PDA

Zobacz pełną wersję : d15b7 mikser brak mocy problemy

mlody_furia
09-03-11, 21:14
Witam,
Posiadam sedana V gen z instalacja gazową drugiej generacji, silnik d15b7. Jakiś czerep założył taką instalację w 2008r.. nie wiem czym się kierował, reduktor z naklejką 100HP, brak filtra fazy lotnej, emulator bingo M. W dolocie jest mega zwężka, na oko 40-50% powierzchni normalnego przepływu powietrza. Auto praktycznie nie jedzie zarówno na benzynie jak i gazie (nie wkręca się powyżej 4k rpm), dziś dla testu polatałem trochę bez dolotu i było naprawdę dużo lepiej (i tak nie za dobrze jak na osiągi d15b7 ale pracuję nad tym problemem).

To jeden z trzech moich samochodów dedykowany do jazdy po mieście, typowy low-cost. Ma być tani w eksploatacji, ale ma jeździć w miarę normalnie. Miałem kiedyś BLOSA w innym aucie i byłem zadowolony, jest to jedna z opcji przeróbki (400pln?).
Jakie są przybliżone koszty przejścia na sekwencje (listwa, komputer)?

Gdybym zdecydował wstawić BLOSA, czy wymieniać też reduktor na mocniejszy? Wstawić dodatkowy filtr fazy lotnej? Czy BimgoM z krokowcem mogą zostać tak jak są?

jasiek09
09-03-11, 21:23
Gdybym zdecydował wstawić BLOSA, czy wymieniać też reduktor na mocniejszy? Wstawić dodatkowy filtr fazy lotnej? Czy BimgoM z krokowcem mogą zostać tak jak są?
Reduktor nie wyrobi, już teraz zapewne nie wyrabia, filtr fazy lotnej stosuje się w sekwencjach, krokowiec możesz sobie zostawić ale tłoczek z niego wyjmij;)to tak w razie przeglądu tylko.

mlody_furia
10-03-11, 08:51
Jaką funkcję spełnia mikser w tym dolocie?
Gaz idzie przez kolanko do miksera, co się stanie jeśli wywalę mikser i gaz będzie leciał bezpośrednio do dolotu przez kolanko (duża podkładka + nakrętka od wewnątrz i zewnątrz, uszczelnienie) ?

yautja
10-03-11, 09:25
Mikser miesza gaz z powietrzem (zgodnie z nazwą) i powinien zostać na swoim miejscu. Można co najwyżej dobrać inny. Wstawiaj BLOS'a i zapomnij o problemie. Nie opłaca się wstawiać sekwencji, jeśli to "low-cost".

vengador
10-03-11, 11:52
Widziałęm gdzieś ostatnio ogloszenie ktos wywalał staga 300 z waldemarami kompletną wiązką i reduktorem scorpion mini(powinien na styk się wyrobić), nie wiem czy jeszcze to ma bo to chyba na jakimś forum opla widzialem ale chciał za to 600pln, więc nie wiem czy jest sens wpierdzielać 400 w blosa.

mlody_furia
10-03-11, 18:32
Mikser miesza gaz z powietrzem (zgodnie z nazwą) i powinien zostać na swoim miejscu. Można co najwyżej dobrać inny. Wstawiaj BLOS'a i zapomnij o problemie. Nie opłaca się wstawiać sekwencji, jeśli to "low-cost".

w porzadku, ale BLOS chyba nie pełni takiej funkcji miksującej co zwykły mikser, gaz leci w nim z jednej dziury?
powietrze miksuje się z gazem tak czy siak, czy usunięcie miksera może spowodować większe problemy przy pracy na gazie?

jasiek09
10-03-11, 18:39
Mikser musi być a blos to taki mikser o zmiennej geometrii