PDA

Zobacz pełną wersję : Wysokie lambda na analizatorze spalin

agasoft
16-03-11, 21:13
Witam, na przeglądzie poprosiłem o analizę spalin i wszystko ok poza lambdą prawie 2 !
Powinno być lekko powyżej 1. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem ? Dodam, że spalanie jest w porządku. Może analizator spalin był uszkodzony, albo silnik nierozgrzany.

Ordi
16-03-11, 21:25
Lambda ma się wahać w granicach 0.97-1.03. Możliwe ciut większe/mniejsze wahania. 2 to już masakra :) Silnik musi być nagrzany do takiego badania. Możliwe, że robiłeś to na zimnym silniku...? Ewentualnie dziura w wydechu...?
A jak nie to pewnie padnięta sonda lambda w samochodzie albo przepływka...?

TeeS1975
16-03-11, 23:45
przy uszkodzonej lambdzie spalanie by też szalało

Kras
17-03-11, 10:17
Jesli lambda byla 2 (swoja droga masakra, chyba az niemozliwe) to znaczy ze bylo bardzo ubogo. Nierozgrzany silnik pracuje na bogato. Moze czujnik byl zle umieszczony i lapal dodatkowe powietrze bo raczej ciezko uwierzyc w AFR ponad 20.

pm487
17-03-11, 19:33
A jak pozostałe parametry, zwłaszcza HC? Również obstawiam lewe powietrze (nieszczelny wydech wystarczy). Tylko jedno nie pasuje - brak kontrolki silnika... ale jeśli nieszczelność jest już za drugą sondą to nie ma się po co zapalać. Tak czy inaczej najlepiej napisz wszystkie parametry, nawet zawartość tlenu w spalinach - powinno być bardzo malutko

agasoft
20-03-11, 09:09
Dzięki za wszelkie sugestie, ale tak jak się spodziewałem pomiar był przeprowadzany błędnie, czyli na wolnych obrotach. Pojechałem do innej stacji, sprawdzili i wszystko jest w najlepszym porządku :)