Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : samodiagnostyka i co dalej???

ivan667
03-02-07, 17:29
Witam
Wiem ze o samodiagnostyce bylo wiele, ale nie znalazlem w archiwum odpowiedzi na moj problem. Wyswietla mi sie jedno dlugie mrugniecie i po 2 sekundach przerwy 10 szybkich mrugniec, po tym przerwa ok 2 sek i cykl sie powtarza. Wydaj mi sie ze to blad 1 i 10. czy mam racje? dodam ze jest to d13b2 + LPG. nie wiem czy wczesniej te bledy wystepowaly bo nie robilem samodiagnostyki nigdy przedtem, mam ten samochod niedlugo. I teraz nasuwa mi sie pytanie co robic z tymi bledami? 1 to sonda lambda i jej obwod a 10 to czujnik temp powietrza dolotowego lub jego obwod. czy mam z tym jezdzic i sie nie przejmowac czy cos dzialac? specjalnie nie dzieje sie nic zlego w aucie, poza tym ze jest lekko mulony przez LPG, ale niestety studenta nie stac na pb95 :( tak na marginesie pali mi 8-10 litrow lpg, glownie miasto i bardzo krotkie odcinki, na trasie 8. czy to nie za duzo? buta mam ciezkiego :)) Pozdrawiam i czekam na rady

polololo21
04-02-07, 22:17
mogą to być błedy spowodowane również zła instalacją lpg lub złym jej podłaczeniem np brak emulatora sondy wtedy na pb wywali check i np złe pdpiety czujnik przepustnicy np uszkodzony przewód co do sondy jesli steruje mieszanką gazu i jest naprawde uszkodzona to lepiej wymień jesli bedzie dawać za uboga mieszanke wypali gniazda zaworowe jesli za bogata bedzie za dużo palić

ivan667
04-02-07, 22:27
z tego co sie orientuje to instalacja jest max uproszczona i nie ma raczej emulatora sondy :/
a czy jest zle podpiety czujnik przepustnicy to nie wiem. K** zaczynam zalowac ze mam lpg, ale cos z tym trzeba zrobic

polololo21
04-02-07, 22:33
wieć jesli chodzi o bład 1 to na 99 % chodzi o to na gazie jest inna mieszanka a więc i innne wskazania sondy ktore ecu odczytuje jako bład i stad check emulator podczas pracy na lpg podaje na ecu zmieniony sygnał aby uniknąć bledu jesli nie masz emulatora to stad problem co do drugiego błedu to nie jestem pewien choć przyczyn tez bym szukał w lpg a co z tym zrobić ???? dołozyc emulator najlepiej można tez z tym jezdzic jesli ci to za bardzo nie drazni ale jesli ecu odczytuje bład sondy to przez rozne czujniki zmienia rózne parametry pracy silnika pomimo zę samochód chodzi na lpg a mieszanka nie jest sterowana błednymi odczytami z sondy przez zmiane tych parametrów auto zarówno na benzynie jak i lpg chodzi z czasem coraz gorzej zamula sie i wogóle ( u mnie tak było ) łatwo to sprawdzić zrób reset kompa( przywrócisz ustawienia domyślne pózniej niech silnik pochodzi na wolnych obrotach jak to sie robi po resecie i przejedż sie zobaczysz jaka jest róznica

ivan667
04-02-07, 23:23
zrobie reset, mam tylko nadzieje ze nie komp nie zeswiruje calkiem bo mam w srode dluga trase :P albo poczekam z tym i zrobie jak wroce. podobno komp uczy sie po resecie czy cos :) a po resecie mam probowac na lpg czy beznynie?

polololo21
05-02-07, 09:23
tak uczy sie najpierw po resecie zapalasz na wolnych obrotach wszystkie odbiorniki prądu są wyłaczone czyli radio nadmuch śwuiatła itp i musi pochodzić az sie właczy i wyłączy sam wentylator ze 20 minut to u mnie trwa a pozniej jazda w roznych zakresach obrotow ja robie tak ze resert pozniej do wlaczenia wentylatora i dalej normalna jazda raz na pb raz na lpg tak jak jezdze normalnie a roznica u mnie zaraz o resecie czyli przywroceniu ustawien domyslnych jest zauważalna zarowno na lpg jak i pb to ze muli to również moze być wina złej regulacji proste instalacje trzeba czesciej regulować

Furious
05-02-07, 14:34
Wyswietla mi sie jedno dlugie mrugniecie i po 2 sekundach przerwy 10 szybkich mrugniec, po tym przerwa ok 2 sek i cykl sie powtarza
troche mi sie to niezgadza, komputer wyswietla bledy od najmniejszego kodu do najwiekszego.
Poza tym nie ma kodu w postaci 10 krotkich migniec.
Moze to jest jedno dlugie i 9 krotkich? Wtedy to blad 19.
Najgraj film z mrygajaca dioda na telefon czy aparat i pokaz.

ivan667
05-02-07, 15:02
nie ma problemu moge to nagrac, mozliwe ze cos pomylilem ale wydaje mi sie ze jest tak jak pisalem, tylko jedno pytanko, gdzie moge zamiescic filmik?

Furious
05-02-07, 15:09
www.megaupload.com

ivan667
05-02-07, 17:13
http://www.wrzuta.pl/film/2k0lNEdFRr/d13b2_dioda_ecu filmik z dioda, jeden cykl, po tym jest od nowa to samo. to pierwsze blysniecie pojawia sie z chwila przekrecenia kluczyka na zaplon

marcin EZG
27-02-07, 21:30
dolanczam sie do tematu ,dzis zauwazylem ze u mnie tez mryga dioda 10 razy, co to oznacza? dodam ze z autem nic sie nie dzieje

ivan667
27-02-07, 21:37
10 to czujnik temp powietrza dolotowego lub jego obwod - tak wyczytalem w info o samodiagnostyce ale nie znam sie na tym dlatego zalaczylem ten post. a robiles jakies modyfikacje ostatnio? bo jesli tak to moze to byc przyczyna. mozesz sprobowac zresetowac kompa. a mruga Ci tak jak na moim filmiku? kilka postow wyzej zalaczylem.

marcin EZG
27-02-07, 21:48
zadnych modyfikacji nie robilem, tak z ciekawosci zajrzalem za dywanik i patrze a tu mryga dziadostwo, wlasnie tez wyczytalem ze to czujnik powietrza ktory ponoc znajduje sie w puszcze filtra powietrza ,teraz szukam jak go skasowac:)
kurcze zaczynam kojarzyc fakty ,latem sciagalem cała puche filtra z gaznika bo mialem czyszczony karburatorek i odczepialem tam kostke -wiec to pewnie bedzie to:)

[ Dodano: Wto 27 Lut, 2007 ]
a i jeszcze jedno,u mnie mryga tylko 10 razy

ivan667
27-02-07, 21:59
to dobrze bo u mnie poprostu jest jeszcze jeden blad. zrob reset kompa i zobacz wtedy

marcin EZG
27-02-07, 22:02
tylko jak zrobic ten reset , szukam i szukam i nic :/

tomiek
27-02-07, 22:13
tylko jak zrobic ten reset , szukam i szukam i nic
Wyjmij bezpiecznik BACK-UP 7,5A na więcej niz 10 sekund i włóż z powrotem na miejsce.
Cała filozofia. Było o tym, było...

marcin EZG
27-02-07, 22:15
ok dzienks wlasnie znalazlem w archiwum jutro zadziałam :agent:

ANTEK
28-02-07, 15:54
z tylu za puchą filtra powietrza, bardzo mozliwe ze wypiela ci sie wtyczka od czujnika powietrza stad blad nr 10, wepnij kabel spowrotem w gniazdo i bedzie git:) potem reset kompa i zapomnij o problemie

marcin EZG
28-02-07, 19:15
reset zrobiony ,bład zniknał:) apropos czy wypieta kostka od tego czujnika powietrza ma jakis wplyw na prace silnika,spalanie,obroty itp??? czysta ciekawosc

Furious
01-03-07, 08:18
czy wypieta kostka od tego czujnika powietrza ma jakis wplyw na prace silnika
ma

marcin EZG
01-03-07, 16:33
Ma? dzieki za super elokwentną ,wyczerpujaca odpowiedz poprostu bomba.
moze jakies detale oparte na przykladach

Furious
01-03-07, 18:08
Ma? dzieki za super elokwentną ,wyczerpujaca odpowiedz poprostu bomba.
moze jakies detale oparte na przykladach
Pytasz sie czy ma wplyw, wiec K*** odpowiadam na pytanie!
Na przyklad przy nizszej temperaturze, powietrze zajmuje mniejsza objetosc tym sposobem idzie korekta dawek paliwa, wiecej powietrza to wiecej paliwa.
Widać ze nie uważałes na lekcjach fizyki w liceum:
pV=nRT

marcin EZG
01-03-07, 19:07
chodzilem do technikum :bicie: heheh ,moja tesciowa skonczyla fizyke wiec cie sprawdze czy czasem nie blefujesz ;)

booltazar
09-03-07, 21:42
...po zwarciu lacza samodiagnostyki, check engine swieci non stop pomarancz
co to oznacza, czy mam szukac gdzies jakiejs diody po stonie pasazera?

czy ktos ma jakies fotki ewentualnie, analogocznie jak w poscie do 6-gena

??

-=MARIO=-
10-03-07, 00:35
...po zwarciu lacza samodiagnostyki, check engine swieci non stop pomarancz
co to oznacza, czy mam szukac gdzies jakiejs diody po stonie pasazera?

??

to znaczy ze jest ok

booltazar
10-03-07, 00:38
to znaczy ze jest ok

dziekuje Ci, uspokoiles mnie troche,
mam nadzieje, ze nie zartowales

lol

error
10-03-07, 12:32
to ja sie podepne pod topic. Powiedzcie mi jak mam sprawdzić czy mam jakiś błąd czy nie?? skąd mam wziasc takie swiatełko?

ivan667
10-03-07, 21:25
musisz odnalezc pod ttapicerka komputer. a na nim jest okienko z dioda. za kazdym razem jak przekrecasz kluczyk, na zaplon, wtedy ta dioda mruga albo nie mruga. :)

tomiek
10-03-07, 21:30
Zaraz zaraz!!!
D15 nie mają diody, tylko świeci się "Check Engine" !!!
To nie ten typ!

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2007 ]
Co Wy kurcze!
Wpisz słowo "samodiagnostyka" w szukajce i po bólu!
:szukaj:

Furious
11-03-07, 08:17
to ja sie podepne pod topic. Powiedzcie mi jak mam sprawdzić czy mam jakiś błąd czy nie?? skąd mam wziasc takie swiatełko?
OPCJA SZUKAJ LENIU !!
:ban:

marcin EZG
11-03-07, 10:38
czlowieku przejzyj ten post od samego poczatku to sie dowiesz .cizys!!!