Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiana grilla na "Type S"

Sagi80
21-03-11, 13:44
Drodzy,

Chciałbym zmienić u siebie Grill na ten a'la Type S. Myślę, że doda to mojemu czarnemu Sportowi trochę zadziornego wyglądu. Czy ktoś z Was kiedyś to robił? Czy to trudna operacja, w której trzeba demontować pół przodu i wyjmować silnik, czy raczej wymagająca odkręcenia paru śrubek? :)

Pozdrawiam,
Sagi

Ordi
21-03-11, 13:53
Operacja jest prosta. Polega na odpięciu z 8 plastikowych kołeczków, nasttępnie wypięcie 4 plastikowych zatrzasków i odkręceniu 2 śrubek (musisz mieć chudą rękę). Potem wpinasz atrapę na 4 zatrzaski, wsadzasz pokrywkę na 8 kołeczków i gotowe. Trwa 30min-1h (zależy od twojej sprawności manualnej)
Radzę robić to w ciepły dzień aby nie połamać plastikowych kołeczków.
Nie trzeba demontować zderzaka itd

Tutaj masz link jak to zmienić:
http://www.civinfo.com/forum/how/6088-how-change-type-r-grill.html

Sagi80
21-03-11, 14:21
Super, dziękuję za pomoc :)

smerlinj
21-03-11, 16:13
Czy zna ktos ceny takiego wlotu od poliftingowego type-s oraz takiego samego tylko z czerwonym znaczkiem od type-r.

hcszwejk73
21-03-11, 16:26
Mnie w serwisie zakładali dodatkową osłonę na chłodnicę przy wymianie tego grilla.

qbson
21-03-11, 17:19
Czy zna ktos ceny takiego wlotu od poliftingowego type-s oraz takiego samego tylko z czerwonym znaczkiem od type-r.

zwykły cena ok 400-500zł, type-r ok 1500zł. ceny dotyczą nowych części w ASO

Alix
02-04-11, 01:25
Nowy kompletny "grill sportowy" jest w Honda Accessories - taki jak w Type-S kosztuje oficjalnie 485 pln. Kompletny grill Type-R oficjalnie stoi bodajże po 1740 pln (jawny skandal jak dla mnie za tak naprawdę tą samą część z innym znaczkiem i troszkę inaczej powycinanym plastikiem z tyłu). Na allegro ostatnio od R używany w idealnym stanie był za 700 plus wysyłka. Te od S też bywają, ale taki nieuszkodzony bywa po ok. 500 pln (tak jest, najwyraźniej ludzie kupują używki drożej niż są nówki w ASO!!! Z drugiej strony ponoć te grille w ASO nie zawsze są dostępne - może dlatego?).

Co ciekawe, można między grillami z siatką przekładać samą siatkę i znaczek (część mocująca ma identyczny nr katalogowy; tylko z tego co widzę ranty bywają różne - R i GT mają czarny, S - chromowany). Grill od R jest otwarty - posiada wlot powietrza, pozostałe są zamknięte (są tylko atrapą). Tak się składa, że będę miał do sprzedania taki grill od Type-S - PM jeśli zainteresowany :)

qbson
02-04-11, 10:42
Z drugiej strony ponoć te grille w ASO nie zawsze są dostępne - może dlatego?).

Racja - jak ja kupowałem to akurat był od ręki z tego względu, że ktoś zrezygnował z zamówienia. Niestety w innym przypadku grill jest ściągany do salonu i trzeba kilka dni zaczekać :-(

Alix
02-04-11, 11:02
Ja też na mój trochę czekałem.

Lynx07
02-04-11, 12:49
Sam znaczek do grilla od Type R (czerwony) kosztuje 350 zł... Trochę przeginają.

buri
02-04-11, 13:44
grill od typeS i TypeR kosztuja podobnie (zgadzam sie ze to sa barbarzynskie ceny) dlatego ze skladaja sie z wielu elementow
za to grill akcesoryjny jest jedna czescia/odlewem plus zatrzaski i pewnie dlatego jest tanszy
jak kupowac nowy to tylko ten za akcesoriow chociaz u mnie nie udalo sie go dokladnie spasowac ze zderzakiem dlatego ze taki zaczep na dole grilla jest za ciasny i zderzak w niego nie wchodzi - trzeba by bylo troche przyciac go na grubosci

Alix
02-04-11, 17:44
Sam znaczek do grilla od Type R (czerwony) kosztuje 350 zł... Trochę przeginają.

Tak, ale w sumie musisz też kupić siatkę od Type-R ze względu na inne miejsce mocowania znaczka - R jest płaski, reszta to "przestrzenne" chromowane H - i razem wychodzi ponad 700... Licząc oczywiście, że już masz grill od Type-S / GT.

U mnie akcesoryjny grill pasował OK :)

Lynx07
02-04-11, 20:17
Tak, ale w sumie musisz też kupić siatkę od Type-R (inne miejsce mocowania znaczka - R jest płaski, reszta to "przestrzenne" chromowane H - i razem wychodzi ponad 700... Licząc oczywiście, że już masz grill od Type-S / GT.

U mnie akcesoryjny grill pasował OK :)

to to ja wiem, bo 2 lata temu zafundowałem sobie gill od Type R nie mogąc już patrzeć na ten szklany :)

smerlinj
05-04-11, 11:45
Nie widzę tego grilla w akcesoriach Hondy na stronie.

Sagi80
05-04-11, 15:43
Ja kiedyś widziałem Type S grill w Auto West za... 400 zł. Żałuję że nie kupiłem bo to była okazja.

TeeS1975
05-04-11, 17:34
do TypeR nie ma akcesorii bo chyba ich nie sprzedają od 1.01.2011, są tylko z wyprzedaży rocznika 2010
K20 nie spełnia norm Euro5

a akcesoria są do aut z 2011, z dupy to mają zrobione ale cóż, trzeba szukać u nich na miejscu po numerze VIN

incognito
09-04-11, 17:43
Powiedzcie, czy zaczepy i mocowania grilla we wszystkich Civicach VIII gen są takie same? Czy grill od Type-R bez problemu będzie pasował do Type-S z 2007 roku?

Lynx07
09-04-11, 18:02
Wydaje mi się że tak, do mojego 1.8 5D sport z 2006 pasował bez problemu.

Dziki HTL
10-04-11, 19:10
wszystkie są takie same. Wchodzą plug and play

Hoze
10-04-11, 20:41
wszystkie są takie same. Wchodzą plug and play

Dokładnie Dziki, a Wiesz co jest najlepsze...że my wszyscy o tym wiemy, a pracownicy ASO Honda już nie:D, jak się pytałem o grilla do wersji GT (bo fajny ma kolor tej ramki na dole, ale cena zaporowa 1200 zł), to powiedział mi, że do Sporta on nie pasuje, bo jest przeznaczony do GT:D:D:D:D:D:D::D:D:D:D:D:D:D:D:D:D. Myślałem, że spadnę z krzesła ze śmiechu:).

incognito
11-04-11, 20:54
mi też kiedyś w jednym ASO powiedzieli, że od Type-R (cena 1690 hahaha) nie będzie pasował do Type-S. Potem w innym ASO powiedzieli: "niby pasuje, ale nie zawsze, potrzebne przeróbki i mogę u nich to zrobić za 1500 zł (części i robocizna)". ;);););););)

Lynx07
11-04-11, 21:23
mi też kiedyś w jednym ASO powiedzieli, że od Type-R (cena 1690 hahaha) nie będzie pasował do Type-S. Potem w innym ASO powiedzieli: "niby pasuje, ale nie zawsze, potrzebne przeróbki i mogę u nich to zrobić za 1500 zł (części i robocizna)". ;);););););)

No to widać, że są dobrze zorientowani :)

incognito
12-04-11, 22:11
muszę się pochwalić:) poradziłem sobie z wymianą... według mnie prezentuje się zacnie! :cool:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/r3ptI-N83GeUpRX5Rl2HAw?feat=directlink

TeeS1975
12-04-11, 22:40
wygląda ok, tylko niestety ja jak i pewnie parę innych osób, nie uznaje prezentowania czegoś (TypeR) czego nie mam.

incognito
13-04-11, 06:23
wygląda ok, tylko niestety ja jak i pewnie parę innych osób, nie uznaje prezentowania czegoś (TypeR) czego nie mam.

ja też:) podszywać się pod CTR nie mam zamiaru. po prostu nie lubię tego standardowego łączenia świateł, a z kratką Civic wygląda o niebo lepiej:)

Ca$h
13-04-11, 07:34
Przy tym lakierze to nawet tak bardzo to czerwone "H" się nie rzuca ;) dla mnie gorsze jest doklejanie emblematów i napisów, a grill się zakłada taki jaki się trafi na allegro czy gdzie tam indziej ;) zresztą nie zakładają tego jakieś uliczne "pipy" :p oddaje to trochę motoryzacyjny charakter kierowcy (chociaż teraz to już każdy nowy civ tak ma :/)

Lynx07
13-04-11, 09:59
Dobrze wygląda :) też kupiłem grill od TypeR, bo wtedy jeszcze nie było tych poliftowych. Według mnie nie jest do żadne podszywanie, co innego jakby ktoś sobie ponalepiał naklejki TypeR na samochodzie - tego już nie toleruję :)

smerlinj
13-04-11, 11:44
Sam przymierzam się do zmiany. Cenę "zwykłego" grilla z akcesoriów mogę jeszcze przełknąć (550zł) lecz ten od TyperR z ceną około 1500zł to już lekka przesada. Gdzie Panowie kupiliście swoje grille?

incognito
13-04-11, 15:40
ja się przyznam, że trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno:D kupiłem ją (na allegro) używaną w stanie idealnym, a za cenę zwykłej z CTSa :D

Hoze
14-04-11, 11:33
Nie trzeba demontować zderzaka itd

Ordi, mimo, że jestem chudy i nie mam ramion jak Pudzian, to bez zdjęcia zderzaka u mnie się nie obyło, na szczęście nie jest to skomplikowane, zwłaszcza jak dostajesz grilla z instrukcją montażu:D.

Smerlijn, ja swojego kupiłem w ASO (akcesoryjny) za 400 zł, mieli na magazynie od ponad 8 miesięcy, bo ktoś go wcześniej zamówił i się wycofał, ale normalnie kosztuje teraz 579 zł chyba.

oppenheimer
30-04-11, 15:39
Witam, ostatnio pisałem maila do JKK, pytając o akcesoryjnego grilla, oto ich odpowiedź:

Witam ,

Koszt sportowego grilla kosztuję 580 pln brutto przekładka 240 pln, z tym że sportowy grill akcesoryjny pasuję do samochodów po liftingu czyli od 2009 r

Z pozdrowieniami

Czy to prawda że pasuje tylko do poliftowych?

Pozdrawiam

Daniel_I
30-04-11, 17:21
Czy to prawda że pasuje tylko do poliftowych?

Raczej nie. Chyba jedyna istotna (tj. inna niż wizualna) różnica, jaka się pojawiła po liftingu, to grill do wersji z automatyczną skrzynią - ale tu jest też tylko taka zależność, że do auta z automatem nie można założyć "zwykłego", w drugą stronę - bez problemu.

Alix
30-04-11, 21:41
A wiadomo może skąd taka różnica w A/T ? Coś się zmieniło w okolicy grilla w komorze silnika??? Tak z ciekawości...

Daniel_I
01-05-11, 13:15
A wiadomo może skąd taka różnica w A/T ?

Tam jest dodatkowy wlot powietrza po lewej stronie - grill "normalny" jest w całości zaślepiony.

Alix
01-05-11, 13:41
A np. w wersji od 2010, GT i Type R są wloty po obu stronach... Ale fakt, "Sports Grille" jest zaślepiony.

erzet321
06-05-11, 10:45
Ja kupiłem do siebie i miałem zaślepiony , mam 2007 r i pasował bez problemu tylko zderzak musiałem opuścić a lastwy ozdobne wypiąć ale tylko 2 spinki

oppenheimer
06-05-11, 14:12
Ja kupiłem do siebie i miałem zaślepiony , mam 2007 r i pasował bez problemu tylko zderzak musiałem opuścić a lastwy ozdobne wypiąć ale tylko 2 spinki

A gdzie go kupiłeś w ASO? Ten akcesoryjny? Ile Cię to kosztowało?

erzet321
06-05-11, 22:38
A gdzie go kupiłeś w ASO? Ten akcesoryjny? Ile Cię to kosztowało?

500zł i miałem od ręki , chyba ktoś zamówił i nie odebrał ale wygląda lepiej , przynajmniej tak mówią ;)

czajos84
07-05-11, 17:09
Jakie elementy wchodzą w skład? tylko grill + ramka montażowa? Czy cos jeszcze. Bo mam sam grill i poluje na ramkę. Musze to jakoś poskładac ;) Ciekawe czy można samą ramke zamówić.

erzet321
07-05-11, 18:19
Jakie elementy wchodzą w skład? tylko grill + ramka montażowa? Czy cos jeszcze. Bo mam sam grill i poluje na ramkę. Musze to jakoś poskładac ;) Ciekawe czy można samą ramke zamówić.

To był cały kompletny , jak na foto u mnie i chyba takie występują , popyraj na allegro to sprawdzisz

Alix
08-05-11, 11:15

Akcesoryjny sports grille jest jako komplet z dwóch części ramka + siatka ze znaczkiem montowana na zatrzaski, całość w "promocyjnej" cenie ok. 500. Grille od Type-R i Type-S w sumie kosztują 1500-1800pln za komplet i można kupować je osobno w częściach - osobno znaczek, siatka i ramka (od razu uwaga - znaczek od R nie pasuje do siatki od S !!!).

Echuu
08-05-11, 16:51
na allegro wisi aukcja kup teraz z grillem z type r za 500

erzet321
09-05-11, 17:05
obejrzyj go dokładnie , pewnie połamany , a jak nie to klikaj i zawijaj go , serio ja widziałem połamańce za 650 zł

Echuu
12-05-11, 00:35
http://allegro.pl/honda-civic-06-type-r-atrapa-grill-i1596801201.html

wygląda na cały

będę wymieniał atrapę z tej szklanej ale na taką z czarnym znaczkiem bo czerwony nie za bardzo mi leży na czarnym aucie

wowo
13-05-11, 10:45

Witam
Tez tak uważam, mam type s 2008 i miał szklany grill, wymieniłem na nowy type s, i jest OK.
Więc wg. mnie do zaakceptowania jest tylko opcja 5d z grillem od type s, ale....................................
Pozdrawiam

erzet321
14-05-11, 06:31
mam pytanie , może ktoś zakładał spojlery zderzaków od type S/R , ciekawi mnie czy pasują , boczne listwy przypuszczam że nie ale może przedni i tylni zdrezak się nie zmienił ,

Alix
14-05-11, 13:07
mam pytanie , może ktoś zakładał spojlery zderzaków od type S/R , ciekawi mnie czy pasują , boczne listwy przypuszczam że nie ale może przedni i tylni zdrezak się nie zmienił ,

Ja to zrobiłem:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?99443-R18A2-HB-5D-Black-EXE-Honda-Maniac

I odpowiadałem już częściowo na to pytanie w powyższym wątku ale bardziej całościowo tutaj (ostatni post na 4. stronie):

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?89921-FK2-5d-R18A2-Sport-by-Hoze-%29/page4

Zeph
27-05-12, 14:39
Witam,

Czy jest szansa aby ktoś umieścił instrukcję jak wymienić omawiana atrapę chłodnicy z "przeźroczystej", na kratkę? Kupiłem bez instrukcji a jestem laikiem w tych sprawach i nie chciał bym nic połamać przy demontażu :)

pzdr,

uniu1
27-05-12, 14:59
Ile dałeś jeśli można wiedzieć

Zeph
27-05-12, 15:42
Kupiłem z autem, dostałem 2 grille, na aucie jest fabryczny od 5D sport 2007. Sprzedawca chciał mi doliczyć 150 PLN za "siatkę" ale ostatecznie poszedł w cenie autka.

TRAFO
27-05-12, 17:58
Witam,

Czy jest szansa aby ktoś umieścił instrukcję jak wymienić omawiana atrapę chłodnicy z "przeźroczystej", na kratkę? Kupiłem bez instrukcji a jestem laikiem w tych sprawach i nie chciał bym nic połamać przy demontażu :)
pzdr,

A proszę bardzo...
Kliknij na żabę niżej a potem na Krok po kroku -> Demontaż przedniej atrapy

http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg

Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)

Zeph
27-05-12, 19:53
Trafo,

WIELKIE dzięki, ale już za pośrednictwem civinfo.com trafiłem na Twoja stronę. Mam tylko jeszcze dylemat czy faktycznie konieczny będzie demontaż zderzaka w celu montażu grilla "siatki", który to ma trochę inny uchwyt dolny.

TRAFO
27-05-12, 20:16
Tego to nie wiem, ale zawsze możesz zdjąć orginalny i przymierzyć nowy. Jak będzie pasował to OK a jak nie to zobaczysz, albo zdejmiesz zderzak, albo zamotujesz stary z powrotem :)
Powodzonka życzę...

http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg

Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)

butler.gdansk
08-08-12, 13:58
Przejrzałem temat, ale potrzebuje dodatkowe info.
Po wstawieniu frontowego intercoolera chcę teraz wstawić nowy grill.
Głównie mi chodzi o to by był "przelotowy" żeby zapewnić lepsze chłodzenie na silniku.

1. Rozumiem że ten akcesoryjny jest sprzedawany jako komplet ale na 100% jest ślepy... Da radę go przerobić (wyciąć) żeby był przelot powietrza? Cena 620zł, ale nie chcę sytuacji że zamawiam go a potem się okazuje że nie spełni on moich założeń.
2. Od Type-R jest przelotowy? Dzwoniłem do ASO i proponują mi grill od Type-R za coś około 750zł, ale coś mi tu nie pasuje bo cena powinna być chyba wyższa. Spec d/s części w serwisie nie był pewien z ilu elementów składa się zestaw do przekładki. Jakie części wchodzą w komplet tego wlotu od Type-R?

siemaR
08-08-12, 19:42
08F21-SMG-600C - do manuala
08F21-SMG-600B - do wersji z i-shift - ten jest przelotowy - wyczytanie gdzieś, na 99,9 % jestem pewny - niech ktoś potwierdzi, albo zapytaj w ASO

Ordi
08-08-12, 21:24
Od type-Sa spokojnie da się z tyłu wyciąć zaślepki i będzie przelotowy identyko jak ten z Type-R'a - jestem pewien na 100% bo montowałem taki szwagrowi.
Od Type-Ra kosztował kiedyś coś 1300-1400pln. Składał się z ramki (Coś chyba 400pln), plastra miodu/siatki (coś około 650pln) i znaczka (około 250pln). Zapewne podali ci cenę samej siatki/plastra miodu.
Nie przepłacaj i weź od type-s'a i go sobie powycinaj.
Btw. robiłeś chipa? ;)

butler.gdansk
09-08-12, 06:19
Od type-Sa spokojnie da się z tyłu wyciąć zaślepki i będzie przelotowy identyko jak ten z Type-R'a - jestem pewien na 100% bo montowałem taki szwagrowi.
Od Type-Ra kosztował kiedyś coś 1300-1400pln. Składał się z ramki (Coś chyba 400pln), plastra miodu/siatki (coś około 650pln) i znaczka (około 250pln). Zapewne podali ci cenę samej siatki/plastra miodu.
Nie przepłacaj i weź od type-s'a i go sobie powycinaj.
Btw. robiłeś chipa? ;)

Udało mi się dorwać wczoraj na Allegro cały nowiusieńki grill od Type-R za 600zł.
http://allegro.pl/honda-civic-ufo-atrapka-atrapa-grill-orginal-igla-i2540934399.html
Chipa jeszcze nie robiłem bo wzmacniam w pierwszej kolejności resztę gratów. Do koła dwumasowego mocniejsze sprężyny, z ASO czekam na sprzęgło od Accorda 180KM, kolektor wydechowy chcę owinąć bandażem termoizolacyjnym, zastanawiam się nad dolotem o lepszej przepustowości... Tylko chroniczny brak czasu mnie ogranicza.

Ordi
09-08-12, 14:21
dobra cena za ten grill! Miałeś fuksa :-)
Gdzie wstawiasz mocniejsze sprężyny do dwumasy?
Widzę, że masz grube plany... Dawaj znać na bieżąco co tam szponcisz...!

szerak
09-08-12, 21:59
ja tez kupilem u tego samego sprzedawcy swoj grill to wersji type s, dogadalem sie poza allegro z wysylka zaplacilem 450zl
mialem male problemy z montazem ale poradzilem sobie, w demontazu szklanego pomogl mi opis TRAFO - dziekuje

tak wyglada po zamontowaniu:
http://img513.imageshack.us/img513/3787/imag0100st.jpg

butler.gdansk
09-08-12, 22:42
ja tez kupilem u tego samego sprzedawcy swoj grill to wersji type s, dogadalem sie poza allegro z wysylka zaplacilem 450zl
mialem male problemy z montazem ale poradzilem sobie, w demontazu szklanego pomogl mi opis TRAFO - dziekuje

tak wyglada po zamontowaniu:
http://img513.imageshack.us/img513/3787/imag0100st.jpg
Czy ja dobrze widzę czy masz customowe spryskiwacze na lampy? ;)

szerak
20-08-12, 18:37
tak zgadza się mam dostawione spryskiwacze, jestem drugim właścicielem auta, poprzedni właściciel kupił auto bez ksenonów, a jak wiemy oddzielnie ksenonów zamówić do Hondy z salonu nie było można (jak się orientuje wszystko było w pakietach w skład którego chyba wchodziła dwustrefowa klimatyzacja, ksenony, podgrzewane siedzenia i tempomat - co było sporym kosztem dla poprzedniego właściciela),
poprzedni właściciel wstawił oddzielnie w serwisie oświetlenie plus spryskiwacze na lampy, może nie wygląda to tak estetycznie jak w standardzie, ale różnica w oświetleniu drogi między zwykłymi żarówkami jest bez wątpienia

marcin001984
30-05-13, 22:02
Odświeżę temat. Czy ktoś ma taki grill od type S na zbyciu w rozsądnej cenie? Nie mogę już patrzeć na ten szklany :p

uniu1
30-05-13, 23:06
Też chętnie taki przygarnę

qbax
31-05-13, 08:50
Tu mają grille i to kilka do wyboru (ceny od 110-160 funtów), ja wczoraj już zamówiłem ten
http://www.coxmotorparts.co.uk/advanced_search_result.html?y=11&x=21&keyword=08F21&search_in_description=1.html
http://www.coxmotorparts.co.uk/images/large/nhbtgrillblackbadge_LRG.jpg
Wysyłka 15 funtów

Camaro
31-05-13, 09:09
Przy tej cenie u kursie wychodzi kosztowo na to samo, co zamówić w ASO w Polsce

marcin001984
01-06-13, 14:36
Odświeżę temat. Czy ktoś ma taki grill od type S na zbyciu w rozsądnej cenie? Nie mogę już patrzeć na ten szklany :p

Już nieaktualne. Teraz mam na sprzedaż tą szklaną atrapę za niewielkie pieniądze

TeeS1975
01-06-13, 23:16
Panowie od ogłoszeń mamy dział "giełda"

donelvis
21-07-13, 02:03
tak się zastanawiam, a jak by w seryjnym 8 gen 5d grill okleić folią carbon 3D i dać na środku emblemat H? jak myślicie, dobrze by to wyglądało?
w sumie światła by nabrały agresywniejszego wyglądu...

Camaro
21-07-13, 14:01
Gdzieś widziałem foto z pomalowanym grilem, ale bez logo - wyglądało jak tesco tuning ;)

donelvis
21-07-13, 14:26
Gdzieś widziałem foto z pomalowanym grilem, ale bez logo - wyglądało jak tesco tuning ;)

masz na myśli to zdjęcie?

http://tuningcars.us/albums/userpics/10001/Civic_8_Tuning_28829.jpg

Camaro
21-07-13, 22:20
Nie to akurat, ale wyglądał identycznie - delikatnie rzecz ujmując źle! :p

Saawrel
21-07-13, 22:57
pierwsze co pomyślałem widząc to zdjęcie: Co to k***a jest i jak tak można zjebać auto?? Grill wygląda beznadziejnie, do tego ta dokładka jakiś "mądry osobnik" dokleił do zderzaka metr włókna szakalego i w zimie będzie robił jako pług śnieżny

donelvis
21-07-13, 23:13
pierwsze co pomyślałem widząc to zdjęcie: Co to k***a jest i jak tak można zjebać auto?? Grill wygląda beznadziejnie, do tego ta dokładka jakiś "mądry osobnik" dokleił do zderzaka metr włókna szakalego i w zimie będzie robił jako pług śnieżny

ale jak by ten grill okleił ładnie folią carbon 3D di-noc to też by była lipa? pług owszem, porażka.
tak się zastanawiam, bo jutro jadę po 8 gen 5d 2006 r. i ten grill za bardzo taki świecący mi się wydaje i fajnie jak by odcinał się od reflektorów, przez co został by nadany bardziej agresywny wygląd z przodu?

Saawrel
22-07-13, 08:46
jak dla mnie osobiście nic nie pomaga w poprawie wyglądu tego akwarium. chyba najlepiej wygląda jak się go rozbierze i trosze przyciemni w środku ten odblaskowy element. Ale tylko delikatnie żeby tylko minimalnie był ciemniejszy od reflektorów. Może jeszcze zależy to od koloru samochodu, bo jak masz czarny to na pewno będzie źle wyglądało według mnie, jeśli inny to może coś z tego nawet będzie.

Taka moja opinia.

filipfm
22-07-13, 09:15
Wariacji na temat szklanego grilla jest też sporo na civinfo, wiec można pooglądać jak nie modyfikować auta :cool:

qbax
22-07-13, 10:05
A robił ktoś coś z tylną blendą z przed-lifta - poza wymianą ?
Myślę o delikatnym przyciemnieniu jej środkowej części folią 3M taką do świateł (mam Night How Black) - nie będzie to wiejski tuning?

filipfm
22-07-13, 10:15
A robił ktoś coś z tylną blendą z przed-lifta - poza wymianą ?
Myślę o delikatnym przyciemnieniu jej środkowej części folią 3M taką do świateł (mam Night How Black) - nie będzie to wiejski tuning?

Kolega miał tak. Podobno folia do oklejania szyb. Podobno bo tak kupił auto a nie robił tego samemu
http://img02-otomoto.sogastatic.pl/C29526501_3.jpg

szczepar
22-07-13, 11:52
filipfm - to zdjęcie to nie jest polift ?
Bo w przedlifcie znaczek hondy jest pod plexi.
Chyba że ktoś okleił i nakleił znaczek jakiś :)

qbax
22-07-13, 11:59
To jak dla mnie to za mocno ja chcę tylko osiągnąć efekt lekkiego przydymienia
Coś takiego
http://www.wannaberacer.com/vinylwrapping/vinylroofwrap631.jpg

filipfm
22-07-13, 13:58
filipfm - to zdjęcie to nie jest polift ?
Bo w przedlifcie znaczek hondy jest pod plexi.
Chyba że ktoś okleił i nakleił znaczek jakiś :)

To na bank przedlift bo to auto mojego kumpla (w zasadzie już byle). Nie do końca wiemy jak to jest zrobione ale blenda jest przedliftowa bo ma wąskie lampki cofania.

Camaro
22-07-13, 17:00
Subiektywnie uważam, że oryginalna tylna blenda (bez przyciemnienia) wygląda lepiej niż ta na foto. Efekty tego zabiegu jest tylko taki, że Civic różni się tym elementem od innych UFO. Jeżeli taki był cel, to został osiągnięty. Wszystko to kwestia gustu.
Jestem pewien, że gdyby wszystkie tylne blendy wyglądały tak jak ta na foto, to każdy chciałby czerwoną ;)

filipfm
22-07-13, 18:04
Subiektywnie uważam, że oryginalna tylna blenda (bez przyciemnienia) wygląda lepiej niż ta na foto. Efekty tego zabiegu jest tylko taki, że Civic różni się tym elementem od innych UFO. Jeżeli taki był cel, to został osiągnięty. Wszystko to kwestia gustu.
Jestem pewien, że gdyby wszystkie tylne blendy wyglądały tak jak ta na foto, to każdy chciałby czerwoną ;)

To taki paradoks :) jak z przodu było na całej szerokości to wyglądało srednio ;)
A z tylu jakos sie lepiej komponuje :)

donelvis
29-07-13, 10:42
a co sądzicie o takiej modyfikacji seryjnego grilla, czyli pomalowaniu jego środkowej błyszczącej części na czarno?
tak jak na tym zdjęciu

http://imageshack.us/a/img826/5791/fwe8.jpg

butler.gdansk
29-07-13, 11:19
Lepsze to niż typowe akwarium, ale każdy inny akcesoryjny wygląda mimo to lepiej.

donelvis
29-07-13, 11:21
Lepsze to niż typowe akwarium, ale każdy inny akcesoryjny wygląda mimo to lepiej.

no tak, tylko w przypadku tego co zamieściłem wyżej, przeróbka jest właściwie darmowa.

Pik
29-07-13, 12:35
Lepsze to niż typowe akwarium, ale każdy inny akcesoryjny wygląda mimo to lepiej. Mimo że na początku nosiłem się z zamiarem wymiany, to muszę przyznać że z czasem się nie tylko przyzwyczaiłem do "akwarium", ale samochód zaczął mi się podobać z tym elementem! Jest na swój sposób nietuzinkowy i charakterystyczny dla tej wersji Civika. Na dodatek po lifcie został zmieniony, tym samym wzrosła oryginalność i niepowtarzalność wersji przedliftowej. Oczywiście o gustach nie powinno się dyskutować, ale pomalowanie czy też naklejenie zwykłej folii na fabrycznie wybajerzoną przezroczysto-srebrną blendę pachnie mi ... bezguściem właśnie! :p

140KM
29-07-13, 13:43
Mimo że na początku nosiłem się z zamiarem wymiany, to muszę przyznać że z czasem się nie tylko przyzwyczaiłem do "akwarium", ale samochód zaczął mi się podobać z tym elementem! Jest na swój sposób nietuzinkowy i charakterystyczny dla tej wersji Civika. Na dodatek po lifcie został zmieniony, tym samym wzrosła oryginalność i niepowtarzalność wersji przedliftowej. Oczywiście o gustach nie powinno się dyskutować, ale pomalowanie czy też naklejenie zwykłej folii na fabrycznie wybajerzoną przezroczysto-srebrną blendę pachnie mi ... bezguściem właśnie! :p

mnie też podoba się owe akwarium !

donelvis
29-07-13, 13:56
mnie też podoba się owe akwarium !

ja na razie mam trochę mieszane uczucia, bo ten seryjny grill ("akwarium") zlewa się za bardzo ze światłami, a jak byłby czarny wewnątrz, to by się od świateł odcinał i przód by nabrał może bardziej agresywnego wyglądu (wygląd samych świateł jest właśnie agresywny przez te skośne ich kształty).

Camaro
29-07-13, 14:02
Moim zdaniem ten pomalowany grill wygląda rewelacyjnie. Przede wszystkim jest oryginalny i łączy cechy akwarium oraz grilla type s/r :) Sam pomyśle nad taką modyfikacją ;)

Pik
29-07-13, 14:07
ja na razie mam trochę mieszane uczucia, bo ten seryjny grill ("akwarium") zlewa się za bardzo ze światłami, a jak byłby czarny wewnątrz, to by się od świateł odcinał i przód by nabrał może bardziej agresywnego wyglądu (wygląd samych świateł jest właśnie agresywny przez te skośne ich kształty). "Agresywność" jest pojęciem bardzo subiektywnym... Moim zdaniem nie po to się kupuje auto wyróżniające się z tłumu i designersko wybajerzone żeby je później stonować i nadać wygląd podobny do setek innych modeli widocznych na drogach. Ale jak wspomniałem, to kwestia gustu.

luckie
30-07-13, 11:51
Moim zdaniem malowanie od wewnatrz akwarium daje nawet ciekawy efekt - o niebo lepszy od jego oklejania. Jezeli ktos nie chce kupowac grilla "sportowego" to mozna sie pokusic.

donelvis
30-07-13, 20:55
przemyślałem temat i zaczynam być zgodny z tym co napisał kolega Pik. Jednak ten grill seryjny zwany "akwarium" jest bardzo oryginalny, niepowtarzalny i wyróżnia ten model civica. grill jest rzeczywiście "designersko wybajerzony" :) zostaję przy seryjnym i nic nie maluję ani nie zmieniam:)

shinoda
31-07-13, 12:39
najlepsze jest to, ze kazdy ma swoj gust a o gustach sie nie dyskutuje i dzieki temu mozemy miec jakas roznorodnosc - jednemu bedzie sie podobac akwarium, innemu grill od type-s a inny bedzie wolal wersje type-r z czerwonym znaczkiem H. mozliwe, ze komus nawet bedzie podobal sie poliftowy grill 5d. fajnie, ze mozna sie powymieniac pomyslami i uwagami. a przyciemnione akwarium tez stanowi ciekawa propozycje - tak jak ogolnie przydymione lampy tuningowe do aut.

ja osobiscie sklanialbym sie w strone zmiany z akwarium na grill od type-s i zrobienia w tej atrapie dodatkowych otworow na wlot powietrza, bo jesli dobrze wycztytalem gdzies na forum - defaultowo tych wlotow nie ma odblokowanych.

oczywiscie fajna jest wersja grilla mugen, ale ja bez chipa na +200KM raczej bym sobie czerwonego znaczka w moim 5d nie umiescil - ale to moje zdanie. szanuje odmiennosc w tym wzgledzie (patrz auto Alixa :) )

a w miedzyczasie, czytajac ten watek, spojrzalem na okno.. akurat przejezdzal polonez... i prawde mowiac nie wiedzialem ze mugen wspolpracowal z FSO... :P

http://img827.imageshack.us/img827/7016/fgtc.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/827/fgtc.jpg/)

filipfm
31-07-13, 13:07
Ale po co wycinać dziury.
Chłopaki z Hondy wymyślili, że w wersjach innych niż TypeR i autach z automatem nie ma otworów i chłodzenie odbębniasz dolną kratką w zderzaku.
Akcesoryjny grill jest dostępny do aut z automatyczną skrzynią (inny nr katalogowy) i ma już wycięte otwory. Oryginalny grill do FN2 też jest przelotowy.
Ponoć zalecane jest wycięcie dziur w sytuacji, kiedy do diesla zakładasz FMIC zasłaniając sporą część chłodnicy.

Pik
31-07-13, 14:40
Ale po co wycinać dziury. No zawszeć to fajnie jak do komory silnika wpadnie ekstra błota i wody... :cool:

pkobierecki
31-07-13, 23:15
Ja zastanawiam się nad włożeniem przelotowego grilla bo czuję na postoju spadek wydajności klimy. Zauważyłem, że w innych samochodach na postoju (zaznaczam: na postoju) ciepłe powietrze wylatuje górnym grillem. Tutaj takowego nie ma. Podczas postoju samochodu zachodzi ciekawe zjawisko polegające na tym, że odwraca się przepływ powietrza i dolnym grillem jest ono wprowadzane do komory silnika- ale jest wypuszczane górnym grillem oraz pod samochodem. Normalnie powietrze jest wyrzucane podczas jazdy pod samochodem a wpada górnym i dolnym grillem. Podczas jazdy jest OK, bo przepływ powietrza z dużą prędkością daje radę dobrze chłodzić skraplacz, ale podczas postoju brak szybkiego przepływu, dodatkowo brak górnego wylotu nie daje dobrych efektów. Moją tezę potwierdza fakt, że klima hula jak szalona kiedy otworzy się na postoju maskę i gorące powietrze zgromadzone w komorze silnika ma ujście. Niestety w tym przypadku auto w temperaturach rzędu ponad 27 stopni nie daje rady dobrze ochładzać wnętrza na postoju. A jeśli zrobi się ponad 32 stopnie jak niedawno się zdarzyło to już był dramat. Auta na postoju nie dało się ochłodzić. To zjawisko jest dla mnie bardzo zauważalne bo na codzień mam okazję jeździć jeszcze 3-ma innymi autami które takiego problemu nie mają. Akurat śmigam sobie innym samochodem w temperaturze 38 stopni i nie widzę niczego niepokojącego ani w korku ani na trasie. Na szczęście te 38 stopni to nie w Polsce bo jak by tu były takie temperatury to bym mnie w Civicu szlag trafił. Tą ciekawostkę odkryłem całkowicie przypadkowo. Auto mam co roku w pełni serwisowaną klimę w dobrym serwisie.
Boję się już co będzie kiedy klima straci swoją pierwotną wydajność jak w moim poprzednim aucie. Co prawda to na razie śpiewka przyszłości ale już zaczynam się martwić :)

Alix
07-08-13, 21:04
To ja odpowiem w obu powyższych kwestiach bo zmieniałem grill z zamkniętego (Sports Grille z Honda Accessories) na otwarty (Mugen Euro R):

1. nieco więcej syfu wpada do komory silnika, ale nie jest to poziom błota więc generalnie nie ma tragedii
2. wydajność chłodzenia auta jak i działania klimy nie różnią się na obu w żaden zauważalny sposób

marcin001984
09-08-13, 20:12
a co sądzicie o takiej modyfikacji seryjnego grilla, czyli pomalowaniu jego środkowej błyszczącej części na czarno?
tak jak na tym zdjęciu

http://imageshack.us/a/img826/5791/fwe8.jpg
Nawet jakoś to wygląda. Jak pracowałem w Anglii przyciemnialiśmy tylne lampy w prosty sposób. Lampa była zmatowana papierem na wodę "1000" i polakierowana lakierem bezbarwnym zmieszanym w minimalnym stopniu z czarną bazą. Efekt był taki że tylne lampy były przydymione na czarno.

donelvis
27-11-13, 22:49
a jak jest z utrzymaniem czystości takiego grilla akcesoryjnego? czy nie jest tak, że ciężko się usuwa zanieczyszczenia z tych drobnych kratek?

butler.gdansk
27-11-13, 22:52
Łatwo się na samoobsługowej myjni czyści, nigdy nie miałem z tym problemów.

donelvis
28-11-13, 00:24
Łatwo się na samoobsługowej myjni czyści, nigdy nie miałem z tym problemów.

ja myję przeważnie ręcznie, więc mógłby być pewnie jakiś problem z tym.
znów zacząłem się zastanawiać nad zmianą grilla :)

donelvis
28-11-13, 17:05
i jeszcze ważna dla mnie kwestia: zauważyłem, że niektórzy muszą zdjąć zderzak, aby zmienić grill, a inni zderzaka nie ruszają? jak to z tym jest? bo instrukcja dołączana do grilla każe zdjąć zderzak...
a widzę, że sports grille ma inny (szerszy) ten dolny zaczep, który wchodzi w zderzak, natomiast w szklanym grillu ten zaczep jest wąski (i chyba w dodatku ten zaczep jest na śrubach ze sprężynkami) więc czy w związku z tym ten sportowy grill podejdzie bez problemu?

w dodatku nie wiem jak można wypiąć dolne spinki właśnie nie demontując zderzaka, bo aby wypiąć stary grill to należało by ciągnąć go do przodu (stojąc przed przodem auta ciągnąć do siebie) a w tym wypadku przeszkadzać będzie wg mnie to dolne mocowanie wchodzące w zderzak. czy jednak jakoś się to uda (może zderzak się trochę wygina lekko?). zaś wkładając nowy grill to wpierw zapinamy go w zderzak tym dolnym mocowaniem, czy wpierw wpinamy w spinki, a później w zderzak?

może za dużo pytań, ale lubię wcześnie wiedzieć, co mnie czeka:)

butler.gdansk
28-11-13, 17:55
Można zdjąć bez ściągania zderzaka, ale to trochę zdolności manualne trzeba mieć bo ciężko łapy wcisnąć by z zatrzasków starą atrapę wyjąć bez ich uszkodzenia.
Opis na stronce TRAFO (http://www.trafo.za.pl/honda/) jest bardzo pomocny

luckie
29-11-13, 10:15
Zderzaka nie trzeba całkiem zdejmować, wystarczy go lekko odczepić i obniżyć by mieć wystarczająco miejsca. Bez zdejmowania to trzeba byc jakims mega magikiem manualnym z 20cm palcami ktore sie wyginaja w kazda strone i maja nacisk jak kombinerki ;)
Ogólnie zdjęcie zderzaka i ponowne założenie to pikuś - ja to robiłem po raz pierwszy w życiu właśnie przy grillu i mimo obaw wszystko poszło mi bardzo zgrabnie - a muszę przyznać ze mam raczej kiepskie zdolności manualne. Nie ma sie co bac, sprawa jest na prawde banalnie prosta dla absolutnie każdego. A jaka satysfakcja! :)
Mi się nawet udało nie połamać żadnych zaczepów ani spinek.

Jedyny problem miałem z porządnym wpięciem ponownie tych listewek przy nadkolach na łączeniu ze zderzakiem (choć nie słyszałem by ktoś inny się z tym tak bujał jak ja) - w końcu się poddałem i podjechałem do ASO by mi zapieli ostatnia spinkę. Chłopaki zrobili to w 2 minuty i nie wzięli grosza :)

donelvis
29-11-13, 13:15
z opisu TRAFO wynika, że aby odpiąć dolne spinki grilla to można dla ułatwienia dorobić sobie jakąś listeweczkę z wbitym na jej końcu zakrzywionym gwoździem żeby tam rąk nie pchać i wtedy może by się udało bez żadnego ruszania zderzaka

luckie
29-11-13, 13:33
Nie boj sie ruszac zderzaka, bedzie cie to kosztowalo 10 minut pracy a ulatwienie jest ogromne.

Ja robilem wg. opisu z Civinfo:
http://www.civinfo.com/forum/how/54760-perspex-grill-change.html

_python_
29-11-13, 13:34
Bez zdejmowania to trzeba byc jakims mega magikiem manualnym z 20cm palcami ktore sie wyginaja w kazda strone i maja nacisk jak kombinerki
Ja zmieniałem grill bez zdejmowania zderzaka i nie podjął bym się tego drugi raz :) i także korzystałem z manuala TRAFO + z civicinfo (http://www.civinfo.com/forum/how/6088-how-change-type-r-grill-2.html)

donelvis
29-11-13, 15:03
Ja zmieniałem grill bez zdejmowania zderzaka i nie podjął bym się tego drugi raz :) i także korzystałem z manuala TRAFO + z civicinfo (http://www.civinfo.com/forum/how/6088-how-change-type-r-grill-2.html)

a mógłbyś napisać z czym miałeś największe problemy przy tej wymianie? jakieś wskazówki dodatkowe mile widziane :)

_python_
29-11-13, 19:42
Podczas wymiany grilla miałem największe problem tylko z założeniem tej ramki
http://imageshack.us/a/img594/9171/t6kw.jpg
Włożyłem ją najpierw na zaczepy górne , następnie na zaczep dolny prawy i musiałem wygiąć w taki sposób ramkę żeby dolny lewy wszedł w dziurkę :) Co bym bardzo ciężkie ponieważ przez chwile myślałem że ją złamie w pół. Polecam Ci tak jak tu reszta pisze, zdjąć zderzak i na spokojnie wymienić ten grill.

donelvis
29-11-13, 20:31
(...)Włożyłem ją najpierw na zaczepy górne , następnie na zaczep dolny prawy i musiałem wygiąć w taki sposób ramkę żeby dolny lewy wszedł w dziurkę :) Co bym bardzo ciężkie ponieważ przez chwile myślałem że ją złamie w pół. Polecam Ci tak jak tu reszta pisze, zdjąć zderzak i na spokojnie wymienić ten grill.

a może lepiej wkładać wpierw w dolne spinki, a nie w górne? i powiedz w którym etapie montażu wkładałeś ten dolny płaski zaczep grilla w wypust w zderzaku?

_python_
29-11-13, 20:47
a może lepiej wkładać wpierw w dolne spinki, a nie w górne? i powiedz w którym etapie montażu wkładałeś ten dolny płaski zaczep grilla w wypust w zderzaku?

Tylko w takiej kolejności jak napisałem możesz włożyć ten grill bez zdejmowania zderzaka . Najpierw ten jak to nazywasz wypust a następnie górne spinki , zresztą jak będzie miał ten grill w rękach przy wkładaniu to sam zobaczysz że tylko w jeden sposób możesz to włożyć. Ale powtórzę jeszcze raz radze zdjąć zderzak.

butler.gdansk
29-11-13, 20:54
Ja to robiłem bez rozbierania zderzaka, ale powtórzę - wyłamałem wszystkie zaczepy zdejmowanego akwarium ;)
Dobrze że są wymienne...

luckie
29-11-13, 20:59
donelvis, zrob jak dzeisiatki osob przed toba i po prostu wypnij zderzak, a jak nie chcesz bo coś tam, to nikt nic na to nie poradzi. Bez zdejmowania zderzaka wymiana jest bardzo trudna i wymaga duzej sprawnosci manualnej.
Sorki, ale masz fotki, instrukcje, opinie ludzi ktorzy to robili - czego wiecej potrzebujesz?

donelvis
29-11-13, 21:10
donelvis, zrob jak dzeisiatki osob przed toba i po prostu wypnij zderzak, a jak nie chcesz bo coś tam, to nikt nic na to nie poradzi. Bez zdejmowania zderzaka wymiana jest bardzo trudna i wymaga duzej sprawnosci manualnej.
Sorki, ale masz fotki, instrukcje, opinie ludzi ktorzy to robili - czego wiecej potrzebujesz?

ok dziękuję wszystkim za bardzo cenne wskazówki! pozostaje szukać grilla:)
zderzaka wole nie zdejmować, bo mam uszkodzone mocowanie prawej listwy bocznej nadkola w miejscu łączenia jej z dolną częścią zderzaka i tam to na kleju mam spasowane i nie chcę tego rozmontowywać.
pozdrawiam!

RadekB
18-12-13, 09:28
Honda D&D Wrocław grill poliftwy 476 zł + 150 zł wymiana.

_python_
31-01-14, 14:28
Panowie okazja:) Kupować :)
http://allegro.pl/honda-civic-06-11-ufo-atrapa-grill-type-s-type-r-i3932555291.html

ahhh ludzi to czasami w tej wawie popie.....

filipfm
31-01-14, 15:01
Panowie okazja:) Kupować :)
http://allegro.pl/honda-civic-06-11-ufo-atrapa-grill-type-s-type-r-i3932555291.html

ahhh ludzi to czasami w tej wawie popie.....

wiesz co, ktos zadzwoni do ASO i zapyta ile kosztuje siatkowy grill do TypeS albo R, uslyszy, ze 1500 wiec wezmie ten za 960 z pocalowaniem reki, zadowolony, ze zaoszczedzil 500 ;) a to, ze przeplacil 500 to juz inna sprawa ;)

_python_
31-01-14, 16:34
wydaje mi się że mało jest ludzi którzy posiadają R-ki i nie znają się aż tak na akcesoryjnych rzeczach żeby nie od rozróżnić grill type s - od type - r , na pierwszy rzut oka widać że to nie od Rki ( brak pełnego przeloty, znaczek, itp....) Mi chodzi o samego allegrowicza i jego chamskie podejście naciągacza.....

buri
31-01-14, 17:21
jedyne co jest naciaganiem w tej 'ofercie' to twierdzenie ze to jest grill type R albo type S;)
ja bym raczej powiedzial ze to jest szukanie frajera, bo obok wrzuca zdjecie z numerem czesci i kazdy moze sobie zadzwonic do aso i zapytac o cene czesci,nie?

donelvis
31-01-14, 21:27
Ale jak ktoś już szuka grilla akcesoryjnego type-s to chyba jest na tyle zorientowany w temacie, że raczej się nie da nabić w balona. No chyba, że faktycznie trafi się totalny laik, który albo nie potrafi wykorzystać internetu do zdobycia informacji, albo ma za dużo pieniędzy (w tym drugim przypadku to chyba nie jeździł by ufo tylko czymś innym).

assass1n
20-07-14, 09:45
Wczoraj podjąłem się wymiany grilla. Starałem się robić zgodnie z załączoną instrukcją lecz niestety zdjęcie zderzaka to jakiś kosmos przez te "klipsy". Czy macie jakiś sposób by bez uszkodzenia je wyciągnąć. Wczoraj nie dość że się męczyłem z jednym to jeszcze go rozwaliłem. Więc olałem sprawę by reszty nie uszkodzić. Proszę o jakieś rady

reekinek
20-07-14, 12:50
Kolega Tarfo opisał wszystko u siebie na stronie http://www.trafo.strefa.pl/honda/

drako
12-08-14, 14:21
Ja dziś wyjmowałem szklany grill i nie było wiekszych problemow ,ale żeby prawiodłowo włozyć nowy grill od type s trzeba zdjąć zderzak!! Włożyłem na ta chwilę bez 2 dolnych zaczepów i jutro jak bede wkładał halogeny to poprawie od razu grilla.Na razie trzyma sie na dolnym srodkowym zaczepie 2 górnych i 2 srubach :) Czas pracy to max 30min za 1 razem :) Mam nadzieje ze uda sie jutro zdjąć i założyć poprawnie zderzak....

mareckiabc
12-08-14, 15:31
Czym się różni grill Type-S od akcesoryjnego?

Zarandiel
13-08-14, 10:51
Kolorem listewki pod kratką, Type S ma chromowaną.

mareckiabc
13-08-14, 12:21
A nie na odwrót? Akcesoryjny za 600 zł ma chromowaną listwe. Jesli tylko kolorem listwy to skąd ta róznica w cenie? Szukam nr grila z ciemna listwą ale nie moge ustalic?

drako
13-08-14, 13:44
Ja mam chromowaną ,ale nie wiem czy to akcesoryjny jest czy nie.Macie jakies rady jak zdjąć ten zderzak?Bo nie wiem czy sie zabierać za to sam czy nie ma sensu...

ArdianFK2
14-08-14, 14:01
Ma ktoś coś na sprzedaż ? :)

artax
15-08-14, 12:59
ja mam swoje akwarium bo wymienilem na plaster miodu.Za 200 :)sprzedam.
pzdr

vitia
15-08-14, 20:14
jakby ktos mial grila od typ-sa chetnie kupie lub od r-ki

ArdianFK2
15-08-14, 21:24
też szukam plastra miodu :D

artax
16-08-14, 11:04
kupilem w ASO za 500 po upustach.Mialem dosyc mega ofert za 600 uzywanych od handlarzy.
pzdr

mareckiabc
16-08-14, 11:42
Ale kupiłeś zwykły akcesoryjny.

Zarandiel
16-08-14, 16:19
To czasem nie będzie to?:
http://catalogs.zzap.ru/honda/#bW9kbmFtZT09Q0lWSUN8fGRvb3JzPT01fHx5ZWFyPT0yMDEwf HxzdD09NjB8fHN0cz09eyIyMCI6Ilx1MDQxNVx1MDQzMlx1MDQ 0MFx1MDQzZVx1MDQzZlx1MDQzMCIsIjMwIjoiMjAxMCBDSVZJQ yIsIjQwIjoiXHUwNDIxXHUwNDNhXHUwNDMwXHUwNDNkXHUwNDM 0XHUwNDM4XHUwNDNkXHUwNDMwXHUwNDMyXHUwNDQxXHUwNDNhX HUwNDM4XHUwNDM5IFx1MDQzZlx1MDQzZVx1MDQzYlx1MDQ0M1x 1MDQzZVx1MDQ0MVx1MDQ0Mlx1MDQ0MFx1MDQzZVx1MDQzMiAoS 1MpOjZNVCAxLjggR1QiLCI1MCI6IlVQSE9MU1RFUlkiLCI2MCI 6IkZST05UIEdSSUxMRSAoMikgQi00NS0xIn18fGNhcmVhPT1LU 3x8dHJhbnM9PTZNVHx8Z3JhZGU9PTEuOCBHVHx8Z3JwPT01fHx iY29kZT09Ql9fNDUwMQ%3D%3D

mareckiabc
16-08-14, 17:33
Tak, w aso wołają za to 1600 zł. A od akcesoryjnego za 600 rózni się kolorem listwy. Eh upadli na głowę.

artax
16-08-14, 22:59
dlatego kupilem akcesoryjny a reszta kasy na program do silnika na 175 KM i 400 Nm i jeszcze 200 zostalo...
Kupienie czegos tylko dla roznicy w kolorku listwy hmm:confused:,wole zainwestować w coś co daje frajdę z jazdy:)
pzdr
p.s.O gustach sie nie dyskutuje ale akcesoryjny z chromowaną listwą pasuje do "kruczej czerni " w moim aucie.

mareckiabc
17-08-14, 18:14
Jasne że tak, sam nie dam 1500 za takie coś. Kupie akcesoryjny. Swoją drogą Honda lekko mówiąc przesadza z cenami. Polska to nie Anglia i nasze zarobki troche odbiegają od europejskich i ceny powinny być dostosowane do warunków ekonomicznych tu panujących tymbardziej że honda to nie leksus czy porsche a mimo to ceny hondy czasami mnie szokują. Civic to zwykły kompakt. Polityka hondy nie wie że bardziej dostępne cennowo materiały i akcesoria to większa sprzedaż.

Saawrel
17-08-14, 18:53
Ceny są ustalane w euro taki same na cała Europę. Od Odry na wschód to żadna firma nie będzie patrzyła bo to i tak w sumie mała sprzedaż jest. Ale tak jest z każdym sprzętem RTV AGD itd. Wyobraź sobie sprzedaż jakiś części za polowe ceny u nas a w Niemczech, przecież nikt tam by nic nie kupił.

mareckiabc
17-08-14, 20:36
Wyobraź sobie, że jednak się da bo np ceny wszystkich części w aso Mazdy są o połowę tańsze w Angli. Tak w angli jest o połowę taniej. Nas kasują jak za zbożę. Więc skoro da się odwrotnie to zapewne da się i taniej w Polsce. Dodatkowo ceny samochodów nie w każdym kraju są takie same a i inne sprzęty rtv i agd też mają różne ceny, to samo ubrania i wiele innych więc z częściami zapewne jest tak samo z tego co wiem, że na każdy rynek są ustalane indywidualnie.

Saawrel
17-08-14, 22:04
Raczej parzybym na wysokosc podatków zawartych w cenie koncowej a nie na cene samego towaru na pólce. Taka jest moim zdaniem roznica. Chociaz jest ona moim zdaniem znikoma, czasem w Polsce jest taniej czasem w na zachodzie. Albo na zachodzie wiecej sie zarabia i inaczej to wyglada z tej perspektywy.

drako
19-08-14, 22:35
Zmieniałem sam i bez problemowo to poszło :) Bałem sie że zdjęcie zderzaka będzie ciężkie ,ale poszło szybko i bez wiekszych problemów:) .Nawet nic nie urwałem.Przy okazji wywaliłem zaślepki i włożyłem w je miejsce halogeny.Od razu inne autko:)

Kamilao88
20-08-14, 18:17
Czy moglibyście mi podać numer katalogowy tego Grilla od Type S tzn z chromowaną ramka na dole to chyba akcesoryjny :)

mareckiabc
20-08-14, 20:33
To akcesoryjny czy od Type-S?

Kamilao88
20-08-14, 21:29
Do końca nie widzę w nich różnicy zbytnio ale ten za ok 600 zł w ASO??? :) To chyba akcesoryjny...

mareckiabc
20-08-14, 22:22
Akcesoryjny występuje jako jeden cały element w aso za 620 zł ma nr 08F21-SMG-600C dla skrzyni manualnej i wygląda tak:
http://www.coxmotorparts.co.uk/images/large/grille1_LRG.jpg czyli listwa w chromie po rabacie można go dostać w aso za 550 zł
a grill z jakim wychodziły auta w 2011 różni się od akcesoryjnego tym, że składa się z kilku części i ma listwę w ciemnym kolorze, stąd potrzeba skompletowa z kilku elementów:
71121-SMR-E01 Siatka PR. kratownica za 400 zł netto
71122-SMR-E11 kratkawlotu powietrza za 545 netto
71123-SMG-E90ZA Magnum Gray Pearl NH604P listwa za 305 netto
75700-SMR-E00 emblemat H 100 netto
Całość za 1680 zł brutto.
Wygląda tak: http://img163.imagevenue.com/img.php?image=724040124_IMG_0694_122_246lo.JPG
Info z aso, że różnią się kolorem listwy i akcesoryjny występuje jako całość a drugi składa się z powyższych komponentów.
Zamówiłem dzisiaj akcesoryjny za 550 zł bo nie będę przepłacał.

donelvis
21-08-14, 00:18
akwarium jest o wiele ładniejsze i bardziej oryginalne. czarny siatex ma byle jaki golf czy inny wieśwagen:)

butler.gdansk
21-08-14, 06:08
To się ubawiłem :) Ale gust ma każdy swój... hahahehe :D

Kamilao88
21-08-14, 07:41
Dzięki wielkie :) teraz tylko jakimś cudem trzeba poszukać jak uzyskać ten rabat bo raczej w ASO chyba nie są chętni do negocjacji.

mareckiabc
21-08-14, 08:10
Zapytać o rabat i tyle.

Ca$h
23-08-14, 21:04
czasem nawet nie zdążysz zapytać, a sami zaproponują upust ;)

donelvis
25-08-14, 00:06
To się ubawiłem :) Ale gust ma każdy swój... hahahehe :D

czyli że co? uważasz, że ta czarna smutna siateczka za 600-1600zł jest niby ładniejsza od wybajerzonego designersko przezroczystego grilla? pamiętam czasy jak w golfikach, calibrach i tigrach wkładali siatex gdzie popadnie:) głównie w zderzak i w grilla.
agrotuning na maxa był no i szacun na dzielni:)

butler.gdansk
25-08-14, 00:22
Nie, uważam że każdy ma swój gust i przy tym zostańmy. Jedni wolą blondynki a inni szatynki.
Zresztą bezpośrednim powodem zmiany mojego grila nie był wygląd, bo założeniu IC musiałem obniżyć temperaturę pod maską.
Generalnie jednak to ten szklany trąca kiczem, ale to moje zdanie.

mareckiabc
25-08-14, 06:54
Większość osób zmienia ze szklanego na siatkę więc to o czymś świadczy.

filipfm
25-08-14, 07:25
Pewnie jakby wszystkie wersje mialy siatke a TypeR szklo, kierunek bylby odwrotny

artax
25-08-14, 16:33
czyli że co? uważasz, że ta czarna smutna siateczka za 600-1600zł jest niby ładniejsza od wybajerzonego designersko przezroczystego grilla? pamiętam czasy jak w golfikach, calibrach i tigrach wkładali siatex gdzie popadnie:) głównie w zderzak i w grilla.
agrotuning na maxa był no i szacun na dzielni:)

zapewniam Ciebie ,ze jakość tego za 600 jest bdb i nie ma nic wspólnego z tym co piszesz.Nie widzę podobieństwa w grilu VW a Hondy :)
Widzalem szklany,ktory wyłapał kamieniem i zgadnij do czego sie nadawał...No ale jak juz bylo wspomniane są gusta i guściki.
pzdr
p.s.Mi to bardziej przypomina" plaster miodu "aniżeli ,jak piszesz smutną siateczkę.

donelvis
26-08-14, 00:20
Nie, uważam że każdy ma swój gust i przy tym zostańmy. Jedni wolą blondynki a inni szatynki.
Zresztą bezpośrednim powodem zmiany mojego grila nie był wygląd, bo założeniu IC musiałem obniżyć temperaturę pod maską.
Generalnie jednak to ten szklany trąca kiczem, ale to moje zdanie.

Idąc tym tropem, to osoba postronna mogła by śmiało powiedzieć, że wiele innych elementów w ufo zalatuje kiczem, zwłaszcza kokpit, który dla wielu osób jest tandetny i odpustowy (dla mnie jest idealny i niepowtarzalny). Całość ufo tworzy wg mnie spójną harmonię dzięki właśnie takim "bajerom" jak szklany grill, deska rozdzielcza, końcówki wydechów, lewarek zmiany biegów itp. (choć np. na lewarek założyłem na razie mieszek:).

zapewniam Ciebie ,ze jakość tego za 600 jest bdb i nie ma nic wspólnego z tym co piszesz.Nie widzę podobieństwa w grilu VW a Hondy :)
Widzalem szklany,ktory wyłapał kamieniem i zgadnij do czego sie nadawał...No ale jak juz bylo wspomniane są gusta i guściki.
pzdr
p.s.Mi to bardziej przypomina" plaster miodu "aniżeli ,jak piszesz smutną siateczkę.

http://www.cartype.com/pics/1594/full/vw_gti_emblem.jpg

a ja widzę podobieństwo i wieśwagen tez ma ma plaster miodu.

butler.gdansk
26-08-14, 06:18
Krytykujesz zmianę grila w imię utrzymania harmonii i charakteru auta, a sam pozbyłeś uroku niepowtarzalny lewarek... W ogóle nie mam pojęcia teraz o co Ci chodzi.
Wymieniłeś jeden z kluczowych elementów wnętrza który tworzy ów charakter który tak wychwalasz i dlatego sądzę że Twoje zdanie na temat grila jest bezwartościowe.

artax
26-08-14, 10:19
ja nie widzę podobieństwa co do wzoru grilla Hondy.Za wyjątkiem samej struktury plastra.No i ja takze raczej pasuje bo w dziwnym kierunku idzie dyskusja.Moje 30 letnie doswiadczenia związane z motoryzacją mówią mi pase :)
pzdr
p.s.A tak co do VW to akurat Golf GTI jest ok :)Mam sentyment bo naście lat temu mialem Golfa 1 GTI

Kamilao88
25-09-14, 17:57
Wreszcie udało mi się zamówić grill akcesoryjny. Ale trochę się zdziwiłem gdy w ASO mi powiedziano że on tylko występuje do 5 drzwi tzn oni mają tylko tak w katalogach. Dopiero drugi Pan obsługujący powiedział że będzie pasował do TYPE S. Mam nadzieje ze miał racje :)

ArdianFK2
25-09-14, 18:43
ile eurodolarów ?

Kamilao88
25-09-14, 19:58
Po 30 minutach rozmowy wyszło 546 naszych polskich zlotych :)

marcin001984
11-10-14, 10:46
Oryginalny grill? Ciekawe w którym miejscu :)
http://allegro.pl/grill-atrapa-honda-civic-ufo-i4689390992.html

filipfm
11-10-14, 12:28
Oryginalny grill? Ciekawe w którym miejscu :)
http://allegro.pl/grill-atrapa-honda-civic-ufo-i4689390992.html

Słowo "oryginalny" ma kilka znaczeń :)

oryginalny
1. niebędący kopią, przeróbką ani falsyfikatem
2. nieopierający się na wzorach
3. odbiegający od tego, co jest powszechnie znane lub przyjęte

Tu pewnie chodzilo o znaczenie 2 i 3 :D

tomisal
16-10-14, 17:13
Jeśli ktoś miał by na sprzedaż grill po liftingowy(akwarium z wlotami) to chętnie odkupie.

Kamilao88
13-12-14, 15:05
Poszukuje emblematu/loga TYPE S na grill takiego jak na foto... Czy są one tej samej wielkości jak ten na tylnej klapie?
http://images68.fotosik.pl/449/c90d60e642dfed05med.jpg (http://www.fotosik.pl)

esbe
18-12-14, 23:08
@up: zobacz tutaj http://www.aliexpress.com/item/B108-Car-Chromed-Emblem-Badge-Decal-Sticker-TYPES-TYPE-S-Front-Grille-Logo/1708329518.html

zobacz czy Ci pasuje, jak bedziesz mial problem zeby zamowic, odezwij sie na pw pomoge.

Kamilao88
22-01-15, 20:44
Mam do odstąpienia replikę znaczka Type S na grill taka jak w linku poniżej. http://www.ebay.pl/itm/CAR-METAL-LOGO-FRONT-HOOD-GRILL-TYPE-S-HONDA-CIVIC-BADGE-EMBLEM-ACURA-INTEGRA-/351270630667?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item51c95c750b na pw się dogadamy jak coś:)

arux12345
20-03-15, 08:40
Czy ktos może podrzucić link do polskiej strony gdzie można kupić nowy gril - cena na tej stronce byla kolo 600zl, ale nie moge znalesc nigdzie linku
Chyba ze ktos cos w dobrych pieniazkach moze zaoferowac :P

lozik
20-03-15, 14:36
Czy ktos może podrzucić link do polskiej strony gdzie można kupić nowy gril - cena na tej stronce byla kolo 600zl, ale nie moge znalesc nigdzie linku
Chyba ze ktos cos w dobrych pieniazkach moze zaoferowac :P

zapytaj w ASO, chłopaki kupowali tutaj poniżej 600 zł za akcesoryjny więc się da

shinoda
20-03-15, 19:51
mozesz tez pytac na haparts.pl - tam tez cena pewnie bedzie podobna jak w aso - moze nizsza.

szybkowar
20-03-15, 20:40
W ASO 620 zł ale bez problemu dają rabat na 550 - 570 zł.
Stary szklany można sprzedać za ~250 zł, jak się go nie zmasakrowało przy wymianie.
Ogólnie cała operacja nie wychodzi aż tak drogo.

mitusm
29-11-15, 13:25
Próbował ktoś przemalować przedni poliftowy grill np plastidipem (guma w spreyu) ?W razie czego można szybko ściągnąć, może by jakoś wyglądało do czasu kupienia ori z typer/s..

filipfm
29-11-15, 17:59
Próbował ktoś przemalować przedni poliftowy grill np plastidipem (guma w spreyu) ?W razie czego można szybko ściągnąć, może by jakoś wyglądało do czasu kupienia ori z typer/s..

Ktos tu na forum ma pomalowanego polifta na czarno, wiec moglbys sobie zobaczyc jak wyglada. Niestety nie pamietam nicka :(

shinoda
29-11-15, 18:32
zapewne o to auto chodzilo :D

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?229929-UFO-Executive-)

filipfm
29-11-15, 19:10
zapewne o to auto chodzilo :D

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?229929-UFO-Executive-)

:o dokładnie

palecbeckham
29-11-15, 22:56
to moje :P
poprzedni właściciel tak zrobił, może na zdjęciach nie jest fajnie, ale na żywo wygląda całkiem dobrze :)

przemek82
30-11-15, 07:33
W ASO 620 zł ale bez problemu dają rabat na 550 - 570 zł.
Stary szklany można sprzedać za ~250 zł, jak się go nie zmasakrowało przy wymianie.
Ogólnie cała operacja nie wychodzi aż tak drogo.

Stary mozna sprzedac drozej bo jest drozszy od akcesoryjnego koszt akwarium w serwisie to okolo 1100-1200 zl... I jednak lepiej jest zdjac zderzak prosta sprawa jest na zatrzaskach pare minut roboty tak ma sie dobry dostep i nie uszkodzi sie zaczepow. Najlepiej zamowic w aso grill koszt wymiany120 mi policzyli i swiety spokoj polamia zatrzaski beda odpowiadac za nie a jeszcze w ksiazke serwisowa wpisza ze byla wymiana grilla.

mitusm
30-11-15, 09:15
Dzięki na foto. Na czerwonym lepiej powinno wyglądać.

Omenariusz
23-10-16, 19:05
Wiem że odkopuję temat ale przymierzam się do wymiany grilla i zastanawiam się żeby wyminić go bez ściągania zderzaka ktoś robił to według poradnika trafo ?
http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/demontaze/przedni_emblemat.htm
Duży jest to problem ?
Czy lepiej sciągnąć zderzak ?

esbe
23-10-16, 20:51
spokojnie dasz rade bez sciagania zderzaka. Dobrze sobie go wypnij z zatrzaskow i uwazaj jak bedziesz wkladal nowy, zezby za bardzo go nie giąć na tych zatrzaskach.

Omenariusz
23-10-16, 21:12
ok czyli zastosuję się do opisu trafo mam nadzieje że nic nie połamie :)

Civic4774
13-03-17, 10:32
Panowie , ile może kosztować sam tył do grilla type s/r ew. może ktoś ma taki na zbyciu może być uszkodzony bo mam chromowaną listwę i "plaster miodu"