PDA

Zobacz pełną wersję : Tuleje tylnych wachaczy

tomdawid
10-02-07, 15:27
Witam

Mam prośbę...

Gdzie mogę kupić tuleje do tylnych wachaczy, zarówno dolnego jak i górnego?
Pytałem w kilku sklepach i niestety nigdzie nie ma.

Honda CIVIC 97r. 1.4is 5D

kolorem żółtym zaznaczony element już wymieniony
kolorem niebieskim zaznaczone elementy które muszę wymienić...

http://img226.imageshack.us/img226/1773/wachaczdv3.jpg (http://imageshack.us)

qba1983
10-02-07, 17:16
zdjecie wzuc np na
http://imageshack.us/ i tu zapodaj linki

a w ciemno powiem ze jesli owisz o tulei wachacza wzdluznego(ta najwieksza) to kupuj tylko w ASO(kazde inne sie rozleca) zreszzta poczytaj na forum na pewno cos znajdziesz

tomdawid
12-02-07, 10:19
LUUUUDZIE!!!!!!

Nigdzie nie moge dostać tych części. Przed chwilą dzwoniłem do ASO - za dwa komplety tulejek do tylnych dolnych wahaczy życzą sobie 860 zł + wymiana ..ZŁODZIEJE!!!!!!
Naprawdę nikt z Panów nie ma żadnego pomysłu co z tym zrobić ... ? Zależy mi na czasie bo mechanik stwierdził że jeden z dolnych wahaczy wisi już na samej śrubie i że w każdej chwili może mi się rozpiąć a dziennie robię 60 km do pracy.

Dzięki za pomoc i POZDRAWIAM

hunter71
12-02-07, 13:11
Ja to dostałem od ręki w pierwszym sklepie z częściaim do aut japońskich jaki spotkałem jadąc przez miasto... ale jestem z Wrocławia. Wydaję mi się, że naprawdę nie ma problemu z tymi częściami bo ja już dwa razy to wymieniałem. Musisz po prostu znaleźć jakąs firmę, której zależy na obrotach. Najlepiej jak poradzisz się kogoś na regionalnym.

TeeS1975
12-02-07, 17:16
LUUUUDZIE!!!!!!

Nigdzie nie moge dostać tych części. Przed chwilą dzwoniłem do ASO - za dwa komplety tulejek do tylnych dolnych wahaczy życzą sobie 860 zł + wymiana ..ZŁODZIEJE!!!!!!
Naprawdę nikt z Panów nie ma żadnego pomysłu co z tym zrobić ... ? Zależy mi na czasie bo mechanik stwierdził że jeden z dolnych wahaczy wisi już na samej śrubie i że w każdej chwili może mi się rozpiąć a dziennie robię 60 km do pracy.

Dzięki za pomoc i POZDRAWIAM
JC Auto, Nippon, nie ma problemu, tylko trzeba jeden sprawdzić ten środkowy bo są dwa różne rodzaje, z dłuższą i krótszą tulejką środkową, do mnie szły np z krótszą

tomdawid
12-02-07, 18:49
Cały dzień spędziłem jeżdżąc od sklepu do sklepu...

WNIOSKI:

Na dolnym tylnim wahaczu są 3 tulejki (dwie skrajne są takie same i jedna środkowa ta co idzie pod amortyzator). Najpierw kupiłem tą pod amortyzator firmy TED-GUM. Wizualnie - TANDETA - jakość wykonania - porażka ale nic - pojechałem do mechanika i cóż...nie pasuje. Okazało się że są dwia rodzaje tej tulejki o wysokośi 40mm i 50 mm. Ta dłuższa nie pasowała a więc wychodzi na to że może ta krótsza będzie OK. Później (w innym sklepie) udało mi się zdobyć tulejki które znajdują się na końcach tego wahacza. Długość 50 mm a więc myślę że OK..jadę do mechanika i ...oczywiście nie pasują - te tulejki występują w wersji Fi=31,2mm i Fi=35,1mm. Mi wersja Fi=31,2mm nie pasowała a więc znowu jest podejrzenie że ta druga, szersza wersja będzie lepsza. Wogóle ta moja HONDA SHHMB27 D14A8 jest jakaś lewa...strasznie trudna dostac do niej części - a do innych z tego samego rocznika nie ma problemu!!
Oryginały w ASO - 145 zł za sztukę ;(
Mechanik po krótkich oględzinach tych tulejek stwierdził że i tak - nawet jakby pasowały to i tak by mi ich nie wsadził bo to straszna tandeta że za miesiąc wróciłbym do niego z tym samym problemem.
I co tu teraz kur..... robić...może są jakieś LEPSZE zamienniki innych firm... ?
Jutro pojadę i zobaczę jak wyglądają produkcji JC Auto i Nippon i czy wogóle są dostępne do mojej HANI (a mówili że te samochody się nie psują ;()
Jakby ktoś miał jakiś pomysł to proszę.....
POZDRAWIAM

TeeS1975
13-02-07, 09:37
JC Auto, Nippon, nie ma problemu, tylko trzeba jeden sprawdzić ten środkowy bo są dwa różne rodzaje, z dłuższą i krótszą tulejką środkową, do mnie szły np z krótszą

ziom czytaj co się pisze, ja też mam D14A8 i w w/w miejscach kupujesz te tulejki bez problemu a pan w Nipponie nawet wiedział że są różne :bicie: