Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ogrzewanie tylnej szyby nie działa

arek
03-02-07, 15:01
nie grzeje mi w hondzie 5d tylna szyba co mam zrobić powiedcie

Gruszka
03-02-07, 15:32
Jesli cala nie grzeje, to zmien bezpiecznik. Ale nie ten pod kierownica (nr 13), bo on jest raczej ok (inaczej kilka innych rzeczy by nie dzialalo), tylko wymien ten ze skrzynki pod maska. Bezpiecznik ma nr 33 (30A) a jakbys mial klopoty to zajrzyj tu:
http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/23-a34.pdf

Pozdrawiam,
T.

arek
03-02-07, 15:53
bezpiecznik i przekaźnik jest ok co dalej mam sprawdzić

Gruszka
03-02-07, 15:56
Rozumiem, ze bezpiecznik spod maski, przekaznik spod maski oraz bezpiecznik z kabiny sa ok? To czeka Cie zabawa z kabelkami. Moze gdzies sie cos rozlaczylo. Szukaj :zamkniete oczy:

Jeszcze cos: Czasem bezpiecznik wyglada, ze jest ok a mimo to jest spalony. Radze Ci sprawdzic ten 30A jeszcze raz. Tzn nie ogladaj go, tylko wsadz calkiem nowy.

jjurgiel
04-02-07, 21:26
sprawdź woltomierzem czy dochodzi napięcie do blaszki przy szybie

Diups
04-02-07, 22:32
ehhhh a jak sa poprzerywane te paski na szybie to juz calkiem lipa, nie ?
po oderwaniu folii nie ogrzewa mi nic... caly czas jezdze z zaparowana

jjurgiel
04-02-07, 23:37
może wymiana szyby? jakaś używka ze sprawnym ogrzewaniem. przerwane paski można naprawiać ale jak uszkodzone są wszystkie to będzie niezła rzeźba

arek
05-02-07, 10:57
dzienki za informacje

Chemiczny
08-10-09, 07:53
Odgrzewam kotleta.
Nie działa ogrzewanie.
Oba bezpieczniki sprawne.
Kontrolka na desce się świeci że działa

na pewno działało jeszcze w niedzielę (miałem 600 km trasy)

Samo się raczej nie rozłączyło. Jakieś pomysły ???? Mogło się przegrzać od dłuższego używania ? i spalić ?

Domanoid
08-10-09, 10:27
Poradzę to co wyżej - sprawdź woltomierzem czy prąd dochodzi do szyby. Będzie mniej gdybania.

MikeFoto
08-10-09, 10:48
Poradzę to co wyżej - sprawdź woltomierzem czy prąd dochodzi do szyby. Będzie mniej gdybania.

Dokładnie jak mówi Kolega. Jeśli po włączeniu napięcie na szybę dochodzi - jeśli nie sprawdź czy gdzieś kostki się aby nie rozpięły, sprawdź napięcie na przekaźniku od tylnej szyby.

lukamila
09-10-09, 17:47
Koledzy jest fabryczny błąd w civicach , mi tez nie grzała i innym równiez jak czytałem , trzeba podniesc klapę i zdjąć plastikowe osłony (najpierw górna , póżniej boczki) . I tam są wtyczki. Jakis debil w fabryce zrobił za krótkie kable i do kona ten co składal nie mógł włozyc i jedne są tyle o ile zaczepione a inne wcale . Sprawdz najpierw prawą stronę. Mi tez kontrolka na konsoli sie paliła.....Moge sie o flaszkę załozyc ze to bedzie to :)))

Chemiczny
10-10-09, 18:55
Koledzy jest fabryczny błąd w civicach , mi tez nie grzała i innym równiez jak czytałem , trzeba podniesc klapę i zdjąć plastikowe osłony (najpierw górna , póżniej boczki) . I tam są wtyczki. Jakis debil w fabryce zrobił za krótkie kable i do kona ten co składal nie mógł włozyc i jedne są tyle o ile zaczepione a inne wcale . Sprawdz najpierw prawą stronę. Mi tez kontrolka na konsoli sie paliła.....Moge sie o flaszkę załozyc ze to bedzie to :)))

No więc masz flaszkę !!!
Zdjąłem obie boczne osłonki.
Prawa wtyczka jest od plusa i daje zasilanie, lewa to masa. Okazało się że zaśniedziała wtyczka do masy - przetarłem papierem ściernym i działa!!
Dzięki za pomoc

czara
23-11-10, 12:35
Panowie jeśli styki są przeczyszczone, włącznik działa prawidłowo, przekaźnik załącza również dobrze a ogrzewanie dalej nie działa? gdzie jeszcze może coś nie stykać? gdzie mam szukać? najlepsze ze wczoraj zaczęło działać na 10 min po czym znowu dało ciała i od tamtej pory już sie nie załącza.

mickee
23-11-10, 13:58
A sprawdzałeś kable w przelotce ?

Xus
23-11-10, 15:08
jak raz dziala raz nie tzn ze gdzie ci nie styka naj lepiej miernik i po kablech trzeba szukac gdzie przerywa tak na oko ciezko powiedziec

czara
24-11-10, 09:48
A sprawdzałeś kable w przelotce ?

Mickee jakiej przelotce? możesz napisać coś więcej? niestety z elektryki jestem beton:)

Mam pytanie jak raz działa a raz nie to może dawać dupy przekaźnik?

mickee
24-11-10, 12:15
W przelotce, w której przewody przechodzą z budy do klapy bagażnika. Może prewód ułamał się i czasami styka a czasami nie. Przekaźnik też może być ale jego należałoby opukać - jak walniesz parę razy i załapie albo przerwie to to (to taki wiejski sposób na sprawdzenie, nie zawsze sprawdza się).
Bez miernika ani rusz.

czara
25-11-10, 16:13
Niestety miernika nie posiadam, ale miałeś racje, przyczyna tkwiła w przelotce, kabel po prostu przegnił.... trochę walki było bo dojście do niego przez ta gumę nie rozcinając jej było dość ciężkie ale udało sie:) ogrzewanie działa, kabel zlutowany.
Jeszcze raz dzięki Mickee :cool:

mickee
25-11-10, 19:14
Spoko, ogrzewanie teraz się przyda ;)
P.S. No ale żebyś miernika nie miał... nie ładnie. :p

czara
29-11-10, 17:55
wstyd...:)

vingo
03-12-10, 12:19
Witajcie miałem to samo wtyczka pod lewym boczkiem tylnej szyby sie odpiela

czara
03-12-10, 15:07
dobrze ze tylko odpięła, mi odpadła ta "łopatka" z masą od szyby... koszt klejenia 90zł za 5 min roboty... kpina...

zbikman
24-01-11, 21:37
... trzeba podniesc klapę i zdjąć plastikowe osłony (najpierw górna , póżniej boczki) . ...:)))
Mówisz o klapie bagażnika ??

zbikman
25-01-11, 16:11
Ok. U mnie oderwala sie masa od szyby po lewej stronie.trudny dostep zeby dojsc tam lutownica ale da sie(ok.20 min. Roboty). Jeszcze tylko mala uwaga do powyzszych opisow. Nie trzeba odkrecac/zdejmowac srodkowej czesci oslony klapy, wystarczy tylko zdjac boczki(latwo wyskakuja) I mamy dostep do wtyczek z masa. Pozdro

Zrogi
25-01-11, 21:00
U mnie też nie grzeje napiszcie, tylko co mam zdjąć bo nie wiem. Ten plastik dookoła szyby? czy gdzieś indziej coś przy błotniku?

zbikman
26-01-11, 18:13
Robert otwierasz klape bagaznika I po bokach tylnej szyby bedziesz
mial takie plastiki(boczki),zobaczysz to bedziesz wiedzial o co chodzi. Zeejmujesz je(podwaz je czyms, srubokret itp I latwo wyskakuja z zatrzaskow)zacznij od lewego Bo zazwyczaj tam sie pojawia usterka. Zobacz co jest grane, sprobuj naprawic I gites) ale przede wszystkim zacznij od sprawdzenia bezpiecznikow jak pisal kolega Gruszka na poczatku postu.powodzenia

Salata
31-01-11, 23:06
Widze ze tamat sie rozwija
U siebie w civic 5D mam to samo
Po sprawdzeniu bezpiecznikow rozebralem plastiki klapy bagaznika i okazalo sie ze prawa strona sie oderwala od szyby
Jutro jade to przylutowac do elektryka i zobaczymy co z tego wyjdzie
Dzis 1 pan po obejrzeniu stwierdzil ze to lutowanie/klejenie nie pomoze i jesli chce miec dzialajace podgrzewanie to musze wkleic nowa szybe... o.O

mickee
01-02-11, 07:45
Sranie w banie - nowa szyba. Kup klej przewodzący prąd i przyklej.

czara
01-02-11, 13:11
ewentualnie zadzwoń do jakieś porządnej firmy co wkleja szyby tylne oni muszą mieć takie rzeczy. Ja bylem u takiego gościa i zrobił od reki fakt ze skasował sporo ale trzyma jak kamień a przed tym naczytałem sie trochę o tych wszystkich klejach przewodzących prąd i opinie sa rożne z przewaga tych negatywnych. Do naprawy nitek owszem można wrzucić cieniutki pasek miedzi albo zetrzeć trochę srebra i zalać tym klejem ale do klejenia właśnie tych głównych punktów raczej odradzali. Nie wiem to tylko były opinie ale ja nie ryzykowałem. Od razu gościu mi naprawił 3 nitki na szybie i za wszystko skasował 90 ziko :)

zbikman
03-02-11, 06:46
Dobra lutarka I Sam to zlutujesz. U mnie jak narazie trzyma dobrze .

Colin
01-03-11, 21:14
Panowie to ja mam pytanie w temacie,właśnie przed zimą wziąłem się za naprawę tylnej szyby bo dosłownie 3 paski mi nie grzały (były przerwane) kupiłem pastę na bazie srebra bodajrze i heja. Udało mi się naprawić 2 paski z 3 po krótkim czasie (tydzień może dwa) nawet te dwa już naprawione najpierw jeden potem drugi przestały grzać, naprawiłem znowu po jakimś czasie znowu to samo, znowu wszystkie 3 nie grzeją. Jest jakiś sprawny sposób na złączenie przerwanych miejsc (chodzi mi też o to że jeżeli co jakiś czas myje szyby z tyłu żeby tej pasty nie zetrzeć zwykłym płynem do szyb pomiędzy naprawami akurat szyby nie myłem, ale wiadomo że co jakiś czas się to robi :p).

Może pytanie co stosują w warsztatach naprawiających paski ogrzewania??

I troche nie w temacie ogrzewania ale tylnej szyby czy można ją jakoś spolerować?? (chodzi mi że po jakimś tam czasie akurat moja Honda ma 16 latek jest duża ilość rys na szybie które jak się przyglądnąć po prostu ją szpecą i denerwują szczególnie w nocy jak inne auto przyświeci światłami)

Thonr
07-10-13, 10:42
Hej, u mnie mam swego rodzaju "kombo" :D nie działa ogrzewanie tylnej szyby, 3 światło stopu i na dokładkę podświetlenie tablicy rejestracyjnej(żaróweczki nówki sztuki a wczoraj przy zamykaniu klapy w pewnym momencie zaczęły świecić ale jak domknąłem to zgasły;< ) to moze być cos w stylu "zaśniedziały styk, odpięcie z kostki itp.. czy odrazu mam sie szykować na wymiane kabli przez przelotke? :<

Thonr
08-10-13, 15:11
Już wszystko wiem.. kabelki w przelotce pourywały się, a pancerze niektórych z nich były podziurawione.. to było pewnie przyczyną nie działającej szyby, światła stopu i podświetlenia tablicy.. co prawda wycieraczka jeszcze działała :D rozebrałem wszystko wymieniłem kabelki i wszystko śmiga:P ale następnym razem będę robił złączki żeby nie bawić się lutownicą:-)