Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : światlo stop swieci tylko gdy

Michal.EG3
17-03-11, 15:34
czesc.
mam problem jakiś mam podbrak z żarówka stopu... od pewnego czasu mi sie wyłącza i nie działa lewy stop... Gdy próbuje włożyć żarówkę odwrotnie bolcami i dotknę ja do scianki obudowy, ale tylko tej górnej(filmik nagrywany od dolu) to świeci lecz nie pasuje do wkładu, gdy wkładam normalnie to nie działa... kiedyś coś tam łapała ale teraz w ogolę. Działa tak jak na filmiku tylko gdy jest odwrotnie, w sumie to pomyslalem zeby ja tak własnie włożyć owinąć izolacja ładnie zeby sie to trzymalo, tylko czy zda to egzamin? a moze wiecie jaka jest tego przyczyna i jak temu zaradzic?

Aha, normalnie gdy włożę żarówkę to gdy mam zapalone światła to ona swieci ale stop nie...

Filmik (http://www.youtube.com/watch?v=e904J4tznXA)

orzech85
17-03-11, 16:17
Sprawdź czy oprawka nie jest zaśniedziała (przeczyść), lub ew. sprawdź na innej żarówce. Wystarczy wymiana jednej z tych dwóch rzeczy.

rooter666
17-03-11, 16:17
Odwrotnie nie może być, pozycyjne ma 5W a stop 21W , może żarówka częsciowo spalona sprawdź inną.

orzech85
17-03-11, 17:44
Dokładnie tak. Zauważ, że jak wkładasz żarówkę odwrotnie to włókna świecą również "na odwrót". Zatem pozycję byś mocniejszą niż stop. Takie rozwiązanie zupełnie odpada.
...Ja miałem podobną sytuację - u mnie pomogła wymiana żarówki.

Michal.EG3
19-03-11, 14:32
ziana zarowki pomogla ;]