PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie - reflektor przedni PROBLEM

lunatyk
18-03-11, 01:27
Witam,

Na wstępie chciałem przeprosić bo podobny temat zakładałem a nie mogę go odnaleźć nigdzie ale do rzeczy.

Wymieniłem oba reflektory przednie ( jeden niestety stracony w stłuczce, drugi po prostu tak żeby oba równo świeciły ) i jakimś dziwnym trafem nie pasują mi regulatory. Lampy orginalne Carello. Tzn niby ten trzpień wchodzi w lampę i jest tam tez taki plastikowy element ale jak poruszam środkiem to lampa dalej chodzi góra dół. Niby wyregulowałem je teraz dobrze, nawet przed chwilą wróciłem z przejażdzki po "gorszych" drogach i próbowałem obserwować snop światła czy przy dziurach ta lampa rzeczywiście w środku lata ( często to spotykane jest w ciężarówkach w trasie ) ale nic niepokojącego nie było widać. W totalnej ciemności na dziurach oba snopy światła były idealne i nic nie skakało. Ale mimo wszystko dalej mnie niepokoi ten temat....

Dodam, że dziś wyjąłem lampę przyglądałem się jej i wszystko niby git.

Ma ktoś jakiś pomysł ? Jak to jest u Was też środek lata ?

pzdr Michał.

lunatyk
18-03-11, 22:19
no Panowie zero pomocy ???

DamianPietras
24-03-11, 22:42
Twój opis jest trochę nielogiczny , czytam i odnoszę wrazenie ze sam nie wiesz czego chcesz

lunatyk
26-03-11, 21:19
Jest bolec - jest gniazdo. Bolec siedzi w gnieździe. Środek lampy się rusza. Logicznie ?

mafia35
27-03-11, 12:21
Może bolec się nie zatrzasnął w gnieździe, lub co gorsza troszkę się gniazdo wyłamało. A regulacja elektryczna podnosi i obniża reflektor czy nie?

lunatyk
27-03-11, 15:42
bolec wchodzi w gniazdo dobrze, nic się nie wyłamało bo w ferworze walki wyciągnąłem lampe ( pomyślałem że może coś blokuje ją przed opuszczeniem niżej ) snop światła jest dobry, Natomiast ten bolec jakby nie trzymał w ogóle się w tym gnieździe albo był za mały na to gniazdo - ale wchodzi ciasno, wskakuje - regulacja nie działa mimo że silniczek wyjęty z klosza pracuje dobrze.

qba1983
27-03-11, 16:07
pomysl, sam co ty piszesz, albo cos wchodzi i siedzi ciasno- wtedy nie lata, albo wydaje ci sie ze wchodzi i jest luz i dlatego ci lata. I na to bym stawial. tez tak mialem po wymianie, wyjac nie bylo trudno, a zeby wlozyc musialem sie nameczyc strasznie...
regulator musialem montowac na wyjetych kloszach. a przyjzyj sie uwaznie jak wyglada to gniazdo w sytarych kloszach bo na moje oko moze ci brakowac tego gniazda na kulke ktore wchodzi w to lustro.

cichy10
27-03-11, 16:19
Swego czasu też miałem podobny problem, okazało się, że kulka od silniczka elektrycznego jednak nie była wciśnięta. Ważne jest żeby przy montażu silniczka najpierw wykręcić do maksymalnej długości cały ten trzpień z kulką i dopiero wtedy wcisnąć kulkę w gniazdo, później zapewne będziesz musił lekko skorygować długość trzpienia przed ostatecznym obsadzeniem silniczka w lampie.

lunatyk
29-03-11, 01:26
i to może być rozwiązanie. Qba ten plastik jest jakby gniazdo plastik bolec. To by mogło być to wcisnąć mocniej nie mogę bo bolec skręcony na maksa i blokuje już uchwyt :) simply the best ! dzięki Panowie !!