PDA

Zobacz pełną wersję : Auto buja sie przy pelnym skrecie na malej predkosci, co to moze byc?

vnv_nation
16-03-11, 17:56
Honda civic vgen d15b2. Tak jak w temacie.. przy malej predkosci tzn przy parkowaniu gdy skrece na max kierownice w lewa strone (w ta strone jest to bardziej odczuwalne) to auto nie jedzie normalnie tylko jakby sie delikatnie kolysze na boki na przednim zawieszeniu. Pojecia nie mam juz co to moze byc, bylem dzis na stacji diagnostycznej wjechalem na szarpaki i wyszlo ze mam luzy w gornym wahaczu jednym, juz go kupilem takze bede to wymienial ale watpie ze akurat to moze byc przyczyna mojego problemu. Spotkal sie ktos z czyms takim?

vengador
16-03-11, 18:03
No to ja bym tylko krzywą felgę mogl zdiagnozować, no albo masz jakiś super wielki luz na łożysku, większy niż nawet ja i podczas skrętu koło się buja, albo jeszcze prościej, może kolo jest niedokręcone... Ten wahacz też może mieć wplyw bo górna część zwrotnicy może zmieniać kąty i może być takie wrażenie.

Jak dojdziesz co to było daj znać.

vnv_nation
16-03-11, 18:08
Felgi i ich dokrecenie calkowicie odpadaja, z tym wszystko jest ok. Lozyska raczej tez wporzadku, bo pewnie by cos huczalo podczas jazdy albo inne objawy..

vengador
16-03-11, 18:11
Nic nie huczy i żadnych objawów po prostu luz mam *****iaszczy i do puki za koło się nie wziąłem to nie wiedziałem.
A od kiedy tak Ci buja autem, nagle sie to stało czy może od 4 lat jak masz juz samochód i nagle postanowiłeś zgłębić temat??

vnv_nation
16-03-11, 18:16
Od paru tygodni sie tak dzieje, u paru mechanikow bylem i zaden nie potrafi diagnozy postawic

vengador
16-03-11, 18:24
nie udeżyleś w nic? nie wpadłeś na krawężnik? Nie wjechałęś w jakąś wyrwę w jezdni? Nie udeżyleś podwoziem o coś?? Po prostu od tak zaczelo bujać??

vnv_nation
16-03-11, 18:27
Polskie drogi jakie sa takie sa, nie moge niczego wykluczyc bo nie da sie wszystkich dziur w drodze w pore zauwazyc

vengador
16-03-11, 19:21
No to jak mechaniory nie dały rady organoleptycznie to nie licz ze forum rozwiąże sprawę, jeśli jest to tylko na skręcie to szukaj czegoś co może bujać kolem i tylko ma wplyw przy skręcie, silnik raczej przy skręcaniu sie nie buja, no chyba że łapy od skrzyni poodkręcałeś.

Wymień na razie ten wahacz i zobaczysz czy pomoże.

sivy
16-03-11, 19:31
u mnie kolego jest to samo co u Ciebie ale miałem całą zawieche zmienioną tylko drążków kierowniczych nie. po wymianie było lepiej ale tez delikatnie wyczuwalne. jedyna rzecz której jeszcze nie zmieniłem to maglownica :/ wiec obstawiam ze to jest to

wally_84
17-03-11, 12:19
Koledzy podpinam się pod temat :)
Wymieniłem w aucie wahacze, drążki kierownicze,końcówki drążków, tuleje następnie ustawiłem zbieżność przez 100 km było ok, super trzymał się drogi ale potem zaczęło bujać autem jak ch....a czy jest możliwe że zbieżność się jakoś przestawiła czy cosik. Byłem u tego mechanika który mi to robił i on obstawia na zbieżność. Jest to możliwe?

sivy
17-03-11, 13:14
a moze cuksy sie wysypały?

wally_84
17-03-11, 14:02
teraz mi kolego dałeś do myślenia. Jakiś rok temu wymieniałem jeden w tylnym wahaczu dolnym i to może był mój błąd bo mogłem wymienić po prawej jak i lewej stronie.
W poniedziałek odstawiam auta do tego mechanika - ciekawe co mi powie.

vnv_nation
17-03-11, 19:25
Tyle ze nie wiem czy widzisz ze podpinajac sie pod ten temat robisz smietnik, bo twoj problem do mojego nie jest podobny ani troche i na 100% przyczyna nie lezy w tej samej czesci..

wally_84
18-03-11, 11:55
nie chciałem zakładać nowego tematu do kilku odpowiedzi i to tyle. Sorki jeżeli 3 odpowiedziami zrobiłem z twojego tematu śmietnik ale myślę że troszkę ci pomogłem. Tak jak kolega sivy miałem wymieniona całą zawiechę (bez maglownicy) także możliwe że u Ciebie przyczyną jest maglownica?

vnv_nation
24-03-11, 18:51
Wymienilem wahacz o ktorym byla mowa i problem z bujaniem zniknal, nie myslalem ze to moze byc przyczyna... no i najlepsze jest to ze wymienilem wahacz a 2 dni pozniej zaczela sie chyba maglownica konczyc bo dziwnie trzeszczy przy skrecaniu.. hehe trzeba chyba bedzie pomalu pomyslec o mlodszym aucie :)