Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stłuczka !!!! Pomocy

djrabbit
13-03-11, 20:41
Witajcie mam pytanie .mialem dzis stłuczkę wyskoczył mi pies na drodze i zeby uniknąc potracenia go uderzylem w słup. wiadomo odruch... powiem odrazu ze bylem trzezwy jechalem okolo 30 km na godzine. uderzając w słup uszkodziłem prawy błotnik lampe halogen i prawe nadkole . Opona z felga nie została uszkodzona i maska również. Najgorsze ze wystrzeliły mi obie poduszki. Moje pytanie czy bedzie to szkoda całkowita czy raczej nie . Samochód jest z 2006 roku. mam ac i całe ubezpieczenie.

wrodar
13-03-11, 22:45
Z opisu ciężko wywnioskować, ale wątpię, żeby koszt naprawy przekroczył wartość samochodu. Jak ochłoniesz to wrzuć jakieś - fachowcy się będą mogli wypowiedzieć.

Pik
14-03-11, 00:37
Wydaje się nieprawdopodobne, aby szkoda była całkowita. Ale to jest kwestia do ubezpieczyciela, a nie na forum techniczne.

djrabbit
14-03-11, 15:55
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f653baf46ee802c1.html przesyłam fotke ocencie sami

Lynx07
14-03-11, 16:07
Trudno dokładnie ocenić po zdjęciu, ale wydaje mi się że nie powinna to być szkoda całkowita, zobaczymy jak oceni to ubezpieczyciel.

Jacek65
14-03-11, 19:07
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f653baf46ee802c1.html przesyłam fotke ocencie sami

Bez przesady, niezbyt duża szkoda:rolleyes:.Zderzak plastikowy do wymiany.A błotnik nawet jak wymienia na nowy to i tak nie wydaje mi się aby ci szkodę całkowitą obliczyli.Zresztą Civiki mało traca na wartości,a szkoda całkowita to wartość szkody pow. 70% wartości auta.Nie sadze aby błotnik i zderzak wraz z wymianą przekroczył wartość 5-letniej Hondy.Wystrzelone poduszki chyba nie zaliczaja do szkody.Pozdrawiam.:)

Hoze
14-03-11, 19:15
Wystrzelone poduszki chyba nie zaliczaja do szkody.Pozdrawiam.:)

Oj chyba się jednak liczą. Przecież co to za sztuka naprawić auto a nie dać nowych poduch. Ale wartość naprawy i tak nie powinna przekroczyć 70% wartości auta. Sama stłuczka nie wygląda groźnie.

Jacek65
14-03-11, 19:22
Co do poduszek to trzeba by się zapytać ubezpieczyciela.Wcześniej w aucie nie miałem.Więc sie tym nie interesowałem.Ale sadze że ludzie często naprawiaja auta bez montażu poduszek aby bylo taniej.Zawsze to zostanie wiecej z odszkodowania.;)

TeeS1975
14-03-11, 19:36
tia i potem sprzedają z zaślepkami jako niebite :mad:

Lucas.FK2
15-03-11, 13:20
.Zresztą Civiki mało traca na wartości,a szkoda całkowita to wartość szkody pow. 70% wartości auta.Nie sadze aby błotnik i zderzak wraz z wymianą przekroczył wartość 5-letniej Hondy.Wystrzelone poduszki chyba nie zaliczaja do szkody.Pozdrawiam.
Na bank nie bedzie szkody całkowitej. Civiki spadają ostatnio z ceny,ale co tu masz do roboty- wzmocnienie nastawić maskę,poducha pasażera lampa błotnik,kompletny zderzak i Konsola-albo naprawisz flokując ją w taki miły w dotyku meszek lub nowa deska niestety.

Jacek65
15-03-11, 16:19
tia i potem sprzedają z zaślepkami jako niebite :mad:

Dokładnie,a tego chyba nikt nie sprawdza:rolleyes:.Bo w zasadzie czy to mozna sprawdzić podczas oględzin auta u sprzedającego:confused:Np,w komisie czy u osoby prywatnej przed domem.Chyba nie.:(

jockow
15-03-11, 23:15
Co do poduszek to trzeba by się zapytać ubezpieczyciela.Wcześniej w aucie nie miałem.Więc sie tym nie interesowałem.Ale sadze że ludzie często naprawiaja auta bez montażu poduszek aby bylo taniej.Zawsze to zostanie wiecej z odszkodowania.;)

Najwięcej będą kosztowały poduszki do tego pasy,czujniki uderzeniowe jak oba air bagi to tylko te rzeczy będą około 10tyś no i cała reszta na zewnątrz.

Atomek
20-03-11, 22:25
Nie chce Cię martwić, ale na 99,9% będzie szkoda całkowita :( Oczywiście samochód możesz zatrzymać i naprawić za otrzymane odszkodowanie, ale na naprawę w ASO na pewno nie wystraczy :mad:

djrabbit
21-03-11, 11:03
Atomek po czym wnioskujesz ze moze byc szkoda całkowita . Przeciez koszt nie moze wynosic wiecej jak 70 % wartości samochodu.

TeeS1975
21-03-11, 16:56
70 % jeżeli robi się naprawę z AC (tak jak w tym przypadku)

jeżeli szkoda jest z OC sprawcy to ubezpieczyciel nie ma prawa zrobić szkody całkowitej jeżeli naprawa przekroczy 70% tylko jeżeli 100% (stosują takie praktyki bo ludzie nie wiedzą)

cytat uzasadnienia Sądu Najwyższego:

„W obowiązkowym ubezpieczeniu komunikacyjnym OC ma zastosowanie zasada pełnego odszkodowania wyrażona w art. 361 § 2 k.c., a ubezpieczyciel z tytułu odpowiedzialności gwarancyjnej wypłaca poszkodowanemu świadczenie pieniężne w granicach odpowiedzialności sprawczej posiadacza lub kierowcy pojazdu mechanicznego (art. 822 § 1 k.c.). Suma pieniężna wypłacona przez zakład ubezpieczeń nie może być jednak wyższa od poniesionej szkody (art. 8241 6 § 1 k.c.) i przede wszystkim na tym tle zachodzi potrzeba oceny, czy koszt restytucji jest dla zobowiązanego nadmierny (art. 363 § 1 zd. drugie k.c.).

Przyjmuje się, że nieopłacalność naprawy, będąca przesłanką wystąpienia tzw. szkody całkowitej, ma miejsce wówczas, gdy jej koszt przekracza wartość pojazdu sprzed wypadku .

Za utrwalony należy zatem uznać pogląd, że koszt naprawy uszkodzonego w wypadku komunikacyjnym pojazdu, nieprzewyższający jego wartości sprzed wypadku , nie jest nadmierny w rozumieniu art. 363 § 1 k.c. Pogląd ten aprobowany jest w doktrynie.”

Atomek
21-03-11, 23:43
Atomek po czym wnioskujesz ze moze byc szkoda całkowita . Przeciez koszt nie moze wynosic wiecej jak 70 % wartości samochodu.
Oceniając szkodę na szybko, do wymiany:
- poduszka kierowcy + taśma airbag (zaleca się ją wymienić)
- poduszka pasażera
- napinacze pasów x 4 (są 2 sztuki na fotel)
- centralka airbag
- 2 x sensor airbag
- konsola przednia
- błotnik prawy + naprawa lub wymiana fartucha pod błotnikiem
- zderzak
- lampa prawa + łyżwa do zderzaka
- atrapa (jeśli są urwane uchwyty)
- halogen prawy
- nie wiadomo co z pompą ABS (znajduje się pod prawym błotnikiem)

To tylko uszkodzenia które widać na jednym zdjęciu. Niestety na tym na pewno się nie skończy.
Licząc ceny części + lakierowanie i robociznę ASO czeka Cię niestety szkoda całkowita.

Wiem, że chcesz naprawić to auto i jeździć nim dalej, więc mimo wszystko życzę pomyślnego załatwienia całej sprawy :)

Pozdrawiam!

tetra92
31-03-14, 22:41
Witam!
Miałem niedawno stłuczkę-uderzyłem w betonowy mur podjeżdżając pod krawęznik. Wystrzeliła poduszka kierowcy. Wie ktoś może czy poducha z sedana bedzie pasować do mojego auta (coupe-amerykański)? Albo czy wie ktoś gdzie mogę kupić taką poduchę w Pl lub w USA?

Rrajk
31-03-14, 23:31
Z tego co mi wiadomo według polskiego prawa jeżeli wystrzeliły poduszki to na podstawie AC można orzec szkodę całkowitą (obecne uszkodzenia plus poduszki są wystarczające do tego). Plus możesz zachować "wrak", wtedy wypłacaną szkodę pomniejszają o wartość "wraku".

tetra92 poduchę możesz kupić w ASO ale będzie słono kosztowało. Ewentualnie szukać szczęścia na alledrogo ;p. A no i musisz wymienić też centralkę SRS bo zapisuje się w niej crash event i nawet po wymianie poduchy ABS dalej będzie świecił, albo skoczyć do magika co Ci go skasuje (ale to nie takie samo kasowanie jak błędów check engine ;) ).

maly
01-04-14, 19:13
Bankowo całka

Jacek65
01-04-14, 19:57
Z tego co mi wiadomo według polskiego prawa jeżeli wystrzeliły poduszki to na podstawie AC można orzec szkodę całkowitą (obecne uszkodzenia plus poduszki są wystarczające do tego). ).

Tak,jak naprawa poduszki łacznie z innymi uszkodzeniami będzie przekraczać 70% wartości auta.

kamilp
15-05-15, 09:26
Witajcie mam pytanie .mialem dzis stłuczkę wyskoczył mi pies na drodze i zeby uniknąc potracenia go uderzylem w słup. wiadomo odruch... powiem odrazu ze bylem trzezwy jechalem okolo 30 km na godzine. uderzając w słup uszkodziłem prawy błotnik lampe halogen i prawe nadkole . Opona z felga nie została uszkodzona i maska również. Najgorsze ze wystrzeliły mi obie poduszki. Moje pytanie czy bedzie to szkoda całkowita czy raczej nie . Samochód jest z 2006 roku. mam ac i całe ubezpieczenie.

djrabbit
a jakie wyniki po wizycie rzeczoznawcy?
Gdzie masz AC?
Dostałeś info od ubezpieczyciela?

agrttc
15-05-15, 10:38
No żeś się obudził ... :)