PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzynia S9B posypana?

bartkonator
13-03-11, 14:27
Witam, opiszę mój problem ze skrzynią S9B w B18c4, mianowicie coś w niej szumi, chrobocze.
Gdy zapalone auto stoi na luzie: słychać lekkie szumy, chrobotanie.
Gdy nacisnę sprzęgło: cisza nic nie szumi.
Podczas jazdy czy to bieg 1,2,3,4 czy 5: szumi, najbardziej gdy normalnie delikatnie przyspieszam.
Do tego coś mi stuka przy skręcie w prawo, tylko czasami, a czasami cisza, gdy skręcam i akurat stuka czuję leciutkie puknięcia na kierownicy. Najbardziej chciałbym wymienić łożyska ale czy da rade zrobić to zwykły mechanik, czy trzeba specjalistyczne narzędzia i super wiedza o skrzyniach hondy ? Obawiam się najgorszego ale proszę o jakieś sugestie.

Swietywwl
13-03-11, 15:45
gdy szumi bez wciśniętego sprzęgła to łożyska w skrzyni się kończą

bartkonator
13-03-11, 15:56
Też tak stawiam i we wcześniejszym temacie tak ludzie powiadają, pytanie czy jest to opłacalne i czy da się to zrobić ze zwykłym mechanikiem?
Ile tych łożysk może być które mogą wymagać wymiany, najlepiej wymieniłbym wszystkie ale jak przekroczą wartość skrzyni to chyba się nie opłaca tego robić, czyż nie?

skolopendra
13-03-11, 16:05
wartość skrzyni to chyba się nie opłaca tego robić, czyż nie?

to zależy, sprawną kupi za 1000zł
jeśli nowa to s80 ,ale france są drogie

bartkonator
13-03-11, 16:08
też myślałem nad s80 ale znajdź taką za w miarę przyzwoitą cenę.:p ze 2,5kloca trzeba wydać na taką. Sam nie wiem co działać

skolopendra
13-03-11, 16:16
ja bym dozbierał na s80 .zawsze to więcej momentu na kołach :)

bartkonator
13-03-11, 16:46
Jakie jest prawdopodobieństwo że ta moja skrzynia się posypie podczas jazdy? Bo na dozbieranie trzeba mi z miesiąc, a auto muszę używać co dzień.

kremat0r
13-03-11, 16:46
Kup s80 a tę skrzynie sprzedaj na części. np lsd

PeJot
14-03-11, 18:43
Dobry mechanik da radę, sklepów z łożyskami też nie brakuje to coś Ci dobierze, przy okazji załóż dwójkę i trójkę z Y21.