Zobacz pełną wersję : Wymiana sprzęgła - 2 pytania.
W przyszłym tygodniu planuję wymienić swoje ślizgające się sprzęgło w 5D MB2 z silnikiem D14A8. W sklepie sprzedawca polecił komplet Exedy HCK2026 twierdząc, że mimo tego, że w spisie nie ma mojego modelu to na 100% będzie pasowało. Z tego co widzę to w teori powinno być dobre (ta sama średnica i liczba zębów), czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sprzęgłem, czy rzeczywiście wszystko będzie pasowało plug&play?
Druga sprawa to przy okazji chciałbym wymienić uszczelniacze w miejscu łączenia półosi ze skrzynią, bo trochę sączy się tam olej. I właśnie tu mam problem bo nie wiem jakie kupić simeringi, w żadnym katalogu nie mogę tego znaleźć..
ja jezdze na exedy i nie narzekam, ponoc to jedne z lepszych sprzegiel a czy bedzie pasowac....kazde od d-serii podejdzie :)
mozesz w aso zapytac o uszczelniacze bo tam sa kierunkowe no chyba ze wydlubiesz stare i pojdziesz do sklepu zeby Ci dopasowali
Taka mała rada: zanim kupisz w sklepie, warto zorientować się w cenach u sprzedawców tu na forum.
Ceny prawdopodobnie będa niższe, nawet uwzględniając wysyłkę. Ponad to z pewnością dobiorą Ci odpowiednie komponenty.
Sprzęgło Exedy HCK2026 mogę mieć w atrakcyjnej cenie z okolicznej hurtowni, chodzi mi bardziej o te uszczelniacze przy półosiach, ma ktoś może numer części, albo może go zdobyć po VIN-ie? Zakup przez internet raczej odpada, bo w piątek muszę oddać Hondę do warsztatu i do tego czasu załatwić części.
No to pozostaje Ci ASO hondy, pisałem do osoby, która ma części OEM taniej ale nie odpisuje na moje pytanie :/
Dzisiaj właśnie sie wybieram do Hondy po uszczelniacz od strony pasażera koszt 41 zł
Edit:
Numery części
Uszczelniacz skrzyni biegów - przegub wewnętrzny lewy, D seria SOHC
91205-PL3-A01
Uszczelniacz skrzyni biegów - przegub wewnętrzny prawy, D seria SOHC
91206-PL3-A01
Jeśli komuś to się przyda to sprzęgło Exedy HCK2026 działa i pasowało idealnie do D14A8 numery tych uszczelniaczy w ASO takie jak podał kolega wyżej, koszt w Poznaniu to 86 zł za obie strony.
Wzorem kolegi lukaaas87 raptem wczoraj wymieniałem sprzęgło i AISIN KH-029A też pasuje do D14A8