Zobacz pełną wersję : Automat do świateł mijania
wojtek1963
15-03-11, 08:48
Witam, czy ktoś z kolegów zamontował w swoim aucie automat włączający światła mijania po uruchomieniu silnika, który jest w ofercie ASO. Koszt takiego montażu około 250 zł. Nie wiem tylko jak on działa, czy np. po przekręceniu kluczyka w stacyjce światła się włączają, co obciąża dodatkowo akumulator, czy dopiero po odpaleniu silnika.
Witam, tata ma u siebie w sedanie zamotowany taki automat. Zapalaja sie one gdzie po 3 sekundach od odpalenia auta,aby nie obciazac instalacji.
Witam, czy ktoś z kolegów zamontował w swoim aucie automat włączający światła mijania po uruchomieniu silnika, który jest w ofercie ASO. Koszt takiego montażu około 250 zł. Nie wiem tylko jak on działa, czy np. po przekręceniu kluczyka w stacyjce światła się włączają, co obciąża dodatkowo akumulator, czy dopiero po odpaleniu silnika.
Mam taką instalację właśnie od ASO. Tak jak napisał jacob - światła uruchamiają się zaraz po odpaleniu silnika i wyłączają momentalnie po zgaszeniu, więc nic nie obciąża aku. Jeżdzę tak 80kkm i wszystko ok. Co ciekawe, mając tą instalację możesz ją w każdej chwili wyłączyć i używać manualnie świateł.
wojtek1963
15-03-11, 12:28
Rozumiem, że aby korzystać z opcji automatycznej, to włącznik przy kierownicy jest na stałe włączony ?.
http://www.denken.com.pl/index.php?p163,automatyczny-wlacznik-wylacznik-swiatel-samochodowych-z-atestem-ue-e20-model-als
Tu macie objaśnione jak to działa.
Rozumiem, że aby korzystać z opcji automatycznej, to włącznik przy kierownicy jest na stałe włączony?.
U nas w fordzie światła zapalone są przy wyłączonym włączniku. Problemem jest to że nie można ich zgasić a jedynie zapalić same postojówki. Włącznika trzeba jednak użyć żeby działały światła drogowe ale to instalacja fabryczna więc domyślam się że można to lepiej skonfigurować.
Rozumiem, że aby korzystać z opcji automatycznej, to włącznik przy kierownicy jest na stałe włączony ?.
włącznik w pozycji auto
O ile dobrze zrozumiałem: światła włączają mi się automatycznie w pozycji OFF.
Nic nie musisz przelaczac. Swiatla sa ustawione w pozycji off, i zapalaja sie same po uruchominiu silnika
wojtek1963
16-03-11, 09:53
Jeżeli są ustawione w pozycji OFF to jak można je wyłączyć podczas jazdy tak żeby móc pojechać bez świateł, a jak np. przełączyć na drogowe (długie) wieczorem.
Wylaczyc sie nie da. Po to jest zamontowany automat swiatel,aby swiecily caly czas. Co do swiatel drogowych to wlaczasz je normalnie tak jak w aucie bez zamontownego autoamatu
Wylaczyc sie nie da. Po to jest zamontowany automat swiatel,aby swiecily caly czas. Co do swiatel drogowych to wlaczasz je normalnie tak jak w aucie bez zamontownego autoamatu
Nieprawda.
Jeżeli są ustawione w pozycji OFF to jak można je wyłączyć podczas jazdy tak żeby móc pojechać bez świateł, a jak np. przełączyć na drogowe (długie) wieczorem.
Otóż da się je wyłączyć w bardzo prosty sposób. Dealer zainstalował mi dodatkowy przycisk do wyłączania tego automatu świateł. Został ukryty w okolicach nóg kierowcy, przy dźwigniach otwarcia klapy i wlewu paliwa :)
qbson tak jak wczesniej pisalem wypowiadam sie na temat swiatel ktore sa zamontowane w aucie taty i tam nie ma wylacznika
wojtek1963
16-03-11, 13:33
Wyjaśniłem wszystkie wątpliwości w ASO. Obecnie w każdym ASO oferują dwa rodzaje włączników do wyboru. Jeden z możliwością odłączenia oddzielnym przyciskiem i światła włączają się po przekręceniu kluczyka w stacyjce po kilku sekundach niezależnie od tego czy uruchomimy silnik czy nie. Moim zdaniem jest to mniej korzystne bo np. w 5D obciąża dodatkowo akumulator. Drugi to nowa wersja automatu, który włącza światła mijania dopiero po uruchomieniu silnika. Po włączeniu samego zapłonu nic się nie dzieje. Przy drugim włączniku również istnieje możliwość zamontowania dodatkowego przycisku do odłączenia automatu lub zaprogramowania układu tak aby odłączenie automatu wykonać kluczykiem w stacyjce.
wojtek1963
16-03-11, 21:35
Obje opcje w granicach 250 zł. Pierwsza 248 czy 249 a druga kilka złotych więcej.
Co do swiatel drogowych to wlaczasz je normalnie tak jak w aucie bez zamontownego autoamatu
Z tym że trzeba przełączyć gałkę na ON. Mrugać można normalnie na OFF.
wojtek1963
17-03-11, 09:03
Nie trzeba przełączać gałki. Fabryczny włącznik pozostaje wyłączony przez cały czas. Jak jest ciemno to po prostu włączasz od razu światła długie. Tak samo z mruganiem długimi.