Zobacz pełną wersję : nagrzeawajace sie halogeny!!
Witam przez przypadek zakupilem zarowki 80watowe, pozalozeniu ich okazalo sie ze po minucie halogen jest tak goracy ze nie da sie go dotchnac!! Zcy grozi mu rostopienie albo rozczelnienie?? Czy da sie jakos oslabic jego moc zeby sie tak nie grzal!?? Bede wdzieczny za pomoc!!
do halogenu to 50 wat maks jest...
byc moze, ale interesuje mnie jak to napraic zostawiajac te zarowki bo mi na nich zalezy!
byc moze, ale interesuje mnie jak to napraic zostawiajac te zarowki bo mi na nich zalezy!
założyc spryskiwacze halogenów z tajmerem :brawo2: :agent:
a tak serio serio to chyba wiekszy halogen(moze pomoze)... albo zarówki słabsze...
możesz zrobić dzielnik napięcia. Ale niestety wtedy musisz się liczyć z tym, że konieczne będą rezystory z ceramicznym radiatorem i to one będa się grzały. No i przy 80W będą pioruńsko duże. Ja bym nie kombinował tylko wymienił żarówki
Dokładnie tak - więcej byłoby z tym zabawy niż pożytku.
Przykładowo dla najprostszego układu z włączonym szeregowo w obwód rezystorem, żeby na Twojej żarówce wydzieliła się moc 50 W, potrzebowałbyś rezystora 0,63 Ohm (do obliczeń przyjąłem napięcie w instalacji 13,8 V) o mocy 13 W. Rezystor tej mocy to niewielki wydatek ale wątpię żebyś taki dostał :d.
Zresztą wątpię, żeby żarówka zaprojektowana do wydzielania się na niej mocy 80 W, po wykonaniu jakichkolwiek zabiegów obniżających moc na niej do 50 W świeciła równie dobrze jak żarówka oryginalnie 50-o watowa.
wniosek -> kupić NOWE
Sorry, po co Ci 80W do halogenów? Żeby lepiej oślepiać? :P
Przecież napisał, że kupił te żarówki przez pomyłke
Przecież napisał, że kupił te żarówki przez pomyłke
niech kupi nowe-to nie jest majątek....
hmm, moze nie majatek ale w pl, nie moge takich dostac te przylecialy z za oceanu czekalem 6tyg, zapalcilem 100zl i okazalo sie ze sa 80wat. i sie grzeja, nie oslepiam bo haloegeny z reguly nie oslepiaja jak bys nie wiedzial, one swieca w dol!! Poszukam czegos innego a do poki nie przyjda to pojezdze na tych!!
To zastosuj zardzewiałe wtyczki ;)
Ludzie narzekają, że im światła słąbo świecą, co często jest skutkiem zaśniedziałych/zabrudzonych/zardzewiałych styków, może tu się to przyda :aloha:
Dealer, jak świecą w dół po mokrym asfalcie który teraz jest mokry cały czas to oślepiają o wiele bardziej niż Ci się wydaje...
Zmien zarowki, szkoda zachodu. I nie mow ze nie mozna kupic halogenow ponizej 80W
http://moto.allegro.pl/item162542090_zarowki_h1_xenon_mega_white_halogen. html
A co do oslepiania. Jezdze w trasy, sporo. Czesto wieczorem. I strasznie irytuja mnie ludzie z wlaczonymi halogenami nawet przy normalnych warunkach pogodowych. Uwierz. Oślepiaja. Jak cholera. Przynajmniej w 90% tych aut. A 80W będą oslepiac jeszcze bardziej.
ojej czy napisalem gdzies ze nie moge dostac zarowek ponizej 80wat?? Nie! Moje sa dosyc wyjatkowe moze jutro uda mi sie zrobic zdiecie i pokaze o co chodzi :d Co do oslepiania, jak jezdze to nie przypominam sobie zaby haloegeny mnie oslepialy, zadko sie spotyka os. jezdzace non stop na halo. nie wazne czy oslepiaja. Moje zarowki to h11!! :agent:
napisałeś:
hmm, moze nie majatek ale w pl, nie moge takich dostac te przylecialy z za oceanu czekalem 6tyg, zapalcilem 100zl [...]
więc 55W kupisz w PL bez problemu i 80W kupisz bez problemu.
Jeżdżę 40 tys km rocznie. Wiem co piszę. OŚLEPIAJĄ! Zwłaszcza jak delikwent uczepi się zderzaka i w lusterkach ci świeci. Z naprzeciwka też nie jest fajnie.
Nie rozumiem, że H11. H11 nie oślepiają? Czy takich nie ma w PL? Jedno i drugie bzdura.
A co do rozgrzewania- bez konkretnych przeróbek będą się grzały. Polecam książki z fizyki dot. elektryczności.