Zobacz pełną wersję : Honda pali jak czołg przed rozrządem
Witam. Jestem bardzo zaniepokojony tym co robi moja Honda. Otóż zaczęła mi palić w okolicach ~10l/100km na trasie (codziennie 25 km do szkoły, bez butowania). To jest dla mnie nie do utrzymania, jeszcze się uczę i lipa z kasą. Do wymiany rozrządu pozostało mi około 5 tyś. km. Robiłem samodiagnostykę i moje szczęśliwe numerki to: 12, 16, 18, 54, 61. Cóż mogło się mojej Hani stać? Od czego powinienem zacząć? To mój pierwszy samochód i proszę o porady :)
Napewno to są poprawne kody błędów?
Hmmm... Kontrolka zaświeciła się tak:
1. 1 raz długo 2 razy krótko
2. 1 raz długo 6 razy krótko
3. 1 raz długo 8 razy krótko
4. 5 razy długo 4 razy krótko
5. 6 razy długo 1 raz krótko.
Liczyć potrafię, piszę tak jak mi wymigało :)
Dużo ich :cool: zapewne najbardziej interesujący będzie dla Ciebie błąd 61 sonda lambda. Możesz skasować błędy i pojeździć i sprawdzić co wyskoczy przy następnej samodiagnostyce.
Aghhhh. Czyli możliwą przyczyną i chyba najbardziej realną takiego spalania jest właśnie sonda lambda? Pojeździć to znaczy ile wystarczy? Jestem biednym uczniem, każdy mililitr paliwa się dla mnie liczy :rolleyes:
do duzego spalania w najwiekszym stopniu przyczyni sie pewnie sonda
Jak masz możliwość pożyczenia od kogoś sondy to zrób to. Wymień, pojeździj ze 2 tyg. i będziesz miał jasność. Podejrzewam że to właśnie kwestia sondy.
Dokładnie,każdy powie że trzeba zacząć od sondy a z tym sobie poradzisz sam,wtedy będziesz mądrzejszy i zawsze skrócisz drogę do rozwiązania sprawy jeśli sonda nie będzie przyczyną :)
Michal.EG3
10-03-11, 15:42
podepne sie, gdzie sie znajduje zworka do spiecia zeby zrobic samodiagnostyke? w vgenie eg3 d13b2 93r ? szukalem na forum, ale odnosniki do linkow cos nie dzialaja.. jezeli nie ma zworki to jak uruchmic samodiagnostyke?
Michal.EG3 >> http://www.fotoporadnik.cba.pl/samodiagnostyka.htm
W D13B2 z tego co pamiętam nie było zworki, tylko normalnie odkrywasz kompa i na kompie jest taka mała szybka z diodą, która po przekręceniu kluczyka błyska tak jak check w innych silnikach.
Michal.EG3
10-03-11, 22:22
W D13B2 z tego co pamiętam nie było zworki, tylko normalnie odkrywasz kompa i na kompie jest taka mała szybka z diodą, która po przekręceniu kluczyka błyska tak jak check w innych silnikach.
w takim przypadku z moim kompem(a raczej dioda) chyba jest cos nie tak bo sie w ogole nie swieci ta dioda gdy przekrece tylko kluczyk.
Ona bardzo słabo świeci. Zobacz gdzieś w garażu czy jak się ściemni na dworze.
Michal.EG3
12-03-11, 09:14
miales racje, po przekreceniu zaplonu tylko raz sie zaswiecila szybko i nic wiecej. Ona naprawde slabo swieci zobaczylem to dopiero gdy bylo juz narawde ciemno