PDA

Zobacz pełną wersję : Odczyt i kasowanie błędów EPS

hellfire
10-03-11, 01:14
Pali mi się lampka EPS, nie działa wspomaganie.

Powodem może być to, że samochód został uruchomiony przy zdemontowanej maglownicy - wtedy zapewne zapamiętany został błąd wspomagania.

Serwisówka mówi że część błędów zostaje zapamiętana w pamięci nieulotnej, nie da się ich skasować odłączając akumulator, oraz że jak raz wystąpią to zostają w pamięci do skasowania i powodują nie włączanie się wspomagania - zgadzałoby się to z objawami:
http://autoban.com.ru:808...vHtml/17-64.htm

Być może coś takiego u mnie wystąpiło. Ale niewykluczone że przy przeglądzie, komponent od mierzenia siły skrętu kierownicy został jakoś źle poskładany. Połączenia elektryczne sprawdziłem.

W jaki sposób je odczytać i usunąć?
Mam interface OBD2 na ELM327, ale oprogramowanie mam tylko takie ogólne, które odczytuje jedynie parametry i błędy standardowe dla wszystkich samochodów (czyli te związane z lampką silnika), a nie specyficzne dla Hondy DTC z EPS.
Oprogramowanie stwierdza tylko że lampka silnika się nie pali i że błędów silnika nie ma.

Serwisówka podaje sposoby na wymiganie błędów:
http://autoban.com.ru:808...vHtml/17-65.htm
Ale nie mam takich magicznych sprzętów - czy ktoś wie co trzeba podłączyć do złącza diagnostycznego żeby wymigać te kody?

laskos
08-09-12, 21:57
mam to samo a silnika nie wlaczalem :-( gdzie ten czujnik ?

kamilen
12-09-12, 20:33
Czujnik jest częścią maglownicy. Jedyna opcja skasowania błędów EPS to podłączenie do HDS w ASO lub u jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanika, który ma dostęp do takiego urządzenia. Przez ELMa nie da rady odczytać i skasować takich błędów.

laskos
12-09-12, 22:09
Byłem u mechaniora :-( poleciał mi sterownik do EPS'u, kiszka jak byk.
Nowy u mnie niedostępny w żadnym sklepie, używki nie występują na 99%, jeszcze muszę sprwzdić w jednym miejscu.
Najbliższe zakupy mogę zrobić w Kraku,już sobie gościa znalazłem.

Mam pytanko czy taki sterownik będzie do mnie pasował:

http://allegro.pl/civic-01-05-3d-5d-modul-sterownik-eps-wspomagania-i2621020920.html

a u mnie jest numer 39980-S6A-G010-M1 czy to będzie działało ?

pzdr. Jak ktoś wie niech szybko da znać bo jutro musze zakupek zrobić.

Acha czy ktoś już wymieniał taki sterownik ? czy robić to na odłaczonym akumulatorze czy nie ma potrzeby go odłączać ?

piter7766
13-09-12, 12:23
Acha czy ktoś już wymieniał taki sterownik ? czy robić to na odłaczonym akumulatorze czy nie ma potrzeby go odłączać ?

Zawsze przy odłączaniu jakichkolwiek urządzeń ,a w szczególności sterowników,czujników itp. należy odłączyć akumulator i dopiero po ponownym podłączeniu wpięciu odłączonych wcześniej urządzeń podłączyć akumulator!!!!!!!!!

owsikk
13-09-12, 12:51
Zawsze przy odłączaniu jakichkolwiek urządzeń ,a w szczególności sterowników,czujników itp. należy odłączyć akumulator i dopiero po ponownym podłączeniu wpięciu odłączonych wcześniej urządzeń podłączyć akumulator!!!!!!!!!
Przy sterowniku SRS na pewno.

Jeśli chodzi o wspomaganie kierownicy EPS to mogę się podzielić swoim doświadczeniem. W dwóch autach odpinałem/podpinałem sterownik tylko na wyłączonym zapłonie i nie wywaliło mi żadnego błędu. Mało tego, bez podłączonego sterownika jeździłem tydzień i też nie wywaliło błędu.
Może to wydać się dziwne, ale tak na prawdę było.

laskos
21-09-12, 10:19
Kolega Owsikk ma racje, bez sterownika da się jeździć tylko EPSu nie ma :-( Ręce bolą na drugi dzień, robią się zakwasy na tricepsach.

owsikk
21-09-12, 11:07
Może błąd wywala dopiero jak się włączy zapłon/silnik przy odpiętych kostkach przy maglownicy. W moim przypadku odpięcie sterownika EPS w dwóch autach nie spowodowało błędu.

laskos
21-09-12, 17:29
U mnie nie dziłał EPS kontrolka się świeciła mimo że był podpięty z padniętą elektroniką, jak był odłączony to też się świeciła kontrolka rzecz jasna oczywiście.
Jak podpiąłem nowy sterownik to akumulatora nie odłączałem tylko zapłon nie był włączony.

slaw_75
09-10-12, 19:18
Byłem u mechaniora :-( poleciał mi sterownik do EPS'u, kiszka jak byk.
Nowy u mnie niedostępny w żadnym sklepie, używki nie występują na 99%, jeszcze muszę sprwzdić w jednym miejscu.
Najbliższe zakupy mogę zrobić w Kraku,już sobie gościa znalazłem.

Mam pytanko czy taki sterownik będzie do mnie pasował:

http://allegro.pl/civic-01-05-3d-5d-modul-sterownik-eps-wspomagania-i2621020920.html

a u mnie jest numer 39980-S6A-G010-M1 czy to będzie działało ?

pzdr. Jak ktoś wie niech szybko da znać bo jutro musze zakupek zrobić.

Laskos - mam to samo - mój sterownik ma numer 39980-S6A-G041-M1 Civic. 1.4 2004. Jak sobie poradziłeś? Czy numer modułu ma znaczenie? Dzięki za pomoc