Zobacz pełną wersję : Przeciągnięcie kabla
Pytanko do osób którzy to robili. Mianowicie jak przeciągnąć kabel przez ten peszel fabryczny skoro jest on tak zawinięty i dotego daleko od krawędzi drzwi :orany: ?? ;/
http://www.fotoload.pl/123aa9/88c3130048498774c31c6939edaf6ac216423.jpg
Muszę poprowadzić nowe kable od głośników itp. i nie mam pojęcia jak mam tam niby rękę włożyć??? :D:D
Gdyby kable nie mieśćiły się w tej gumie to co trzeba drzwi zdejmować i nawiercać nowe otwory na nowy peszel?? :/
lukasz-lukasz
19-03-11, 19:25
Najładniej i najłatwiej to będzie zrobione jak zdejmiesz błotnik i przy zamkniętych drzwiach sobie to ogarniesz, inaczej albo coś na sztukę albo robota dla ginekologa. Jak się zdecydujesz grzebać od tej strony to wyjmij sworzeń z ogranicznika a drzwi otworzą się ciut szerzej.
Wymieniałem tą kostkę w EJ i da się to zrobić nie zdejmując drzwi :) Ale zabawa jest niezła :)
Ja grzebałem też przez wyciągnięty kierunkowskaz w błotniku :D
no ja wszystko ogarniałem bez zdejmowania błotnika i innych. Wypiąłem kostke, peszel na górze wyjąłem z karoserii i miękki drut przepchałem przez niego, później do druta przymocowałem nowy kabel i przeciągnąłem przez niego.
Robota ciężka bo na dłonie mało miejsca ale spokojnie się da zrobić. Jak nie dasz rady wepchnąć druta od góry to próbuj od strony kostki.
Wojtec12345678
19-03-11, 23:45
no ja wszystko ogarniałem bez zdejmowania błotnika i innych. Wypiąłem kostke, peszel na górze wyjąłem z karoserii i miękki drut przepchałem przez niego, później do druta przymocowałem nowy kabel i przeciągnąłem przez niego.
Robota ciężka bo na dłonie mało miejsca ale spokojnie się da zrobić. Jak nie dasz rady wepchnąć druta od góry to próbuj od strony kostki.
Dobra a jak wepchnąć kable w drzwi? tam jest też kostka której wyjmować nie chcę...bo ciężko widzę wkładanie jej na ślepo od wewnątrz drzwi
Od wewnątrz drzwi to ja włożysz spokojnie tam jest tyle miejsca że szok :)
Wojtec12345678
20-03-11, 00:35
U mnie nie :D mam wygluszone drzwi matami i mam dojście tylko od głośnika jak go wyjmę :D
To masz większy problem :/
chcąc przeciągnąc kable musisz kostke rozpiąć i wyjąć bo inaczej jej nie przewiercisz. Rozpina się dosyć prosto - trzeba wdusić plastikową zapadkę i kostka się rozdziela, natomiast żeby wyjąć kostkę wewnętrzną z drzwi to ona ma taki plastikowy zadzior który trzeba odgiąć do wewnątrz kostki i wyskoczy z otworu. Odpinasz jeden zatrzask trzymający wiązke kabli i wyciągasz kostke przez otwór na głośnik. Później jest tylko kwestia przewiercić małym wiertełkiem w takim miejscu gdzie nie masz pinów (przewiercasz obie kostki) i przeciągasz nowy kabel. U mnie wyglądało to mniej więcej tak. Kolejność się tylko pomieszała
http://img847.imageshack.us/g/dsc02511n.jpg/
No dzięki. wszystko wiem teraz ciekawe jak mi pójdzie :D:D
Dokładnie tak jak pisze toby86 trzeba rozwiercić kostkę. Wg. mnie najlepszy zakres ruchów masz przez otwór na głośnik w drzwiach. Powodzenia!
W drzwiach w kostcej w drzwiach już zrobiłem wszystko ale jak się dostać do tej drógiej kostki w słupku drzwiowym????????????? MASAKRA nie mogę do niego dojść :/
Plis pomurzcie szybko bo mnie szlak trafi.
http://www.fotoload.pl/123aa16/57e9716782be802f956d0e1f05944f6417846.jpg
Z prawej strony jest dmuchawa i jak tam wepchnąć reke?
Już przeciągnołem te kabelki... W słupku nie ma kostki całe szczęście! :) ale jakbym wiedział, że to tyle mordowania się to bym zostawiłOEM kable do tych głośnikó.....
ale jakbym wiedział, że to tyle mordowania się to bym zostawiłOEM kable do tych głośnikó.....
haha ! też tak później myślałem. Po moim zabiegu a wierciłem w kostkach i dokładałem 2x2.5mm2. Ciężki temat jednym słowem po zabiegu umarł centralny zamek. Nawalczyłem jednym słowem tyle, że już nigdy w moim życiu nie odwale takiego babola,
Dla potomnych : pozostańcie przy OEM !
W sumie teraz bym to zrobił 3 razy szybciej :P:P
Hubabuba dobrze ze powiedziałeś to i ja sprawdze przed zalożeniem boczków czy wszystko działa jak daniej ;)
bo to trzeba tak wiercić żeby pinów nie poniszczyć od centralnego itp itd. U mnie full elektryka więc miejsca w kostce było mało ale znalazłem dobre miejsce i najpierw maluteńkie wiertełko żeby niczego nie zje...ć a później większym i jest git:)
Ta tak wszyscy to wiedzą :P ale czasami się zdarzy coś nie chcący popsuć :) Ja już mam kabelkologię za sobą kable poprzeciągane i wszystko złożone i wsio działa. :)
bo to trzeba tak wiercić żeby pinów nie poniszczyć od centralnego itp itd. U mnie full elektryka więc miejsca w kostce było mało ale znalazłem dobre miejsce i najpierw maluteńkie wiertełko żeby niczego nie zje...ć a później większym i jest git:)
Ja zje...em koledze kostkę, a później trzeba było polutować te kabelki:) Na szczęście wszystko się dobrze skończyło.
no mnie się ostatnio w tej kostce pin złamał a raczej zardzewiał i odpadł więc trzeba było wybierać - albo kupić ori kostke, ciąć kable i lutować albo dorobić pin - wybrałem oczywiście opcje 2, kupiłem kostke iso (brązową część) i wyciągnąłem z niej pin, chwila zabawy i też jest git;)