Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Blokowanie się tylnych kół

Cairo
21-03-11, 08:44
W moim EJ9 bo swapie hebli na tarcze 282/262 mam mega problem.

Gdy włączony jest ABS z oczywistych wzgledów jest wszytko ok, jednak jeżdzę bez ABS i auto jest bardzo niebezpieczne.
Przy ostrzejszym hamowaniu blokują się tylne koła. Wymieniłem pompę ABS na taką z EK4bo to ona rodziela siłę hamowania (prznajmniej tyle mi wiadomo) ale to nie pomogło.
Z przodu mam tarcze EBC Turbo Groove + zielone EBC, z tyłu było tak samo, wymieniłem teraz klocki n zwykłe czarne z tyłu i sytuacja się nie zmieniła.
Czy wymiana tego rozdzielacza co jest przykręcony na ścianie grodziowej może coś zmienić? Jeśli tak to może ktoś wie na jaki wymienić? Mam taki np z wersji SiR CRX DelSol, tylko wtedy muszę wywalić chyba pompę ABSu, ale to mi nie przeszkadza bo ABS i tak jest cały czas wyłączony.
A, z przodu mam zaciski dwutłoczkowe z ATRa, czy może to być problemem, że przód potrzebuje większej siły?

lopi83
21-03-11, 18:00
jak masz abs to korektor sily hamowania jest w abs-ie, jak chcesz jezdzic bez tego to powinnes jakis inny korektor zalozyc, takie moje zdanie

KOWAL ziom
22-03-11, 08:20
racja, w tym momencie masz chyba 50/50!

BUBA
23-03-11, 20:02
witam,
ja mam podobny problem z heblamiz tylu. Mam serie ej9 z bębnami i problem polega na tym, że nie hamuje równo. Prawy tył blokuje najwcześniej, razem z lewym przodem ale to później bo jest większy docisk. Odpowietrzałem kilka razy i nie krzty powietrza. Teraz podejrzewam pompę hamulcową. Również jeżdże od 4 lat na wyłączonym absie, już regulowąłęm bębny i nadal to samo. Nie wiem jak działą pompa hamulcowa, czy jest podzielona na sekcje na krzyż, może coś przepuszcza w jednej sekcji i słąbiej hamuje. Poza tym moja kobieta jak wsiada z renówki do mojej hanki to mówi, że nie mam hamulców. Pożno biorą, ja sie przyzwyczailem ale chyba ma racje. bede teraz patrzyl za pompą 1 calową, zobacze czy cos sie zmieni.
pozdrawiam

lopi83
23-03-11, 23:36
pompa ma 2 obwody, jeden na prawy przod i lewy tyl, drugi na lewy przod i prawy tyl (na krzyz)