrawiam.
bedzie odczuwalne....
b7 z kolektorem wydechowym od z6 i dobrym wydechem to jakies 110kM
i na pewno bedzie odczuwalne po b2
jak juz to robisz to poszukaj od razu kolektora dolotowego od z6 - bedzie jeszcze lepiej.
Zobacz temat Visozone po założeniu MPFI wyszło lepiej niż ładnie
Dzieki. Przeczytalem temat Visozone i nie wiedzialem, ze tyle konikow mozna uzyskac po takich modach. Moze rzeczywiscie poszukam od razu kol. dolotowy od Z6. Czas pokaze, najpierw trzeba doprowadzic autko do stanu uzywalnosci :afro:
Pozdrawiam.
Docierac lepiej jest w miescie przy zmiennym obciążeniu, a nie stałych obrotach!
Witam... Niestety jak to w życiu bywa różnie, jestem narazie zmuszony przerwac operacje wymiany pierscieni. Stare opony wylysialy calkowicie od wewnatrz z powodu niskiego zawieszenia, widac juz bylo nastepna warstwe pod bieżnikiem... widzac to przestraszylem sie i musialem porzyczyć pieniadze od mamy (bo do wyplaty jeszcze kilka dni) i kupilem 4 nowe opony poniewaz stare tylne byly nie rowne, wczesniej ktos musial ostro zaciagac na recznym.
Na nowych oponach to calkiem inna jazda... autko po puszczeniu kierownicy przy kazdej predkosci jedzie idealnie prosto czego nie moglem powiedziec jezdzac na starych oponach. Opony jakie kupilem to Kleber 175/65/14" na oryginalnych felgach z Hondy Concerto.
W zwiazku z zaistniala sytuacja i potrzeba pieniedzy na rozne wazniejsze cele niz auto niestety potrzebuje gotowki i jestem w stanie sprzedac komuś pierścienie które kupiłem 3 tygodnie temu. Są to pierścienie TP STD z HIPOLA a raczej jego partnera Toyota Serwis we Wrocławiu. Zapłaciłem za nie 325 zł plus przesyłka (mam paragon zakupu) pudełko otwierane tylko w celu sprawdzenia czy wszystko jest. Pierścienie są po prostu nowe... Odsprzedam za 270 zł plus przesyłka.
Kolejna sprawa to zauwazylem ze przez ostatnie 3 tygodnie jezdzac spokojnie do 3500 rpm i rzadko jezdzac ostro poziom oleju zmniejsza sie powoli a zrobilem przez te 3 tygodnie około 1100 km dolewajac wczesniej 0,8 L oleju... acha i mam siwe chmurki za sobą tylko na zimnym silniku. Zawsze jak jest zimny to daje mu pochodzic na biegu jałowym około 1-2 minuty (wtedy kopci minimalnie) i ruszam i dopóki dobrze się nie rozgrzeje. Wtedy kopci jak przyśpieszam ( a nie przekraczam 3000 rpm), wyraźnie dymek znika jak spuszczam noge z gazu a jak silnik już jest rozgrzany to nie zauważam chmurek. Zastanawiam się, bo może kiedyś jak będe już miał gotówke to poprostu wymienić uszczelniacze zaworowe... niech chociaż te spalanie oleju spadnie o 30% to będzie dobrze. Myślicie że sama wymiana uszczelniaczy coś da?
W zwiazku z zaistniala sytuacja i potrzeba pieniedzy na rozne wazniejsze cele niz auto niestety potrzebuje gotowki i jestem w stanie sprzedac komuś pierścienie które kupiłem 3 tygodnie temu. Są to pierścienie TP STD z HIPOLA a raczej jego partnera Toyota Serwis we Wrocławiu. Zapłaciłem za nie 325 zł plus przesyłka (mam paragon zakupu) pudełko otwierane tylko w celu sprawdzenia czy wszystko jest. Pierścienie są po prostu nowe... Odsprzedam za 270 zł plus przesyłka.
dział giełda......
Myślicie że sama wymiana uszczelniaczy coś da?
nic nie da....
albo da baaaaaardzo niewiele(równoznacznie z niezauwazalnym...)
albo nic nie robic
albo wymienic calosc....
a poza tym skoro narzekasz na finanse to wymiana uszczelniaczy nie bedzie tania sprawą....
tanio nie bedzie... skoro wymiana samych uszczelniaczy nie da za wiele... wiec po prostu musze poczekac i poki co dolewka Lotosem =)
Kolejna sprawa to zauwazylem ze przez ostatnie 3 tygodnie jezdzac spokojnie do 3500 rpm i rzadko jezdzac ostro poziom oleju zmniejsza sie powoli a zrobilem przez te 3 tygodnie około 1100 km dolewajac wczesniej 0,8 L oleju... acha i mam siwe chmurki za sobą tylko na zimnym silniku. Zawsze jak jest zimny to daje mu pochodzic na biegu jałowym około 1-2 minuty (wtedy kopci minimalnie) i ruszam i dopóki dobrze się nie rozgrzeje. Wtedy kopci jak przyśpieszam ( a nie przekraczam 3000 rpm), wyraźnie dymek znika jak spuszczam noge z gazu a jak silnik już jest rozgrzany to nie zauważam chmurek. Zastanawiam się, bo może kiedyś jak będe już miał gotówke to poprostu wymienić uszczelniacze zaworowe... niech chociaż te spalanie oleju spadnie o 30% to będzie dobrze. Myślicie że sama wymiana uszczelniaczy coś da?
Wiesz,
jestem w szoku, jak widzisz ten dym?
Mi tez bierze olej, koło 1l/1000 km, ale nigdy nie widziałem siwego/niebieskiego dymu.
Ja przed remontem zalewam jeszcze dwie dawki ceramizera, zobaczymy.....co to da.
Sa to siwobiale chmurki nie jakies kosmiczne ze zaslaniaja droge jadacym za mna, ale widze ze sie unosza za tylna szyba... patrze w lusterko wsteczne. Poza tym ostatnio kolega jechal za mna swoim Passatem i jak zaczalem przyspieszac ostro to mowil ze z poczatku poszla za mna smuga, (pewnie jak depnalem do dechy na 3ce majac 3000 rpm na obrotku) a pozniej nic pewnie jak juz sie silnik wkrecil na wysokie oborty.
marcopolo87
21-11-10, 01:09
Panowie odświeżę temat:
które będą lepsze pierścienie do d15b2? bo temat w 2007r się skończył i mogło się dużo zmienić. Myślałem nad TEIKOKU PISTONS (TP Japan) albo NPR no i coś tam czytałem o Rikkenach, narazie główny argument to cena na korzysc NPR, a nie chce kupić jakiegoś syfu
Arturvf500
21-11-10, 16:43
NPR sa twardsze od TPale niestety troche drozsze; oryginaly Hondowe sa dostarczane przez Rik i TP ale to inny produkt ; jak nie planujesz katowac auta i zrobic nim max 100tys km to praktycznie kazde markowe beda ok - wiec dopasuj do planowanego 'zuzycia' auta;) Generalnie uwazaj na podrobki, co o dziwo dosyc ceszto sie zdarza - mialem w reku NPR z allegro i juz na pierwszy rzut oka mozna je bylo odroznic od tych ktore sciagam z zaufanego zrodla
pozdrawiam
Artur
marcopolo87
21-11-10, 17:40
Aha rozumiem, styl jazdy to u mnie raczej dynamiczny, a co powiesz na te http://www.jdmshop.pl/sklep/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=223&category_id=72&option=com_virtuemart&Itemid=1 , chcę kupić dobre pierścienie które wytrzymają swoje, a nie za 20tys znowu remontowac
Arturvf500
21-11-10, 18:43
Aha rozumiem, styl jazdy to u mnie raczej dynamiczny, a co powiesz na te http://www.jdmshop.pl/sklep/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=223&category_id=72&option=com_virtuemart&Itemid=1 , chcę kupić dobre pierścienie które wytrzymają swoje, a nie za 20tys znowu remontowac
jak chcesz miec gwarancje jakosci zainwestuj w OEM - koszt ok 450zl za kpl;) generalnie czy kupisz CTI, NPR, RIK czy tez TP, przy przestrzeganiu manuala swoje na pewno wytrzymaja
Na forum zostały sprawdzone 4 w/w marki i lepiej nie kombinować z jakimiś wynalazkami z Allegro za 50 zł ...
marcopolo87
22-11-10, 14:02
Ok, dzięki za info