Zobacz pełną wersję : Antena CB
Hej
Chcę zakpić antenę. Wcześniej miałem ML 145 ale jest za długa i nie wygodna. Myślałem o President florida - miał ktoś testował? http://allegro.pl/antena-cb-president-florida-nowe-gwarancja-i1474544651.html są też tańsze zamienniki http://allegro.pl/antena-cb-florida-delta-877-2xgratis-sklep-w-wa-i1474508494.html Co o tym myślicie?
ja mam floride, jak chcesz sie o droge zapytac to bedzie ok ale nie licz ze z 10km bedzie Cie slychac w miescie
Magnes jest mocny przy dużych prędkościach się trzyma?
te president ma bardzo słaby magnes. Jeśli go stawiać to tylko z prawej strony, bo postawiony z lewej + mijanka z ciężarówką przy większej prędkości i zaczyna żyć swoim życiem.
Jak chcesz krótszą antenę od ML145 to zastanów się nad jakąś setką typu Wilson LittleWill albo zostając przy producencie AS-100
tak sie sklada ze ja mam floride z lewej strony i przy 180km/h jeszcze mi sie nie przesunela
lopi kupiłbyś jeszcze raz tą antenę czy coś innego jeszcze rozważam http://allegro.pl/antena-cb-turbo-800-pl-sirio-profesjonalna-i1482667717.html
jak bym mial teraz kupowac to jakis drut na stale bym wolal, magnesowki maja slabsza mase
No ja miałem antenę długą ML 145 ale niewygodna -długi bat. Teraz chce coś krótkiego, dziury w dachu nie chcę. Ogólnie zadowolony z tej anteny byłeś myślałem jescze o http://allegro.pl/antena-cb-turbo-800-pl-sirio-profesjonalna-i1482667717.html
ja tam nie narzekam, o droge zapytac wystarczy :) kolega ma ta sirio i tez nie narzeka, jak sa dobre warunki pogodowe to duuuzo lepiej mu ciagnie niz mi
Barthez007
06-03-11, 12:14
uchwyt na klape :P i jakąś antene na stałe ;)
Odpuść sobie kolego ten ogonek bo użytek z tego marny...miałem kiedyś Sirio AS-100,teraz mam Sirio Turbo 2000 a w innych mobilkach jeździłem na wielu innych i powiem Ci tyle że krótszej niż 70cm nie kupuj...polecam Sirio Turbo 800
jozek_marek
06-03-11, 20:16
uchwyt na klape :P i jakąś antene na stałe ;)
Nie ma sensu. Wcześniej miałem Dakotę, zmieniłem na mocowanie alana inox i do tego Santiago 600. Efekt jest lipny. Chcę zmienić ml145. Dodam, że antena jest wystrojona.
Na miejscu autora tematu rozglądałbym się w około 1metra. I nie President. Płaci się za markę a nie za jakość.
Właśnie wybór pada na Sirio turbo 800 :) Droższa od floridy ale podobno lepsza w końcu nie kupuje sie tego na miesiąc. :) Zastanawiam się czy magnes czy dziura w dachu. Miał być magnes ale chyba pociągnę kabel pod podsufitką.
jozek_marek
06-03-11, 23:33
Właśnie wybór pada na Sirio turbo 800 :) Droższa od floridy ale podobno lepsza w końcu nie kupuje sie tego na miesiąc. :) Zastanawiam się czy magnes czy dziura w dachu. Miał być magnes ale chyba pociągnę kabel pod podsufitką.
Osobiście uważam że dziura czy też uchwyt to lanie wody, że lepiej cb będzie odbierało. Wszystko kwestia ustawienia anteny i na magnesie będzie tak samo dobrze odbierało jak w otworze. A poza tym civic ma tak miękkie blachy, że musiałbyś robić wzmocnienie dachu żeby założyć antenę na stałe.
A kwestia z kabelkiem. Kup beczkę, parę dodatkowych końcówek i zrób łączenie anteny z kablem gdzieś w okolicach bagażnika. Resztę kabla schowaj pod plastikami. Mam tak zrobione w każdym aucie.
czyli dziury nie będzie :) dzięki za info
Ja używam sprawdzonego budżetowego Hustlera IC100 od około 3 lat i jest ok. Znam inne osoby, które też używają i ok. Tylko trzeba nakleić folię na lakier, żeby nie rysowało, bo ta folia na magnesie nie zdaje egzaminu. Ale to jest kwestia każdej magnesówki.
thompson17
14-03-11, 18:09
Prawda jest taka że bat od cb ma byc długi i nie zgodze sie z opiniami że krótkie z cewką itp, chyba że chcesz gadać z kumplem jadącym przed tobą to spoko, nawet wspomniana antena presidenta florida...słabizna, teraz mam długiego bata i bangla,
więc to że niewygodna długa to nie ma co sie tym sugerować bo tu nie chodzi o dobre działanie :)
tyle z mojej strony
ja mam floride, jak chcesz sie o droge zapytac to bedzie ok ale nie licz ze z 10km bedzie Cie slychac w miescie
To prawda, florida to dobra opcja jak CB używasz sporadycznie a antenke masz w bagażniku i tylko czasem na szybko wyciągasz.
Raczej do pogadania z autami które mijasz, no ale w gruncie rzeczy o to chodzi w mobilu.
Magnes jest mocny przy dużych prędkościach się trzyma?
Przy dobrej pogodzie jeździłem z nią z prędkosciami rzędu 180-230 km/h i nie odleciała. Za to jak lekko popadało, przyklejałem antene do wilgotnego dachu to się zapomniałem i przy 190 odleciała (co ważne magnes miałem w gumce takiej nakładanej, więc to też osłabiło jego siłę)
creative2200
20-03-11, 18:50
ja smialo moge polecic sirio omege 27. Mam zamontowana na klapie przez uchwyt wystaje troche nad auto koncowka i w miescie spokojnie do 5 km zbieram co ludzi mowia. Na trasie ciagnie wiecej niz 10 km a i antena zamontowana w ten sposob nie rzuca sie w oczy takze same plusy :)
A ja se kupiłem podróbkę Hustlera IC-100 i jestem zadowolony :) Cena 32zł + przesyłka :D Nie stroiłem SWR ani nic i mimo to nie narzekam i nie "piszczę" ani nie sieję zakłóceń :)