Zobacz pełną wersję : jazda na hamulcu!! yo!
siemonko wszystkim!! mam małe pytanko ostatnio zauwarzyłem spadek mocy na 5ym biegu i wogule dziwnie mi auto ruszało czesto jezdziłem na kacu wiec myslalem ze to urojenia co sie okazało... ze mi prawy tylny hamulec nie odbija wiec auto jezdziło na delikatnym hamulcu po rozebraniu tematu tłoczek nie wraca a tam wszystko dostało takiej temperatury ze szkoda gadac, koledzy mowia zapieczony tłoczek hamulca..... majstry.. wymieniac, regenerowac? i jakie sa koszta bo mechanik niepocieszyl mnie mowiac ze 500zł nie przekroczy naprawa:/
Mnie wymiana jednego tłoczka z tyłu kosztowała z robocizną 260zł gdzie nowy tłoczek był oryginalny... Pierwsze to zmień mechanika.. i tłoczek.
i jakie sa koszta bo mechanik niepocieszyl mnie mowiac ze 500zł nie przekroczy naprawa:/
Jak regenerowałem tylne zaciski to koszty wyszły takie:
- 2x 26zł za komplet uszczelek (tłoczki okazały się prawie idealne)
- 2x 7zł smar do tłoczków
- ok 5h pracy
Zestaw naprawczy zacisków Autofren. Trochę samozaparcia i zostanie Ci jeszcze sporo pieniędzy w kieszeni.
250 - 500 zł za zapieczony tłoczek :confused: Gdzie wy naprawiacie te samochody? Przecież to jest 50 - 70 zł za tłoczek i 20 minut roboty + ewentualnie 15 zł za płyn hamulcowy.
lukaaas87 daj link do tłoczków w takiej cenie.
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zacisku-tyl-accord-civic-34mm-i1467315901.html
to do MC2/MB6 NA TYŁ
ja kupiłem i będę robił sam;]
Coś mi nie pasowało z tą ceną, myślałem, że za niska jest, ale się pomyliłem. Ja zestawy z tłoczkiem kupowałem po 32zł szt. w sklepie stacjonarnym. Ale wydaje mi się, że takie tloczki autorowi tematu nie przypasują bo są za duże? Przy silniku 1,4 tłoczki mają chyba mniejszą średnicę (ale pewny nie jestem) warto sprawdzić przed zakupem.
super! dzięki wszystkim!!
Mangas Ty masz taki silnik jak w podpisie i do tego tarcze z tyłu ?
Ja zestawy z tłoczkiem kupowałem po 32zł szt. w sklepie stacjonarnym. Ale wydaje mi się, że takie tloczki autorowi tematu nie przypasują bo są za duże? Przy silniku 1,4 tłoczki mają chyba mniejszą średnicę (ale pewny nie jestem) warto sprawdzić przed zakupem.
Owszem, tłoczek w D14, D15, D16 w 5D jest średnicy 30mm. Zestaw naprawczy, jak i sam tłoczek pasuje od jajka 5gen - zestaw kosztuje ok 30zł.
250 - 500 zł za zapieczony tłoczek :confused: Gdzie wy naprawiacie te samochody? Przecież to jest 50 - 70 zł za tłoczek i 20 minut roboty + ewentualnie 15 zł za płyn hamulcowy.
Do wersji bez ABSu, czyli do mnie, nie było i w tej chwili nie ma zamienników a tym bardziej zestawów naprawczych. Ten cylinderek nie jest taki sam jak w EJ, EK. A oryginał z ASO kosztuje ~200zł. Np. na allegro nowych do MB bez ABSu nie uświadczysz.
Przy silniku 1,4 tłoczki mają chyba mniejszą średnicę (ale pewny nie jestem) warto sprawdzić przed zakupem.
Na pewno sa mniejsze , dlatego napisałem ze sa o MC2 i MB6
mnie jak sie calkowicie posypaly bebny z tylu tak ze sie jechac nie dalo bo tluklo jak szlag to w wwa krzykneli 500 PLNow :/ a ze sam sie na mechanice nie znam to trzeba bylo zaplacic ale i tak wydaje mi sie ze to dosc drogo, nawet jak na warszawe
Budziniak.. tak silnik 1.4 si i tarcze z tyłu..
55zł za komplet dwóch tłoczków (czyli na koło) w intercarsie. Smar do tłoczków poniżej 10zł.
Być może policzył ci taką cenę, bo masz tak to wszystko zapieczone, że bez palnika się nie obejdzie.
W mb2 1.4 is pod małym lifcie ;-) (od roku 99) występowały również tłoczki o średnicy 34 mm przy tarczy 259.8 mm. Takiego tłoczka w IC nie trafiłem był natomiast zestaw naprawczy firmy Autofren pod ten tłoczek. Także może to dla nie jednego być zaskoczeniem, że przy silniku 1.4 tłok z tyłu jest większy niż przy silniku 1.6 czy 1.8.