Zobacz pełną wersję : ile powietrza powinno byc..??
krzysiek civic
22-03-11, 14:43
Witam
Jako ze cieplo zaniedlugo zakladam aluski..i nowe oponki... i chcialem wiedziec ile powietrza powinienem nabic zeby bylo ok.. Alu 16 cali a oponki 195/45/R16.. ile nabic powietrza??
Z tego co pamiętam to optymalnie jest 2.2 na przód, a na 2.1 na tył.
P.S. czytaj częściej co piszesz, bo dziwnie to brzmi ile powietrza nabić :D ktoś mógłby być uszczypliwy i napisać np. 200 g :D
Tak jak wyżej - powinno być optymalnie. Pamiętam też że ktoś robił testy i z przodu nabił do 2,5. Jeździło się nadal w miarę komfortowo, za to spalanie spadło o ok. 1l/100.
hmm w EG przy 195/50/15 ?
ostatnio jakoś tak miałem na T1R wszędzie po 2.1 i było trochę miękkawo
2.0-2.2 przeważnie mam w 195/45/16.
Zależy czy jeździsz sam, z pasażerami, wozisz bagaże czy nie.
Nie może być ani za dużo, ani za mało.
Ja na 195/45R16 mam przód 2.8 / tył 2.6.
To zależy tylko i wyłącznie od Twoich upodobań.
Znam ludzi, którzy pakują w taką oponę 2.0 a znam i takich co 3.0.
PS: Poczytaj forum, jest parę wątków na ten temat.
krzysiek civic
22-03-11, 20:29
i jak ci sie jezdzi na 2.8 i 2.6??? jakas opina
Jak już wspomniałem, zależy od upodobań :).
Mam doświadczenie z innymi autami i na 2.2 miałem wrażenie, że na dziurach felga "dobija".
2.8 / 2,6 jest dla mnie idealnie, chwilowo mam serie zawias i obecnie wygodna PRAWIE jak na serii :).
Zwyczajnie żal mi felgi a po drugie ja mam 7,5J, więc opona jest troszkę "naciągnięta".
Moja propozycja - zacznij od P:2.5 / T:2.3 i później dopompuj/spuść według upodobań :).
A nie można pompować tyle co honda zaleca?
Ja mam ciśnienie nie przekraczające 2.2 w oponie, przód/tył, z tego co wiem to honda zaleca 2.1 tak mi się przynajmniej wydaje, niech ktoś to potwierdzi
A nie można pompować tyle co honda zaleca?
Jeśli masz seryjny rozmiar opon to można, nawet trzeba bym powiedział.
Ja w zimówkach 185/65R14 mam dokładnie tyle ile Honda zaleca.
Nie sądzę aby Honda cokolwiek zalecała do 195/45R16 ponieważ takich opon seryjnie nie montowali :).
Tzn. osobiście nic o tym nie słyszałem, może się mylę.
a ja myślę, że temat był wałkowany już wiele razy i ameryki już nikt nie odkryje