Zobacz pełną wersję : Części na pierwszy montaż
Witam, czy ktoś ma wiedzę kto jest producentem filtrów na pierwszy montaż do naszych maszynek. Filtry oleju prawdopodobnie są firmy PURFLUX, a powietrza być może MANN-a. W katalogu INTERCARS i FOTA są filtry o róznych rozmiarach od każdej firmy, a chcę kupić filtry, które dokładnie pasują ( a mam negatywne dośiadczenia w tym zakresie z poprzedniego autka ).
Jeśli to istotne podaję dane mojego autka:
Honda Civic 5D 1.8 Sport 2006r.
Za informację z góry dziękuję.
filtr oleju będzie pasował każdy z gwintem M20x1.5 np K&N HP-1010
filtr powietrza wymiary: (takie ma wkładka K&N, której używam)
Długość zewnętrzna [mm]: 224
Szerokość zewnętrzna [mm]:195
tu akurat odchyłki rzędu 1-2 mm nie będą miały znaczenia
l
Filtr powietrza kupuje w Inter Carsie z Herth+Buss'a o numerze J1324054 i pasuje idealnie
Ja ostatnio kupiłem filtr powietrza filtrona i okazało sie że wszystko jest ok, poza tym że silnik pracuje na nim o wiele głośniej. I wiecej nie kupie filtra tego producenta.
No, niektorzy to wydaja niezla kase, zeby silnik pracowal glosniej zakladajac sportowe doloty... A tu prosze, starcza filtron! :p
Dzięki za odpowiedzi. W instrukcji serwisowej znalazłem, że tylko filtry olejowe z układem bocznikowym powinno się stosować. Kiedyś dorwałem taką stronę, gdzie prezentowano dla nowych modeli dostawców na pierwszy montaż, ale później chyba ją zlikwidowali. Katalogi często podają jako zamienniki filtry o różnych rozmiarach nawet 5 mm różnicy, a później ciężko to wepchać ( tak miałem z filtrem Sofima do Astry ). Dlatego wolę sam powiedzieć sprzedawcy czego chcę ja, a przede wszystkim mój Civ :D.
jeżeli ktoś ma 100 % informacje co idzie na pierwszy montaż to niech podaje te informacje i nie tyczy się to tylko filtrów