Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : uklad dolotowy

Xus
21-03-11, 11:12
witam
nadchodzi wiosna wiec czas zaczac cos dlubac przy aucie.

moje pytanie jest o uklad dolotowy glownie chodzi mi o to jakie macie w swoich autach i dlaczego akurat takie.jakie odczucia czy testowaliscie inne rozwiazania jakie polecacie?? mam zalozny dolot ale jakos srednio jestem z niego zadowolony wiec i moze czas na zmieny.
jaki filtr:
-stozek duzo
-stozek maly
-grzybek
-???
jakie rurki:
z wieksza srednica niz wejscie w kolektorze czy moze mniejsza?
czy owijac rurki tasmo termo-izolacyjna jak np kolektor
lepszy dluzyszy dolot i filtr w zderzaku czy moze jak najkrocej i tylko rurka z zimnym ze zderzaka na filtr.

moze uda sie tutaj stworzyc jakis mini tutorial z odpowiedziami na moje pytanie i jak ktos bedzie mial podobne watpiliwosc bedzie mogl znalesc tu rozwiazanie

vtec
21-03-11, 11:41
Stożek generalnie dobiera się do zapotrzebowania na powietrze :D Za dużego "wiadra" nie ma co dawać. Najważniejsze to kupić dobry, markowy filtr. Wtedy będzie pewność, że nie przepuszcza za dużo syfu. Grzybków, czy jakikolwiek filtrów gąbkowych nie kupuj, bo to szajs jakich mało. Nawet jak kupisz Greedy za milion złotych to i tak będzie przepuszczał od cholery syfu. Gdzieś miałem zapisany nawet link do testu filtrów... Owijanie bandażem termo bym sobie chyba podarował. Wg. mnie wystarczy dobry nawiew ze zderzaka.

A co do tego, co wybrać- wg. mnie kup parówę ze stożkiem i do tego zrób dobry nawiew. Nie dość, że będziesz miał ekstra dźwięk(parówa naprawde daje najlepsze brzmienie ze wszystkich możliwych dolotów) no i niewykluczone, że coś Ci faktycznie doda KM i Nm :)