Zobacz pełną wersję : głośniki pod same radio
dareks1990
21-03-11, 13:53
Witam mam honde civic 5-D 98r . I chciał bym wymienić głośniki z przodu . Najlepiej takie które zagrały by pod samym radiem bez wzmaczniacza. Posiadam radio PIONEER DEH-2320UB . I zastanawiam się czy same radio ,bez wzmacniacza da dobry efekt ? jeśli tak to jakie głośniki polecacie ?
Ja zastanawiałem sie nad
1.
http://allegro.pl/powerbass-s-6c-210w-mocny-bass-przesylka-gratis-i1505784939.html
lub
2
http://allegro.pl/hertz-dsk-165-nowy-zestaw-gw-i-2-gratisy-i1508094926.html
Słucham głownie techno i wszystkiego po trochu. Chciał bym uzyskać dobro jakość dzwieku i troche bassu ,czy to możliwe ? cena tak do 300 zł
Obydwa zestawy nie są dedykowane pod same radio. Przy troszkę głośniejszym słuchaniu będą duże zniekształcenia(słabe 20W końcówki radia na 80W głośnik). Sam mam Helix DB 62.1(50W) i przy głośniejszym rozkręceniu(ok 26-28 na 35vol.) to zaczyna głośnik jęczeć a nie płynnie grać.Jeśli w niedalekiej przyszłości ma być piec to można tymczasowo zamontować PowerBass. Ten Hertz, który podałeś miałem możliwość słuchania i dla mnie jest za piskliwie(wysokie tony), może kwestia gustu.Na przyszłość, takie pytanie to http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?13739-Jakie-radio-g%B3o%B6niki-wzmacniacz-wybra%E6/page202.
Mam te Hertz'e u siebie (plus wygłuszenie drzwi i dystanse mdf) pod samym radyjkiem i muszę przyznać ze naprawdę ładnie graja nawet przy dużej głośności. To prawda że są trochę piskliwe ale wystarczy odpowiednio dobrać ustawienia i jest ok.
dareks1990
21-03-11, 19:29
Skowron48 jakie 20 w jak te radio ma 50w
To że radio ma 4x50W to nie znaczy. że ma 50W RMS na każdy kanał. W rzeczywistości realna moc radia to ok. 20 W RMS na każdy kanał :) Prawda jest okropna, a my dajemy się nabierać :)
dareks1990
21-03-11, 19:49
aha rozumiem czyli nie będzie zbyt dobrego efektu z Hertz lepszy będzie ten powerBass a może coś innego polecicie pod same radio?
?
Mam te Hertz'e u siebie (plus wygłuszenie drzwi i dystanse mdf) pod samym radyjkiem i muszę przyznać ze naprawdę ładnie graja nawet przy dużej głośności. To prawda że są trochę piskliwe ale wystarczy odpowiednio dobrać ustawienia i jest ok.
Też mam taki zestaw hertz+wygłuszenie radio clarion i gra fajnie,zawsze jak ci mało to kupujesz piecyk.Poza tym przy techno przydałby się sub.
Jeśli chodzi o CA tylko pod radio to ważne są inne czynniki. Porządne wygłuszenie, dystanse MDF oraz grubsze kable OFC 2,5mm2. Możesz mieć nawet "idealne" głośniki pod radio(o ile takie istnieją), ale jak reszta jest na odczepnego to nie potem nie narzekaj na stosunek jakość/koszt. Ile osób, tyle opini. Ja wiele szukałem, żeby trafić na godne głośniki do radia. Kupiłem Helixy i jestem zadowolony.Wielu użytkownikom je poleciłem i nie było zastrzeżeń. Do takiego typu muzy co słuchasz to ja na twoim miejscu Hertz nie brałbym.
dareks1990
21-03-11, 22:05
czyli co polecacie bo i tak chciałem wygłuszyć dźwi i płytki z mdf montować bo by się nie zmieściły . Już sam nie wiem co wybrać ? A może te heliksy albo hertz tylko taki dwudrożny ?
Zadaj sobie konkretne pytanie. Czy kiedyś będziesz miał piecyk. Jeśli tak to daj Hertz, bo podłączając je pod piec pokażą swoje możliwości i nie będziesz żałować zakupu. Natomiast jakiejś kolosalnej różnicy między Helixami na radiu a piecu nie zauważy się, więc można ten zestaw kupić.
P.S. Helixy są z Germani a Hertz z Włoch. Bardziej ufam niemieckiej dokładności, ale nie twierdzę że Hertz to scheiss.
Nikt tutaj za Ciebie nie wybierze, tutaj tylko pomagamy :)
Osobiście używam zestawu Clarion + zestaw Helixów DB (przód i tył plus syczki) Ja i tak głośno nie słucham podczas jazdy a jakość dźwięku bardzo zadowalająca. Jest głębia wystarczająca jak na same głośniki. Polecam taki zestawik. Btw, gdy kupowałem radio i głośniki, porównywałem same radia. Chciałem pioneera bo ładnie wygląda i w ogóle super. Niestety po porównaniu jakości dźwięku na tym samym zestawie głośników jaki mam w tej chwili w samochodzie, pioneer odpadł w przedbiegach. Najtańszy clarion zagrał o wiele lepiej. Weź to też pod uwagę.
. Niestety po porównaniu jakości dźwięku na tym samym zestawie głośników jaki mam w tej chwili w samochodzie, pioneer odpadł w przedbiegach. Najtańszy clarion zagrał o wiele lepiej. Weź to też pod uwagę.
x2. Dobra jednostka to podstawa. Kenwood, Alpine lub Clarion. Inne to tanie budżetówki.
Może nie będzie to odpowiedź na pytanie jakie zadałeś ale ja polecam dozbierać i założyć piec. Sam mam, różnica jest odczuwalna. Co do głośników warto żebyś wiedział jaka jest minimalna moc na napędzenie głośników. W moich vibe slick 6.jest min 40 W. Radio ma teoretycznie 4x 50W ale jak podłączyłem to grały tak jakbym podłączył pod starego walkmana - cicho bez basu. Musisz poczytać dokładnie specyfikacje żeby było 20W moc minimalna żebyś nie wywalił kasy w błoto.
dareks1990
22-03-11, 20:18
chyba zdecyduje się na tego hertz i z czasem dokupię wzmaka . A mogę wiedzieć czy lepszy jest DSK 165 czy ESK 165 zakładając że dokupię wzmaka
chyba zdecyduje się na tego hertz i z czasem dokupię wzmaka . A mogę wiedzieć czy lepszy jest DSK 165 czy ESK 165 zakładając że dokupię wzmaka
ja zamontowałem wczoraj DSK 165 do bliźniaczego z Twoim radiem DEH-2300UB i muszę przyznać że jest o niebo lepiej:)
wiadomo że jakiejś rewelacji się nie uzyska, czystość głosu i zakres wysokich/niskich tonów jest bez porównania z seryjnymi głośnikami