Zobacz pełną wersję : Honda Civic Coupe EJ6 D16Y7-> Z gazem czy bez??
Witam,
mam takie pytanie, benzyna niestety droga a jeździć trzeba. Pytanie do was drodzy forumowicze, czy warto zakładać instalacje gazową, jeśli tak, to jaką i gdzie (no i oczywiście jakie są tego koszty).
chodzi o instalacje gazową do Hondy Civic coupe (USA) EJ6 D16Y7
Powiem Ci że i ja się zastanawiam nad gazem, mam ten sam silnik i też się rozglądam za czymś porządnym
Moja Hanka ma ponad 160 tysięcy na gazie (Stag) zrobione ... I pewnie dlatego tak dużo, że dzięki niższej cenie paliwa, stać mnie było jeździć więcej :) ale więcej użytkowania, to większe zużycie samochodu i większe koszta :P acz, te koszta to pieniądze zaoszczedzone na LPG :D
Moim zdaniem warto :)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?102775-Zakladac-gaz-czy-nie-1-4-90KM
poczytajcie sobie ten temat, dotyczy silnika 1.4 wiec silnik podobny.
Juz 5 rok smigam na LPG i do dzisiaj nic zlego powiedziec nie moge:)
Koszty:
-zalozenie dobrej instalki ok 2500zl
-filtry co 10tys ok 30zl
-jak jestes nienauczalny to ok 100 zl zaplacisz za wizyte wymiany filtrow i podlaczenia pod kompa, jesli troche orientujesz sie w temacie lub masz smykalke to sam wymieniasz filtry, kupujesz kabel do np.Staga ok 50zl i sam ustawiasz .
Przez ten czas zregenerowalem reduktor (50zl), wymienilem wtryski na Hany (320zl) i tyle.
Ciesze sie z oszczednosci i bezawaryjnej jazdy:)
Muzyk-Grzes
17-10-12, 10:04
Kubaszow a jaki masz reduktor?
Zavoli Zeta N po 120tys. zostal zregenerowany i smiga dalej:)
Jesli teraz mial bym zmieniac wybralbym Zavoli lub AC R01.
Muzyk-Grzes
17-10-12, 14:30
A mnie założyli Alaskę i jak chcę przyspieszyć gwałtownie to się dławi.
vnv_nation
17-10-12, 15:19
Pytanie do was drodzy forumowicze, czy warto zakładać instalacje gazową
O tym czy warto musisz zdecydowac sam. Policz ile jezdzisz i czy ci sie interes zwroci, bo jak za rok czy za dwa zamierzasz sprzedawac honde to szkoda zachodu i ewentualnych problemow
A mnie założyli Alaskę
Obstawiam ze twoi magicy zle ci wystroili o ile wogole stroili !
Rozwiazanie - poszukac kogos kto zna sie na strojeniu i pozadnie to zrobi na drodze.
alaska w d16z6 to kpina. ja w d14 tego nie chciałem, bo on z trudem 90KM obrabia. nie mówiąc już o tym ze hondy krecą się wysoko więc reduktor powinien mieć tym bardziej zapas mocy.
michalekbmw
18-10-12, 11:27
ja mam instalacje "nova" z parownikiem do 230km nie odczowam roznicy na gazie jak na benzynie instalacja kosztuje okolo 2300zl pod warszawa w zielonce, natomiast w samej warszawie kosztuje 2900zl szczerze polecam. mialem ja w accordzie zrobilem 45tys przez wakacje i nic sie nie dzialo, teraz mam ja w civicu d16y7 od maja pokonalem 20 tys i zero wad na przegladzie wgrali najnowsze aktualizacje do kompa i dziala idealnie:)
W miejscowości Białobrzegi pod Radomem robią dobrze i tanio moja mama tam zakładała w swoim golfie 4 ponad 3 lata nic z nim nie było. Znajomy też zakładał tam i zero problemów. A biorą naprawdę tanio bo za instalacje Stag co w Warszawie chodzi po 2400 zł tam zakładają za 1900 zł :)
Też się zastanawiam nad gazem, ale docelowo chciałbym D16Z6 w gazie :)
Polecam Pana Nowotczynskiego z Mławy montowal u mnie i D16Y7 smiga jak na benzynie. Moja rada oszczedzal bedziesz po zamontowaniu instalacji nie oszczedzaj na samej instalacji.
U mnie zamontowane:
Stag 4
Reduktor zavoli n
Wtryski hana czarne montowane osobno. Polecam ten zestaw
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2