Zobacz pełną wersję : Podgrzewane fotele.
Ni z tego ni z owego, patrząc dziś na ząślepki przycisków na konsoli przyszedł mi dziś do głowy pomysł aby zamotnować podrzewanie foteli. Z tego co mi się wydaje tapicerka na fotelach jest demontowalna bez rozpruwania (moge się mylić).
Czy ktoś wie jak to wykonać? Znalazłem na allegro takie oto maty Maty grzewcze (http://allegro.pl/item162528966_maty_podgrzewane_na_fotele_f_vat_ine z.html) ale wydają mi się zdecydowanie za tanie aby mogły dobrze spełniać swoją rolę, pewnie po wmontowaniu tego pod tapicerkę wogóle nie będziemy czuli ciepła.
Jeśli wiecie skąd wziąc maty przeznaczone do montażu pod tapicerką proszę o info.
Widziałem coś takiego firmy Phantom (tak tej co niby jakieś audio robi) przeznaczone do montażu pod tapicerke jak i również na siedzenia bezpośrednio. Były w pokrowcach a gdy wyjęło się je z nich można było zamontować pod tapicerke. Mógłbyś wrzucić jakieś foto miejsca na przyciski ? Z chęcią bym coś takiego założył na przyszłą zimę bo mam skóre i jak wsiadam rano to jest twarda i zimna.
EDIT:
Przeglądając allegro na Twoim miejscu zastanowiłbym się na zakupem jakiś używanych przytartych foteli np. z Audi 80 z podgrzewaniem i wypróć z nich maty. Koszty może większe ale jakoś napewno lepsza.
hehehe Idąc dalej tokiem rozumowania kolegi.
Widział ktoś może webasto w civicack 6gen ? :D
Fajnie by było coś takiego zainstalować. Brat - elektronik-może by się przydał ;)
Nie chce mi sie pisać ale niech no tylko tu Gruszka wpadnie to naświetli cały temat bo był on niedawno wałkowany
Znalazłem na allegro takie oto maty Maty grzewcze
chyba żarujesz :)
Nie chce mi sie pisać ale niech no tylko tu Gruszka wpadnie to naświetli cały temat bo był on niedawno wałkowany
no właśnie był wałkowany ... :agent:
są maty oryginalne z rovera wraz z przyciskami pasującymi w miejsce naszych zaślepek w konsoli.
no i oczywiście są też 5D z rynku skandynawskiego (o ile dobrze pamiętam) które także maja grzanie dupy ;)
szukać w oferach sprowadzających ww auta :aloha:
Do Nurek84: a ja widziałem na allegro z rok temu ogłoszenie o VI gen z Webasto! :)
Mam webasto, tyle że w Vgen - bardzo fajna sprawa w okresie zimowym (nie trzeba skrobać szyb, drzwi nie zamarzają, silnik już nagrzany), ale... Sprawdza się w przypadku gdy wiesz m/w kiedy będziesz wyruszał gdyż Zabawka potrzebuje 5-10 min żeby nagrzać silnik i wnętrze auta. Więc albo trzeba ustawiać timer na 10 minut przed planowanym wyjazdem :/ , albo piknąć z okna pilotem 10min wcześniej. Webasto nie spisuje się w przypadku spontanicznych wyjazdów - wtedy lepsze by były podgrzewane fotele (fajnie byłby również, gdyby istaniała możliwość podgrzania kiery - to dokucza mi najbardziej).
pozdro
Parking przed moim budynkiem jest tak usytuowany że mogę sobie pikać pilotem z okna.
Zostaje tylko kwestia założenia całej elektroniki, itp.......... ale nie psujmy autorowi tematu.
Tych mat z allegro, tak samo jak droższych firmy Phantom (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=151964535 - zakończona) trochę bym się bał montować na stałe pod obiciami.
btw. Czy te "sprężyny" grzewcze nie kłują przypadkiem w tyłek ?? :speszony:
no i oczywiście są też 5D z rynku skandynawskiego
Finlandia ziom :hinczyk:
Odgrzebuję
Właśnie dzisiaj mogę pochwalić się ukończeniem operacji zakładania podgrzewacza dupnego dla kierowcy i pasażera ;)
Przyciski z Alledrogo od Rovera 45 - 50pln
Nowy zestaw mat z wiązką - komplet - 200 pln - Allegro, firma z Łodzi (maty Waeco)
Tapicer wziął 100 pln - nie jest łatwo, bo żeby nie uszkodzić mat, człowiek nie mógł wpiąć trzech "drutów/pasków" z fotela - przez co nie są tak idealnie dopasowane jak były wcześniej. Tzn, bocznie są dopasowane, ale pod d... oraz pod plecami 2mm bardziej pokrowiec odstaje, a nie przylega.
99,9 siadających ludzi nie zauważy różnicy... - my tak ;)
Elektryk za podłączenie wziął 100pln - było trochę lutowania, zmieniania. Po pierwsze przy matach są przyciski na 2 stopnie grzania, oryginalne "hondowskie" mają 1. ON/OFF.
Dodatkowo jest jeden przekaźnik, człowiek zmienił na 2.
Summa Summarum - 450 pln za przyjemność grzania d... w zimie.
ok
...
ALE TO KUR... NIE DZIAŁA!
Ja już sam nie wiem. Ile czasu trzeba, żeby odczuć to grzanie, przejechałem pół godziny i już nie wiem grzeje, nie grzeje.
Mam wrażenie, że jedynie przyciski są włączone.
Jak jest u Was, zwracam się do posiadaczy podgrzewanych siedzeń w naszej budzie.
Cos w tym jest, bo malzowinki Fiesta ma takowy wynalazek w wyposazeniu seryjnym i tez jakos specjalnie tego nie czuc. Jedynie w wieksze mrozy sprawia wrazenie, ze fotel szybciej robi sie przyjemniejszy - ale moze to autosugestia, spowodowana grubsza kurtka :d W Hani pierwsza zima jeszcze przed nami, zobaczymy jak przetrwamy ;)
Mimo wszystko jutro pojadę do pana elektryka, żeby mi podłączył "brzęczyk" do konektora pod siedzeniem, żebym wiedział, że na 100% dochodzi tam napięcie.
Jeśli tak, a grzanka dalej nie odczuję to następne kroki skieruję do tapicera (czy mi mat nie uszkodził) no i ew. finalnie do firmy z Łodzi co te maty sprzedała. Choć pytałem się 2 razy kobiety ile mieli zwrotów - odpowiedź brzmiała - żadnego, a zdarza się, że ludzie dobierają... :/
a może to dopiero po godzinie się rozgrzewa ;)
Nie wiem czy wiecie ale u facetów podgrzewanie dupska wcale nie jest zdrowe - chyba że nie chcecie mieć dzieciaczaków.
Spadooofa właśnie nad dzieckiem pracuję ;)
[ Dodano: Wto 09 Paź, 2007 ]
Już jest ok!
Grzeje, że po 10 minutach trzeba wyłączać bo za gorąco!
Podejrzenia były słuszne... nie łączyły wtyki pod siedzeniem.
W takim razie proponowałbym Poli77 sprawdzić wiązkę w Fieście.
Teraz juz mi nawet 40 stopniowe mrozy niestraszne ...tylko niech odpali ;)
To pewnie dlatego mam dwojke dzieciakow :d
Luzik, dla mnie to nie problem, moze kiedys rusze temat, w civie brak mi bardziej grzanej pradem przedniej szybki - to jest dopiero wygodnictwo, tylko pradu wciaga, ze az milo - w komplecie z mrozem i krotkimi trasami potrafi szybko wykonczyc maly aku
Podgrzewana przednia szyba to jedyna rzecz jakiej zazdroszczę właścicielom fordów... no może jeszcze zazdroszczę im nowego mondeo ;)
... do czasu wyjścia nowego accorda :D
A jakby tak kupić z allegro takie siedziska/pokrowce/maty podgrzewane za jakieś ok 50 zł/szt zdjąć poszewke (czy co tam jest :) ) włożyć pod tapicerke kabelek pod przełącznik kołyskowy(schować aby nie było widać) i do "prądu" ... i mamy ciepło w ... :d :d
Narazie na fotelu mam podgrzewany pokrowiec i po 20 sek mam cieplutko :)
Pisałem parę postów wcześniej, że jest problem z wsadzeniem "dedykowanych" mat pod tapicerkę bo nie można wpiąć wszystkich profilowanych elementów z fotela. Myślę że takie "gotowe" maty za 50zł - to jeszcze większy problem z wsadzeniem ich w nasze fotele.
Dodatkowo w takich matach niema przekaźników i bezpieczników (chyba?), a w tych pod instalację - są.
Poza tym podłączenie pod oryginalne przyciski - to też wielka frajda :)
Ale jak masz ochotę, to spróbuj! Tylko koniecznie zdaj relację dla potomnych ;)
Michal, potwierdzam - podgrzewane krzeselka sa bardzo fajne. Moja siostra kupila z mezem ostatnio 8 gen. 1.8 Sport i tam jest podgrzewanie. A poniewaz sporo jezdze tym autem, to testuje jak to dziala :)
... a najfajniejsze z samego rana jak jest minus na dworze i człowieka telepie po wyjściu z cieplutkiego domku... tak jak np dzisiaj ;)
Jak będę miał chwile czasu to może spróbuję "włożyć" to pod tapicerkę i jakos podłączyć. Relację zdam jeżeli dojdzie to tego :)
Miałem w Preludzie Vg podgrzewane siedzenia i stwierdzam że rewelacja. Grzały szybciutko i w tyłek i w plecki.
W takim razie może przełączniki, które są dwustopniowe i maty też by pasowały do civica ??
Michal, powiedz mi jakie przekazniki zastosowal twoj elektryk przy podlaczaniu mat ?? Bo potrzebuje kupic sobie takie...
Pisales, ze maty, ktore kupiles, maja dwustopniowa regulacje - czy teraz z przyciskami od Rovera 45 maja 1 stopniowa (tzn. grzeja tylko mocniej)? Czy masz mozliwosc wlaczenia "mniejszego" grzania?
Pzdr,
Gruszka
Kurcze... szkoda, ze to pytanie nie padło "na gorąco".
Pamiętam, że zastosował jakieś inne przekaźniki...
Co do 2 stopni regulacji. Postanowiłem, żeby podłączył tylko na ten tryb drugi (mocniejszy) ponieważ jak już mi jest za gorąco w d...kę ;) to wyłączam, a jakbym wybrał podłączenie opcji pierwszej, to obawiałem się, że nie będzie dogrzewało...
...i z perspektywy czasu uważam, że to była trafna decyzja :D
...aaa... i to już są przyciski od hani, a nie od rovera ;)
Chyba podjade ze schematem do jakiegos sklepu w takim razie ;)
Dzieki i pozdrawiam,
Gruszka
gdzie kupić przyciski od hani ?
Rovery mialy 2 rodzaje. Takie jak u nas w Hondach i takie z wglebieniami. Szukaj Konrad na Allegro, jest pelno Roverow na czesci.
Kupic Ci przekazniki jak bede bral dla siebie? ;)
odnawiam temat bo zima za progiem.
mam zamiar zrobic sobie grzanie siedzen maty juz mam. tylko problem z instalacja - czytalem ze niektorzy uzywaja przekaznikow inni nie - czy sa one potrzebne?
przelaczniki natomiast oryginalne do civic mi sie nie podobaja bo maja tylko on i off. chce zalozyc jakies ze stopniowa regulacja.
no i jeszcze nie wiem jak wiazki porobic ale to juz jakos pojdzie.
a jak myslicie gdzie sie podlaczyc do pradu? a nie wiecie czy moze w civikach jest jakas czesc instalacji do grania foteli?
instalacji do grzania foteli raczej nie ma ani kawałka, do klimy tak, ale do podgrzewania foteli na 99% nie
A ma ktos moze opis wiazki ktora wychodzi orginalne z fotela, ogrzewania? Bo posiadam zamontowane 2 fotele ogrzewane ale niestety bez wyprowadzonej wiazki... jak je podlaczyc, przez ktore przekazniki, itp? Znajde gdzies to w ktorejs serwisowce?
Pozdrawiam i licze na wasza pomoc:)