Zobacz pełną wersję : czym obić boczki?
Witam chcialem obić boczki w mojej hani bo jak widac juz nie sa w dobrym stanie (zwłaszcza od strony kierowcy i chcialem zapytać czym je obić chodzi mi głównie o materiał zeby był dobry jakościowo a kolor to chyba czarny. Prosze doradzcie mi czym obic i gdzie kupić taki materiał?
Pozdrawiam
Heh. IMO dobrze wyglądają w skórze. Ale warto też włożyć kasę w fotele. Zalookaj tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6804&highlight=woodie
Jak chcesz po taniości to poszukaj tapicerki oryginalnej po szrotach. Bywa w idealnym stanie za grosze.
nie no fotele akurat mi odpowiadają =) własnie chce miec tak obite jak mam zeby półki nie bylo widać. Nad skórą myślałem czarnąaleczy ja wiem...... hmm wolałbym jakiś fajny materiał welurowy czarny gdzie moge taki dostać. Bo ten co mam sie strasznie strzepi:/
Prosze o porady i gdzie moge kupićdobry materiał na te boczki w necie albo gdzie?
mozesz obic materalem do obijania kolum estradowych mozesz go kupic w wiekszosci sklepow tapicerskich i w niektorych sklepach muzycznych w opolu
jedź normalnie do sklepu z materiałami tapicerskimi i tam sobie wybierzesz spokojowo jakiś. :)
koszt obicia materiałem tapicerskim 2 boczków do qp to 30pln...
(szaczególy w moim podpisie-d15b7---no VTEC)
wzór amateriału do wyboru.. co tapicer ma...
material na "gąbeczce"- nie dosc, ze ładny/nowy to i "puszysty"
a nie wiecie gdzie idzie kupic materiał na necie?
co powiecie na zamsz?? http://www.allegro.pl/item162483961_imitacja_zamszu_eko_tapicerka_zamsz_ extra_cena_.html
albo skóra? http://www.allegro.pl/item161965489__sztuczna_skora_eko_tapicerka_szybko _i_pewnie_.html
Nie dam sobie jajek uciąć, ale zamsz to chyba ciężko będzie wyprofilować.
zamsz trzeba szyć i profilować na szyciach podkrojem materiału
zamsz trzeba szyć i profilować na szyciach podkrojem materiału
dokladnie...
dlatego łatwiejszy jest welur....
no i chyba troszke łatwiejszy w utrzymaniu...
ja zamówiłem u kolegi w sklepie z meblami tzw. skórę ekologiczną (czyli coś jak skay). w kolorze czerwonym bo takie mam auto. zapłaciłem 25 zł za metr bierzący (1.40m szer.). Wymontowałem całe boczki i to co plastikowe maznąłem lakierem czarnym (oczywiście podkłady itp) a stare obicie materiałowe zerwałem i na butapren przykleiłem ten skay. Jest mięciutki i przyjemny w dotyku a wygląda jak skóra. Naprawdę robi wrażenie a oklejanie przy odrobinie zdolności manualnych banalne bo materiał w jedną stronę jest elastyczny. Tanio i naprawdę ładnie. Jak skończe całe auto to dam fotki bo to samo robię z tylnymi bokami...
tez zdecydowałem sie na taką skóre ekologiczną:) kupie na allegro
pozdro
masterminds
18-02-07, 17:54
tak troszke z innej beczki :) od jakiego modelu Dareko87 masz fotele, musze jakies kupic a te mi sie bardzo podobaja. pozdrawiam i moze wyslesz mi dokladniejsza fote fotela
pozdrawiam
masterminds, fotele są od PRELUDE podaj maila to wyśle :)
pozdro
masterminds
19-02-07, 11:37
skorpion72@op.pl
pozdro i czekam
jest jeden problem z tym skajem i butaprenem.
w gorące dni mogą pojawić sie bąble od gorąca..... klej punktowo nie będzie trzymać w trudnych miejscach, jeżeli był za bardzo naciągnięty.
ma ktoś jakiś patent, bądź zna klej który się sprawdził w takich warunkach?
bo mi sie butapren nie sprawdził w 2 przypadkach.
dobre pytanie bo ja w tym tygodniu bede robił te boczki moze macie jaies fajne sposoby??
pozdro
szczerze mówiąc testowałem tą metodę w poprzednim samochodzie i przez 3 lata nie było problemu. Klej nosi nazwę po prostu "klej butaprenowy". Nie mam pojęcia czy w przypadku bąbelków problem leżał w materiale czy kleju. Mój Ś.P. dziadek był z zawodu kaletnikiem i przez całe życie sklejał skay, skórę itp na butapren.
seb1500, aha to mi tez pozostaje tylko butapren a jak z zapachem nic nie śmierdzi jak jest gorąco??
tomekd15b2
22-02-07, 17:21
no właśnie? jak z zapachem i czy klej posmarować po całej powierzchni gąbki czy jak? i jak to wyciąć żeby pasowało i nie robiły sie jakieś zmarszczki czy coś podobnego?
seb1500, aha to mi tez pozostaje tylko butapren a jak z zapachem nic nie śmierdzi jak jest gorąco??
smierdzi TYLKO przez pierwsze 2-3 dni...
klej po wyschnięciu jest bezwonny. Nawet w ostre upały nic nie czuć. Zresztą oryginalny materiał boczków też był klejony czymś butaprenopodobnym. Widzę, że temat ten interesuje parę osób. Ja obijam i maluję cały środek. Znaczy tył i przód. Zostały mi jedynie do zrobienia drzwi od kierowcy. Jeżeli jest popyt to mogę machnąć small foto story???
klej po wyschnięciu jest bezwonny. Nawet w ostre upały nic nie czuć. Zresztą oryginalny materiał boczków też był klejony czymś butaprenopodobnym. Widzę, że temat ten interesuje parę osób. Ja obijam i maluję cały środek. Znaczy tył i przód. Zostały mi jedynie do zrobienia drzwi od kierowcy. Jeżeli jest popyt to mogę machnąć small foto story???
przedie boczki sa po macoszemu pokazane u mnie w temacie... (podpis)
Jeżeli jest popyt to mogę machnąć small foto story???
jest popyt :)
jest,jest ,dawaj foto story
tomekd15b2
23-02-07, 12:31
prosimy o fotki !!! jest popyt jak jasny gwint ! ;)
rowniez bym prosilo fotki i jezelli macie jakies rady prosiłbym o opisanie jak to robic mam juz sztuczna skore teraz prosze o jakies porady bede ja naklejal na butapren :)
co prawda to nie fotostory bo za zimno na robienie czegokolwiek. W domu mam małe dziecko więc jak kleję butaprenem to na balkonie :) Jak się skończą mrozy to będę robił te ostatnie drzwi to ładnie opiszę. Póki co LINK (http://www.dry1.republika.pl) ze zdjęciami jakie posiadam. Coprawda niezbyt kształcące ale widać co nieco. W każdym razie dla potrzebujących kilka rad:
1. Rozbierasz drzwi.
2. zrywasz stary materiał
3. dokładnie czyścisz, potem odtłuszczasz benzyną ekstrakcyjną (lub czymś innym)
4. wycinasz kawałek skay z jakimś zapasem i smarujesz delikatnie nie za grubą warstwę klejem
5. smarujesz klejem również boczek
6. czekasz aż wszystko wyschnie (nie będzie się lepiło do palców)
7. zaczynasz klejenie poczynając od jakiejś prostej krawędzi i lecisz w dowolną stronę dokładnie szmatką dociskając skay (jak ktoś kiedyś kleił naklejki na sucho to wie o co chodzi) naciągając gdzie trzeba
8. wycinasz dziury i całość składasz :)
no musze przyznać ze super Ci to wyszło :) Fajnie pomalowałeś plastki:]
Pozdro
też kiedyś robiłem boczki.
http://www.speedyshare.com/378896181.html
tomekd15b2
24-02-07, 16:17
Fanta123, tak tylko że troche ci sie pomarszczyło
dokładnie, przez pierwszy rok było ok a po roku wyszło pare fałdek, ( musze od nowa ponaciągać )