Zobacz pełną wersję : ograniczenie prędkości w civic sedan???
Od sierpnia 06 mam 1.8 4d comfort. Jeżdżąc tu i ówdzie zrobiłem już 26000km. Sporo. I dziwną rzecz zauważyłem na autostradach - przy 210 (wg wskazań licznika) i +- 5500rpm odcina zapłon. Spotkaliście się z tym??
kazdy samochod ma katalogowo ustawiona predkosc maksymalna
u jednych podawana jest takaze silnik wiecej nie pociagnie i nie trzeba ograniczac
u drugich pociagnie wiecej i wtedy sie ogranicza elektonicznie
PS do 200 km/h jeszcze nie dobilem:) jezdze tylko po naszych drogach
Mam Civica pieciodrzwiowego i predkosc maksymalna (wskazanie licznika ) z jaka jechalem to bylo 218 km/h. Jechalem na paliwie 98 oktan. Z tematem ogranicznika predkosci spotkalem sie przegladajac brytyjskie forum Civinfo.
Dla ciekawostki max predkosc ktora odnotowano wyniosla 223 km/h. (paliwo Shell V-Power 99)- informacja zaczerpnieta z www.civinfo.com.
No ok. Ja tylko tankuje V-power racing i dziwne, bo po prostu szarpie, jakby odcinało zapłon. A że jest to przy jakis 5500rpm to powinien moc szybciej pojechac. hm...
Silniki R18A2 w 5D maja odciecie zaplonu gdzies za 6500 rpm wiec podejrzewam ze w sedanie powinno byc to samo. Z drugiej strony po opiniach uzytkownikow na civinfo mozna wnioskowac ze 6 bieg jest zestrojony bardzo konserwatywnie i wlasnie gdzies przed 6000 rpm moc sie "konczy"... Byc moze z inaczej ustawionymi przelozeniami 1.8 ciagnalby powyzej 215-220 km/h... Temat dla tunerow? :)
Nie chce mi sie wierzyć w te 219 km/h ;). Kilka razy próbowałem (w Niemczech) na autostradzie i dociągał do 205 km/h dzieś tak przy 6000 rpm. Pedał gazu nie był wciśnięty do końca, jednak dalsze wciskanie go nic nie dawało ;(. Obroty się nie zwiększały i prędkość też nie. Nie było też charakterystycznego szarpania jak przy odcinaniu zapłonu. Może powyżej 205 km/h się przewraca ;)?
pzdr
Jacek
P.S. W serwisie mają już nowe ulepszone klapki wlewu paliwa. W piątek jadę na wymianę.
[quote="jaztek"]Nie chce mi sie wierzyć w te 219 km/h ;). Kilka razy próbowałem (w Niemczech) na autostradzie i dociągał do 205 km/h dzieś tak przy 6000 rpm. Pedał gazu nie był wciśnięty do końca, jednak dalsze wciskanie go nic nie dawało ;(. Obroty się nie zwiększały i prędkość też nie. Nie było też charakterystycznego szarpania jak przy odcinaniu zapłonu. Może powyżej 205 km/h się przewraca ;)?
pzdr
Jacek
quote]
Mozesz wierzyc lub nie. Jak wczezniej napisalem jezdze na 98 oktanowej benzynie byc moze stad ta dodatkowa moc i te 218km/h. Kiedy zmienie opony na letnie (zimowe maja index predkosci do 210km/h) sprobuje rozpedzic mojego Civa raz jeszcze i zrobie kilka zdjec badz skrece krotki filmik na potwierdzenie moich slow.
Jako ciekawostka, sama Honda w instrukcji do nowego Civica podaje, ze na 5 biegu przed odcieciem predkosc moze wynosic 213 km/h.
Co do odciecia to zdarzylo mi sie to 2 lub 3 razy ale tylko przy probach rozpedzania auta od 0-100 km/h. Przy odcieciu nie bylo raczej szarpania tylko raczej momentalny spadek mocy.
kilka dni temu na autostardzie pod dreznem (sucho, ciepło, pusto i slonecznie) pociagnąłem 224/h
Na benzynie 95 z polskiej stacji BP
Ale nawigacja pokazywala 213. I nie klamała, a nasze predkosciomierze zawyżają..
Szczerze mówiąc - jechalem tak kilka minut. Nerwowo i glosno. ale za to jak zwalni sie do 170-180 - wydaje się, ze to zwykła prędkość podróżna...
:-)
Szkoda, że nie mamy takich autostrad... Jechalem z Berlina do Wrocławia i dalej do Krakowa - nie po raz pierwszy.. W ogóle nie umiemy jezdzic autostradami. Ruch nie jest płynny, nagminne jest zajezdzanie drogi..
Mały plusik: paru chłopaków w bmw próbowało na dłuższą metę trzymac tempo hondy, ale odpuszczali. I drugi PLUS - na odcinku 1,7 tys przy naprawdę dość szybkiej jezdzie spaliłem średnio 9 litrów (wg kompa 8,6)
:-)
pozdr
al
bardzo szybkie te wasze 1.8
Wychodzi na to, ze moje 200koni to jakis mul jezeli chodzi o V-max
A tak w ogole to ktos z niewiadomo jakich przyczyn skasowal mojego posta z przed kilku dni :////// No bez jaj :[
210 (wg wskazań licznika)
i więcej nie pojedzie - sprawdzone :hinczyk:
Ja leciałem ostatnio 200 km/h jeszcze miałem trochę pod nogą ale autostrada się skończyła i nie zdążyłem go sprawdzić:) ale i tak wydaje mi się że to bez róznicy czy pójdzie 200 czy 220 to są i tak mega kosmiczne i śmiertelnie niebezpieczne prędkości do których nie powinno sie w ogóle zbliżać szczegolnie na naszych drogach
u to ja na razie skromnie sie przewiozłem tylko 190 :( muszę się poprawić
ja swoją 5d leciałem najszybciej 200 km/h i nie wiem czy więcej by poszła
5D leci spokojnie 213, było jeszcze trochę zapasu, więc myślę że pójdzie licznikowe 220-225
Kurczę odcięcie przy 210? Mi udało się rozbujać mojego do 208 km/h wg licznika. Ale chłopaki on szedł dalej - po prostu miałem trochę niekomfortową sytuację ponieważ prowadziłem jedną ręką, drugą trzymałem aparat i wszystko nagrywałem do tego miałem jeszcze z tyłu matkę i teściową a z przodu małżonkę która już zaczynała być wściekła więc przy tych 208 odpuściłem. A szkoda bo bym mógł coś powiedzieć na temat odcięcia przy 210. :(
licznikowe 220 w 8 gen?? tam jest digital :)
ja mialem 224 ale nie chce wnikac jak wielkie to bylo przeklamanie :D
Autostrada w Chorwacji-218km/h.
Chyba dałby radę do 220?:)
panowie ilu z Was ma wersję sedan jak w temacie?
ja mam więc napisze :D,że najszybciej poleciałem 203km/h,bo kończyła się dobra droga
sprawdzalem kilka razy na odcinku z Cieszyna do Bielska i faktycznie max 210km/h przy tej predkosci poczujecie mocne szarpniecie;];];] oczywiscie poszlaby spokojnie wiecej. Powod moze byc jeden. Opony ktore zakladaja maja indeks H. Nastepne opony kupie z indeksem V i pojade do serwisu zeby zmienili na 240 heheheh
taaaaaaaaak, napewno Ci zmienią;)
zakładając, że panowie serwisanci w ASO wiedzą co to jest "elektroniczne ograniczenie prędkości"... i tak nie zmienią ;)
Mi sedan w ten weekend poszedł ponad 200, ale babcia z tyłu i żona z przodu
nie dało się pociągnąć dalej, (chociaż te "naturalne ograniczenia prędkości" dało by się obejść :)