Zobacz pełną wersję : pozycja AUTO w przełączniku świateł
Chciałem się z Wami podzielić moją amatorszczyzną jaką się wykazałem w ostatnim tygodniu. Otóż tydzień temu zostawiłem samochód ze światłami w pozycji AUTO. Odchodząc po zaparkowaniu samochodu światła się oczywiście nie świeciły.
Wróciłem tydzień później i akumulator był rozładowany do kompletnego zera.
Pewnie czegoś nie doczytałem ale piszę, bo może ktoś popełni ten sam błąd - w moim przypadku pozycja AUTO obciąża akumulator - taki mam wniosek.
Funkcja AUTO obciąża akumulator tylko po zmroku.
Dziwne na maxxxxa. Z tego co wiem, AUTO działa tylko przy włączonym silniku.
Funkcja AUTO obciąża akumulator tylko po zmroku.
Wystarczyło - jak się jeździ raz na tydzień :(
Ale jak wyłączasz zapłon to położenie manetki od świateł nie ma najmniejszego znaczenia (no chyba że zostawisz włączone światła mijania lub pozycje), lepiej jedź do jakiegoś elektryka niech sprawdzi Ci pobory prądu.
Masz coś nie fabrycznego ? radio, alarm itp
Ale jak wyłączasz zapłon to położenie manetki od świateł nie ma najmniejszego znaczenia
Nie mam nic nie fabrycznego. To się zdarzyło po raz pierwszy. Wyłączyłem oczywiście zapłon i zostawiłem samochód na tydzień z włączonym AUTO - efekty takie jak już opisałem. Samochód zawsze zostawiam w takim samym stanie od trzech lat i nic się nie działo. Po raz pierwszy zostawiłem w trybie AUTO i po raz pierwszy siadł mi akumulator, który jak dotąd odpalał po tygodniu nawet przy najcięższych mrozach.
Też mi się to wydawało nielogiczne. Akumulator odratowałem i jeżdżę dalej bez problemów pamiętając o wyłączeniu świateł kompletnie.
Wiesz, w sumie po trzech latach użytkowania aku mogą paść po tygodniu stania
Witam,
Mam pytanie, jak działa opcja AUTO z czujnikiem zmierzchu? Ponieważ posiadam taką opcję w nowym megane i za dnia włączają się światła postojowe z tyłu oczywiście nic a wieczorkiem włącza się "wszystko". Natomiast w Naszym nowym civicu w auto za dnia nie włącza się nic a dopiero wieczorem światła się załączają, czy tak powinno być? w takim razie w Polsce ta opcja nie ma sensu?
Pozdrawiam
Marcin
tak powinno być
i tak nie ma sensu
za dnia włączają się światła postojowe
Same postojowe to też bez sensu tak moim zdaniem. Jak Ci się włączają dzienne - ooo to rozumiem. Tylko pozazdrościć.
Reszta dokładnie tak jak napisał Tomek.
Na pewno dzienne(są podobne do postojówek ale jednak intensywniej świecą), też mam tak samo dopóki jest widno świecą światła do jazdy dziennej(chyba że pada deszcz/śnieg wtedy automatycznie włączają się światła mijania) a gdy zaczyna się ściemniać to automatycznie włączją się światła mijania(ale ja mam grupę vag).
Kombinował ktoś z tymy światłami żeby w pozycji auto za dnie odpalały się światła mijania ? idzie jakoś łatwo zakryć ten czujnik światła ?
Kombinował ktoś z tymy światłami żeby w pozycji auto za dnie odpalały się światła mijania ? idzie jakoś łatwo zakryć ten czujnik światła ?
to jest ten bolec wyglądający jak latający spodek na środku deski koło nawiewu na szybę
Paluch_tcw
14-04-13, 01:07
to jest ten bolec wyglądający jak latający spodek na środku deski koło nawiewu na szybę
Nie opowiadaj głupot, to oczym mówisz to czujnik nasłonecznienia od klimatyzacji. Czujnik zmierzchu znajduję się w skrzyneczce pod lusterkiem.
Nie opowiadaj głupot, to oczym mówisz to czujnik nasłonecznienia od klimatyzacji. Czujnik zmierzchu znajduję się w skrzyneczce pod lusterkiem.
w skrzynce pod lusterkiem znajduje się czujnik deszczu
Chyba coś napiszę bo nie wytrzymię ;):D:)
Czujnik nasłonecznienia znajduje się w kokpicie pod szybą czołową przy nawiewie powietrza na szybę
Czujnik zmierzchu i czujnik deszczu znajdują się w jednej obudowie w szybie czołowej pod środkowym lusterkiem
Kumasz ? Czy mam napisać drukowanymi literami? :cool: :)
butler.gdansk
14-04-13, 16:01
To ja może dodam... Żeby światła w pozycji auto były ciągle zapalone trzeba zasłonić czujnik zmierzchu. Ten czujnik jest przy przedniej szybie pod środkowym lusterkiem w obudowie razem z czujnikiem deszczu. Są dwa wyjścia. Albo go zasłonisz czymś od zewnątrz, albo zmostkujesz w instalacji elektrycznej.
a rozbierał ktoś ta obudowę pod lusterkiem bo na przedniej szybie coś średnio mi się widzi zaklejanie tego... mostkowanie też raczej nie wchodzi w grę bo elektryk ze mnie żaden...
a rozbierał ktoś ta obudowę pod lusterkiem bo na przedniej szybie coś średnio mi się widzi zaklejanie tego... mostkowanie też raczej nie wchodzi w grę bo elektryk ze mnie żaden...
ja rozbieralem przy okazji montażu lusterka fotochromatycznego - to ma po bokach takie śmieszne zatrzaski, a do szyby jest przyklejone - musisz boki odchylić i zejdzie bez problemu.
właśnie to rozebrałem , udało się bez odklejania od szyby zaślepić czujnik zmierzchu tak że światła działają w automacie ;)
Niezły temat odkopałeś 😝 ale skoro juz to zrobiłeś to moje pytanie po co ta operacja w ogóle? Co Ci daje zaślepienie czujnika?
Niezły temat odkopałeś 😝 ale skoro juz to zrobiłeś to moje pytanie po co ta operacja w ogóle? Co Ci daje zaślepienie czujnika?
Czujnik mysli, ze jest noc i z automatu odpala swiatla
No ja wiem. Chodzi o to że swiatla w pozycji AUTO wyłączają się po wyłączeniu stacyjki? Czy co?
ale ogolnie to funkcja auto jest dla mnie zle pomyslana. Wystarczy, ze zalaczysz zaplon i swiatla startuja automatycznie ciagnac prad z aku...
Dokładnie.
Powiem szczerze, że gdyby nie to, że już na kontrolkach światła mijania się zapalają (w pozycji AUTO, przy zmroku) to już dawno bym sobie zaślepił czujnik, żeby zawsze "widział" noc, a tak mi szkoda aku, zwłaszcza zimą ;)