Zobacz pełną wersję : Srodki uszczelniajace do opon.
borkosia66
06-03-11, 09:16
Witam.Właśnie zmieniłem w swojej Hani kola z 14 na 15 . Chciałbym się poradzić kolegów czy warto kopić środek uszczelniający opony cy lepiej dokupić dojazdowe.Czy ktoś możne korzystał z tego typu środków i ma doświadczenie.
Lepiej kupić dojazdówkę. Chyba, że masz butle z gazem w kole zapasowym?
Ogólnie może ten uszczelniacz jest wygodniejszy, ale pamiętaj, że potrzebny Ci jeszcze w aucie jakiś mały kompresor żeby napompować koło. Druga kwestia to koszt naprawy takiej opony na wulkanizacji. Naprawa takiej uszkodzonej opony to nie tylko naklejenie łatki/klina, lecz jeszcze odpowiednie jej wyczyszczenie z tego uszczelniacza, co może się wiązać z większym kosztem i czasem.
Tego typu rozwiązania są stosowane praktycznie we wszystkich nowych samochodach na rynku.
Jeszcze trzeba pamiętać że zapas w spray'u nie poradzi sobie z każdym uszkodzeniem opony. W przypadku jakiejś większej dziury/rozerwania opony zostaje tylko laweta.
Osobiście uważam, że koło dojazdowe jest lepsze nawet jeśli ma leżeć w bagażniku.
też jestem za dojazdówką, zresztą sam posiadam :)
W dodatku niektóre warsztaty wulkanizacyjne nie chcą naprawiać opon łatanych uszczelniaczem
popieram dojazdówki
borkosia66
07-03-11, 21:11
Dziękuję za odpowiedzi.Zdecydowałem się jednak na kolo dojazdowe ,będę musiał poszukać na Allegro .Pozdrawiam.