Zobacz pełn± wersję : Opony z tylu tra o nadkola po wymianie na alumki, jakis pomysl?
vnv_nation
10-03-11, 19:33
No wlasnie, kupilem alumy do swojej hondy (V gen d15b2), wszystko ladnie wyglada ale z jazda juz gorzej :] rozmiar kol jest 195/50/15 no i jak jade prosto to jest ok, a przy skrecie lub gdy ktos z tylu siadzie albo na dziurach opony delikatnie tra o nadkole.. mozna cos z tym zrobic?
ja mam d15b7 i mam 17 calowe felgi 205/40 oponki i nie tra ale mam z tylu w sprezyny wlozone po dwie gumy usztywniajace
vnv_nation
10-03-11, 19:43
Te takie za pare zlotych z allegro? Auto wtedy troche wyzej staje i sie twardsze robi? Sa jakies efekty uboczne takiego czegos?
I przy okazji zapytam.. auto troche teraz dziwnie wyglada, tyl jest nisko a przod wysoko, potem wrzuce fote pokaze :) jesli mozliwosc samego obnizenia delikatnie przodu? slyszalem ze niektorzy sprezyny obcinaja.. ale pewnie to troche hardkor? :D
auto nie staje wyzej tylko sie nie opuszcza na wybojach i wtedy nie dobija
Co do przycinania sprężyn - znasz ten dowcip, jak blondynka spu¶ciła powietrze z opon w rowerze, bo miała kierownicę i siodełko za wysoko?
vnv_nation
10-03-11, 20:03
No dlatego wlasnie obcinanie odpuszcze ;) a co do tych gum.. sa jakies skutki uboczne takiego zabiegu? Moze cos sie stac z nimi? Np moga peknac albo cokolwiek? Wolalbym nie miec niespodzianki jak auto bedzie zaladowane gdzies na trasie..
gumy mam z tylu od 4 lat i nic sie nie dzieje i z tylu siada mi kobieta z dzieckiem i nic nie trze oczywiscie jak bym jechal ze 100Km/h i trafil na wyboj to nie ma mowy zeby nie otarlo
moze najpierw zastanow sie czy felgi masz dobrze dobrane - jakie ET ? bo o obnizeniu nic nie wspominales ...
dokladnie lepiej dobierz et felgi i nie straszne zadne obnizenie bo zapewne w tej chwili masz za male
Wojtec12345678
10-03-11, 22:20
gumy mam z tylu od 4 lat i nic sie nie dzieje i z tylu siada mi kobieta z dzieckiem i nic nie trze oczywiscie jak bym jechal ze 100Km/h i trafil na wyboj to nie ma mowy zeby nie otarlo
Ja miałem 17 ' i opone 215/40 i zawieszenie - 60 i nic nie tarło z tyłu, musi być odpowiednie et i twardsze zawieszenie
vnv_nation
10-03-11, 22:35
w ktorym miejscu moge odczytac et felgi? przed zalozeniem szukalem tego i nie umialem znalezc..
shrekinho90
10-03-11, 22:41
Zazwyczaj na wewnętrznej stronie felgi na którym¶ z ramion
vnv_nation
10-03-11, 22:46
kupilem felgi z tej aukcji http://allegro.pl/alu-15-honda-i1478553972.html jesli to cos pomoze
tak to wyglada z nowymi kolkami:
http://img508.imageshack.us/i/hondao.jpg/
nie patrzec na blotnik, ruda bedzie zlikwidowana w najblizszych tygodniach ;)
Zazwyczaj na wewnętrznej stronie felgi na którym¶ z ramion
no to bede musial jutro kolko zdjac i zobaczyc.. gosc co mi sprzedawal te felgi twierdzil ze kupil je z niemiec i byly sciagniete z civiki 6gen wiec dlatego myslalem ze bedzie to jezdzic ;/
Jakie masz obniżenie z tyłu? Jakie sprężyny/amor? Choć i tak największe znaczenie odgrywa tutaj ET felgi. SprawdĽ to ET. Pewnie masz co¶ poniżej 38.
vnv_nation
10-03-11, 23:09
Sprawdze i jutro dam znac, tyl nie byl obnizany w zaden sposob, to ze nizej lezy pewnie kwestia tego ze sprezyny juz swoje lata maja i siadly, do tego butla z gazem i takie sa efekty ;)
Ja miałem 17 ' i opone 215/40 i zawieszenie - 60 i nic nie tarło z tyłu, musi być odpowiednie et i twardsze zawieszenie
to ci powiem ze ciekawe:)miales wyzsza opone ode mnie o 1 cm i obnizone o 6cm:) i miales pewnie to samo et co ja 40, juz mniej wiecej widzialem u siebie z 30/20 da sie obnizyc ale przy skrecie daje sobie reke uciac ze nie miales pelnego sam widze po swoim aucie i nie da sie cudow zrobic:)a pytanko zaginales od spodu nadkola?
Wojtec12345678
11-03-11, 17:15
a pytanko zaginales od spodu nadkola?
Tak ranty s± zagięte... była mowa o tyle :p z tyłu mi nie chaczyło :) z przodu i owszem dlatego zmieniłem felgi na 16,ale z tego co tu wyczytałem je¶li jest odpowiednie dobrane et to nawet 17 nie chacz±....
Niestety moje 17' chaczyły ponieważ miały złe et,ale mimo tego tył nie chaczył :p
vnv_nation
11-03-11, 18:59
No wiec sprawdzalem dzis, et mam 35. Kupilem dzis tez gumy na sprezyny.. co proponujecie? Sprzedac te fele i poszukac z prawidlowym et? Czy zostawic tak jak jest i tylko gumy na tyl wrzucic?
I jeszcze jedno pytanie, jesli bym zostawil tak jak jest i wrzucal gumy na sprezyny, to zakladac je na gore sprezyny? Na dol? Na srodek? Czy nie ma to znaczenia?
Kup takie co maj± ET <38 i nie będzie takiego problemu.
No ale chyba napisał, że ma ET 35...
ET 35 jest za małe do Civica, koła zbyt wystaj± i tr± o błotniki.
ET 38 to minimum, lepsze byłoby 42-45.
vnv_nation
11-03-11, 22:09
Zalozylem wlasnie gumy na sprezyny, po dwie na jedna strone no i jak jechalem sam wszystko bylo ok, ale jak siadlo 2 kumpli z tylu to juz bylo srednio, z jednej strony przy skrecie i na dziurach dalej tarlo... co jakbym zalozyl trzecia gume na ta sprezyne? Czy juz za duzo by bylo? Szkoda mi sprzedawac tych alumow bo fajne sa, a efekt jak sie patrzy z tylu na auto i oponki delikatnie wystaja poza obrys auta tez fajniej wyglada ;) Bawic sie dalej z zakladaniem tej trzeciej gumy?
co jakbym zalozyl trzecia gume na ta sprezyne?
ta jeszcze 5 gum załóż,
trzeba było poczytac zanim kupiłe¶ felgi i tyle