Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Lakierowanie Hanki - pro¶ba o pomoc

davidp
08-03-11, 20:26
Witam chce na przełomie kwietnia/maja malować hanke (EG 3D) Mam do¶wiadczenie więc kwestia przygotowania samochodu do lakierowania to "pestka" samo lakierowanie będzie robione przez lakiernika. A teraz pytanie ile farby na moj± hanke (zmiana koloru) i czy przy zmianie kolory na podobny trzeba cały samochód podkładować? Pozdrawiam Z góry dzięki za pomoc.

seyren
08-03-11, 22:25
Jak nie dasz podkladu to za jakis czas lakier sie z***, zacznie odpadac farba albo cos. Jak dajesz auto do lakiernika to on powinien wiedziec ;o
Chcesz malowac cale (od srodka tez) czy tylko z zewnatrz, jesli to podobny kolor?
Jesli z zewnatrz to 2-3l farby i jeszcze cos zostanie.

psycholoog
08-03-11, 23:20
ja przemalowywalem cala coupe v g z komora i wnekami, bez bagaznika i poszło mi:
- 4l podkładu
- 2l bazy (wlasciwego koloru) baze mieszasz 1:0,9 wiec wychodzi prawie 4 l
- 2,5 l bezbarwnego

No chyba ze bedziesz mazal akrylem to pojdzie ci ok. 3l i juz bezbarwnego nie trzeba, ale nie polecam

zakit
09-03-11, 22:41
wszystko zalezy od lakiernika, wiec zdaj sie na jego umiejetnosci i idz tylko z nim wybierz kolor. oglolnie na cala hanke powinno zejsc cos kolo 2-3L, w zal jakim lakierem.

podklad jest potrzebny tylko gdy zmieniasz kolor, zeby wszedzie byl jednakowy odcien, oraz gdy sie maluje na gola blache lub szpachel.

davidp
10-03-11, 18:55
Ok wielkie dzięki:D

elviss09
13-03-11, 22:58
wszystko zalezy od lakiernika, wiec zdaj sie na jego umiejetnosci i idz tylko z nim wybierz kolor. oglolnie na cala hanke powinno zejsc cos kolo 2-3L, w zal jakim lakierem.

podklad jest potrzebny tylko gdy zmieniasz kolor, zeby wszedzie byl jednakowy odcien, oraz gdy sie maluje na gola blache lub szpachel.

lakierowanie na stary lakier rowniez wymaga podkladowania! zawsze stosuje sie podklad na wczesniej zmatowiona powierzchnie

WhiteBoy
14-03-11, 19:08
lakierowanie na stary lakier rowniez wymaga podkladowania! zawsze stosuje sie podklad na wczesniej zmatowiona powierzchnie
Głupot proszę nie pisać, jak się nie wie Panie elviss09 !!! Musisz pan odwiedzić jakie¶ forum lakiernicze i troszeczkę się doszkolić !!!!

Tu kolega ma rację !!!

zakit
15-03-11, 08:30
jesli poprzedni lakier nie mial zadnych ubytkow - innymi slowy lakier byl w bdb stanie, podkladowanie nie jest potrzebne...

jesli ty matowisz papierem 400, to wtedy podklad napewno jest potrzebny ;)

davidp
16-03-11, 20:52
Papierem 400 to można komore silnika matować a nie karoserie... ok jeszcze raz dzięki:D

thompson17
17-03-11, 21:39
Witam, Pany widze że tutaj temat o lakierowaniu to może sie podepne, mam szybkie pytanie,
orientuje sie kto¶ jaki to lakier?
jaki¶ kod? żebym wiedział jak zamówić w hurtowni lakierów:
http://www.dp-motorsport.co.uk/shop/images/Boost%20Gunmetal.jpg

seyren
18-03-11, 15:53
Jest to Gunmetal, a z kodem Ci nie pomoge.

thompson17
18-03-11, 15:55
no tyle to ja wiem że gunmetal...
ale nie pójde do hurtowni i nie powiem im ze chce lakier gunmetal... :)

elviss09
20-03-11, 15:17
Głupot proszę nie pisać, jak się nie wie Panie elviss09 !!! Musisz pan odwiedzić jakie¶ forum lakiernicze i troszeczkę się doszkolić !!!!

5 dni w tyg spedzam w warsztacie z lakiernia i przez rok jeszcze nie spotkalem sie z tym zeby nie dawac podkladu ale moze poprostu jeszcze nie traflem na tak dobrego magika:)