Zobacz pełną wersję : d13b2 wycieka plyn chlodzacy
witam!!! potrzebuje szybko jakis wskazowek mam jajko z94r d13b2 i wczoraj jadac zaczela rosnac temperatura:( okazako sie ze wycieka plyn gdzies kolo alternatora. nie wiem dokladnie gdzie bo nie widac... i tu moje pytanie czy to moze byc wina pompki wody??? z czego to moze sie lac???
Na 99% bedzie to walnięta pompa wody,z tego co pamiętam to jest gdzies tam w bloku taki kanalik któredy własnie w przypadku uszkodzenia pompy ma wyciekac płyn.
AHA no to dzieki a orientujesz sie moze jaki to jest koszt tej naprawy???
i czym to moze byc??? np.tym ze wczesniejszy wlasciciel wymieniajac rozrzad nie wymienil pompy\????
Yotomeczek86
07-03-11, 17:53
Też obstawiam właśnie uszkodzenie pompy. A poprzedni właściciel mógł nawet rozrządu nie robić ;) Profilaktycznie wymień cały rozrząd - nie są to ogromne koszta i spokój będziesz miał
Ja raczej daję uciąć ręce i nogi, że to pompa wody. Sam tak miałem, identyczne efekty.
Przetarła się z pewnością i spod wałka pompy wycieka płyn. Daj nowy napinacz, pompę, pasek rozrządu i do roboty.
Nie jedź tak, bo doprowadzisz do wydmuchania uszczelki pod głowicą.
wymień jak najszybciej pompę i przy okazji kompletny rozrząd bo bedziesz miał uszczelkę doroboty. nigdy nie dolewaj zimnego płynu do zagrzanego silnika
Kupuj pompę GMB koszt około 100zł
bardzo dziekuje... zastanawiam sie jeszcze nad wymiana silnika bo mam d15z8(zdrowe po wymianie rozrzadu:).) z cala instalacja itp. i nie wiem czy robic z ta pompka i rozrzadem czy od razu wsadzic to d15???? moze ktos sie wypowie???? bede bardzo wdzieczny:)
a czy zbiornik tez podejdzie
zbiornik paliwa? chyba nie,zawsze jak sie swapuje d13 na cos innego to zmieniasz tez bak
Muzyk-Grzes
09-03-11, 16:53
Ale przymusu nie ma ,można pozostawić stary bak i założyć zewnętrzną pompę do wtrysków.