Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z czym związana taka praca silnika

s3kawek
08-02-07, 11:28
Zastanawia mnie dzwiek pracy silnika zaraz po uruchomieniu na zimnym silniku, np po nocy.
Uruchamiam silnik i z silnika (szczególnie slychac przy nadkolach) sluchac jakby psyknięcia (jakby schodzące powietrze).
Generalnie chodzi o to ze kazdemu zaplonowi w cylindrze towarzyszy szybkie psykniecie tak jakby pompować pompką do roweru z czestotliwoscia zaplonów w cylindrach.
Mam nadzieje ze da sie zrozumiec moj bełkot.
Z czy to moze byc zwiazane? Skad ten dzwiek?
Bede wdzieczny za wszystkie sugestie.

Jak sie silnik rozgrzeje to tego dzwieku nie ma a przynajmniej jest na tyle cichy ze nie zwrócilem uwagi.

dominiq
08-02-07, 17:59
Przyczyna moze byc nieszczelny uklad wydechowy. W pierwszej kolejnosci sprawdzilbym kolektor ewentualnie uszczelke pod nim, zwroc tez uwage czy przy wlaczonym nawiewie w kabinie nie czuc przypadkiem spalin.

Diups
09-02-07, 00:04
Moj po odpaleniu chodzi jak diesel... to za sprawa niewyregulowanych zaworow chyba... tak mi powiedzial spec Cairo :D

przemo78
09-02-07, 08:55
własnie u mnie też chodzi prawie jak klekot do póki się dorze nie rozgrzeje wiec i ja musze coś zrobić z zaworkami :)

sodaone
09-02-07, 09:31
s3kawek Jedź do serwisu, bo przyczyn może być wiele. W zasadzie może to być wina każdej uszczelki - głowica,pokrywa zaworów, uszczelka kolektora wydechowego. Może coś w układzie paliwo-powietrznym. Rozszczelniony układ wydechowy, będzie powodował nieprzyjemny zapach spalin - tak jak napisał dominiq, ale przy usterce kolektora wydechowego to raczej nie będą "pstryknięcia jak z pompki od roweru" tylko coś dużo bardziej nieprzyjemnego dla ucha.

Cairo
09-02-07, 16:57
Moj po odpaleniu chodzi jak diesel... to za sprawa niewyregulowanych zaworow chyba... tak mi powiedzial spec Cairo :D
diups co ma znaczyć :D po
spec Cairo :?: :agent: :box: