Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bierze 3,5 litra oleju na 10tys

woloszanski
15-03-11, 15:30
Witam. Mam Hondiczke od pół roku z silnikiem d16v1. Od razu zalozyłem gaz firmy STAG. Wymieniłem olej i filter i inne. Po przejechaniu 3tys km okazało sie ze... ubyło w silniku dobry litr oleju. I tak co 3 tys musze dolac litr oleju(ostatnio nawet szybciej niz 3tys). Jezdze na oleju Castrol 10W40. Nie ma zadnych wycieków nie kopci na niebiesko(bynajmniej nic nie widze). Kupiłem ja z przebiegiem 125 tys teraz ma 140 tys. Powiedzcie mi co o tym sadzicie i co by bylo przyczyna takiego ubytku oleju.
z gory dzieki :)

Tomaszrad
15-03-11, 15:36
Czesc
Jak nigdzie sie nie leje to pierscienie:( Jak zrobisz pierscienie to wymien tez uszczelniacze zaworowe bo jak doszczelnisz dol to wywali gore i na odwrot;) Mozna tak dlugo jezdzic ale bedzie bral coraz wiecej i pewnie juz za Toba troche czuc spalony olej;) Powodzenia:)

a i specyfiki lane do silnika nie pomoga, strata kasy:(

Hoze
15-03-11, 16:13
I tak co 3 tys musze dolac litr oleju(ostatnio nawet szybciej niz 3tys). Jezdze na oleju Castrol 10/15W. Nie ma zadnych wycieków nie kopci na niebiesko(bynajmniej nic nie widze). Kupiłem ja z przebiegiem 125 tys teraz ma 140 tys. Powiedzcie mi co o tym sadzicie i co by bylo przyczyna takiego ubytku oleju.
z gory dzieki :)

Po pierwsze - co to za rodzaj oleju 10/15W??
Po drugie - albo ten przebieg jest cofnięty o 100%, albo musisz strasznie piłować auto i to non stop do czerwonego pola...Jeszcze nie słyszałem o takim spalaniu oleju w żadnym aucie o przebiegu (PRAWDZIWYM) 140 tys.km, gaz tu chyba nie ma nic do rzeczy. Moja dawna D15B2 (w momencie sprzedaży przebieg ponad 320 tys.km) chlała za najgorszych czasów 1,5l na 10000 km, a późniejsza D14Z6 po 100 tys.km nie brała praktycznie wogle oleju. Więc coś tu jest naprawdę nie tak. Niemożliwe aby po tak małym przebiegu zjechały się całkowicie pierścienie tłokowe i uszczelniacze zaworów. Popatrz dokładnie, czy gdzieś nie ma jednak wycieków.
AHA - w ASO Hondy i tak Ci mogą powiedzieć, że to jest zgodne z normami producenta:D:D

woloszanski
15-03-11, 23:41
No własnie tez sie dziwie bo przebieg jest na pewno orginalny i nie ma mowy o jakims PIŁOWANIU ! Nie wiem czy to wazne ale sie dowiedzialem podczas kupna ze samochod długo stał bo koles musiał tarcze przetaczac.( samochod sprowadzony z niemiec ). Moze to przez to ze tak długo stał??
A i jak sie zrobi ciepło(i wyschnie woda w kanale) to zajrze jeszcze raz pod niego i dokładnie obejrze czy gdzies nie cieknie.
A czy ktos moze wie orientacyjnie wie ile by kosztował remont kapitalny silniaka jesli by to były pierscienie??

adi6262
15-03-11, 23:47
jezeli nie ma wycieku i ten samochod nie kopci na wysokich obrotach to chyba ktos kradnie ci ten olej:D sprawdz jak wyglada plyn chlodniczy

woloszanski
15-03-11, 23:55
chciałbym zeby to byla uszczelka ale plyn w normie i kolorek tez :(

Saiti
15-03-11, 23:58
to pierścienie. Ściągasz miskę olejową, odkręcasz podpory wału, wypinasz i wyciągasz wał korbowy itp itd :P Taniej wyjdzie niż uszczelka :) A pierścionki tanio tutaj dorwiesz, godne polecenia: http://haparts.pl/www/rings.html#dwa

elviss09
16-03-11, 00:02
No własnie tez sie dziwie bo przebieg jest na pewno orginalny i nie ma mowy o jakims PIŁOWANIU ! Nie wiem czy to wazne ale sie dowiedzialem podczas kupna ze samochod długo stał bo koles musiał tarcze przetaczac.( samochod sprowadzony z niemiec ). Moze to przez to ze tak długo stał??
A i jak sie zrobi ciepło(i wyschnie woda w kanale) to zajrze jeszcze raz pod niego i dokładnie obejrze czy gdzies nie cieknie.
A czy ktos moze wie orientacyjnie wie ile by kosztował remont kapitalny silniaka jesli by to były pierscienie??

heh chyba sobie zartujesz ze przebieg jest nie cofniety przy aucie sprowadzonym z niemiec:o
powiem Ci tak auto ktore trafia do PL z zagranicy jest na tyle zarzniete i doj.. ze zaden niemiec i inny nie chcial go kupic i wziac nawet za pol darmo wtedy zjawia sie polaczek i bierze co popadnie nieraz sie bierze takie autka z niemieckiego zlomowiska:D bo tam takie auta nie przechodza badan poniewaz po pierwsze sa bardziej rygorystyczne po drugie tam sie przestrzega przepisow.. taka zaleznosc tyczy sie 99,999% sprowadzonych aut. wiec jesli nie pojechales sam do niemcowni i nie zaplaciles za to auto 150% tego co kosztuje idealny sprawdzony w PL to niestety ale prawdopodobna historia tego auta jest opisana powyzej. Wiem co mowie uwierz mi :D
tak na marginesie mniej wiecej silniki hondy nie biora oleju do przebiegu 250-300km mowie tu o oleju syntetycznym nie pol..

Hoze
16-03-11, 07:49

Jeżeli auto długo stało, to wycieki oleju to prawie standard. Uszczelki podczas postoju wbrew pozorom bardziej się zużywają. Jeśli jesteś absolutnie pewien co do przebiegu, i uszczelka pod głowicą jak piszesz jest git, to naprawdę nic innego mi nie przychodzi do głowy.

bunkerites
16-03-11, 09:08
Panowie a moze kolega ma poluzowana srobke pod miska olejowa :)....olej 10W40 przy takim malym przebiegu? tu juz cos smierdzi:)....podstawa diagnozy wystrzelonych pierscieni i uszczelniaczy jest zmierzenie kompresji silnika...jesli jest stanowczo zamala czeka sie wymiana silnika:) bo jest tansza opcja niz kompletny remont

sivy
16-03-11, 09:34
to pierścienie. Ściągasz miskę olejową, odkręcasz podpory wału, wypinasz i wyciągasz wał korbowy itp itd :P Taniej wyjdzie niż uszczelka
spoko wyciągniesz, ale jak włożysz spowrotem ?:D

bcn
16-03-11, 10:38
3,5 litra? do silnika wchodzi chyba 3,7...
moj przy przebiegu 185kkm bierze czasem troche oliwy, ale 3,5 litra to zdecydowanie za duzo i niemozliwe, zeby silnik mial przebieg taki jak mowisz. Auto bylo serwisowane?
zmierz kompresje i bedzie wiadomo. Pierscienie moga nie zgarniac calego oleju, ale zanim wezmiesz sie do wymiany, sprawdz dokladnie uszczelki, miske itd.

Hoze
16-03-11, 12:16
Panowie a moze kolega ma poluzowana srobke pod miska olejowa :)....olej 10W40 przy takim malym przebiegu? tu juz cos smierdzi:)....podstawa diagnozy wystrzelonych pierscieni i uszczelniaczy jest zmierzenie kompresji silnika...jesli jest stanowczo zamala czeka sie wymiana silnika:) bo jest tansza opcja niz kompletny remont

No właśnie, pomiar kompresji wykaże czy to pierścienie...zapomniałem o tym małym szczególe, kolega ma 100% racji:D

woloszanski
16-03-11, 12:36
Dzisiaj na wieczor umowiłem sie i sprawdze cisnienie i napisze wynik. Chociaz kolega mi powiedział ze kompresja moze byc dobra bo pierscienie uszczelniajace beda ok a olej bedzie brac bo zbierajace beda zjechane.

bunkerites
16-03-11, 12:41
a auto dobrze ci przyspiesza? wyrabiasz sie w 10 sec do setki?

woloszanski
16-03-11, 12:52
nie mierzyłem ale według mnie chodzi naprawde dobrze.porownanie z astra I 1.6 16v kombi (wywalony katalizator,planowana głowica opony 175/65/14 ja mam 195/60/15 )Honda idzie lepiej na 1 biegu odstawiam astre o długosc samochodu.

pp89
16-03-11, 13:00
Po drugie - albo ten przebieg jest cofnięty o 100%, albo musisz strasznie piłować auto i to non stop do czerwonego pola...Jeszcze nie słyszałem o takim spalaniu oleju w żadnym aucie o przebiegu (PRAWDZIWYM) 140 tys.km
To ja Cię zaskocze - Mazda 6 '03 przebieg 90tyś, spalanie oleju 1l\2tys, czyli 5litrów na 10tyś km. Zero kopcenia, wycieków, kompresja prawidłowa.
Przebieg prawdziwy, tylko że okazało się że ktoś wcześniej przegrzał silnik, i pierścienie zbierające dostały po dupie. Wymienione pierścienie wraz z założeniem lpg i silnik chodzi jak igła, zrobione już 50tyś bez konieczności dolewek między wymianami.

Więc nie gadajcie głupot, że jak przebieg niski to niemożliwe żeby brał. Nawet i przy 2tyś przebiegu będzie brał jak go ktoś odpowiednio potraktuje.

bunkerites
16-03-11, 14:00
jak auto dobrze odchodzi to kompresje bedziesz mial dobra...
pp89 jesli dobrze zauwazyles prawie wszyscy tu pisza o padnietych pierscieniach :)

pp89
16-03-11, 15:16
Gdybyś przeczytał całość mojej wypowiedzi razem z cytatem do którego się odniosłem, to byś nie napisał tego co napisałeś :rolleyes:

woloszanski
16-03-11, 18:54
Sprawdziłem cisnienie i liczac od akumulatora na
1 - 9,5
2 - 10
3- 9,5
4 - 10,5

sivy
16-03-11, 20:42
wydaje mi sie ze powinno być koło 12

LemonR
16-03-11, 21:17
TU (http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/2-3.htm) są normy.

bunkerites
16-03-11, 21:53
tylko na 4 cylindrze masz idealna kompresje..ale reszta nie jest tragiczna...norma mowi o 10.4....sprawdz pierw czy nie masz wyciekow pod miska olejowa

sdiablo
05-06-11, 19:34
Tak sie zdarza czasami mam auto od nowosci przez 80 tys nie brala nic a potem sie zaczelo teraz ma 175 tys i bieze tak mniej wiecej jak u kolegi auto nie dymi nie jest slabsze nigdy nie bylo przeciagane raczej wiaze to z przejsciem z oleju shell na castrol narazie tak jezdze i dolewam oleju przeszedlem na polsyntetyk bo tak jest taniej .jezeli ktos to naprawial to prosze o orientacyjny koszt

KOWAL ziom
11-06-11, 12:06
"Coś mi się pokręciło z tymi olejami" Warto sprawdzić czy nie był zalany minerałem, bo też istnieje taka ewentualność, że miał 300k i zalali minerał. a samochód z DE, z przebiegiem 140k??? to chyba roczny lub dwuletni.

rafal
11-06-11, 13:21
Również stawiam na to aby wymienić olej na jakiegoś motula, ponieważ ktoś może nalał mineralnego i cały silnik przepłukało co obniżyło lepkość oleju...

vnv_nation
14-06-11, 16:31
Ktos nalal mineralnego i caly silnik przeplukalo? Cos sie komus popieprzylo chyba, bo jak mineralny olej czyli najgestszy z mozliwych nie liczac smoly moze silnik przeplukac?