Zobacz pełną wersję : sterownik zamka centralnego
Witam, mam pytanie, gdzie znajduje sie w civicu 2002 rok 5D sterownik centralnego zamka?Padł mi centralny, wogole w kostkach brak napiecia i potrzebuje dostac sie do samego sterownika, z góry dziekuje
Sprawdzałeś bezpieczniki?
tak. to pierwsze co zrobilem dlatego pytam gdzie znajduje sie sterownik centralnego.Napewno usterka lezy po jego stronie
Według mnie to całe sterowanie masz w panelu, w drzwiach kierowcy... A samego sterownika można szukać po kablach. Wydaje mi się, że powinien być gdzieś pod konsolą centralną.
Kolego w panelu w drzwiach kierowcy nie ma. Wiązka kabli idąca z drzwi od siłownika do puszki z bezpiecznikami pod kolanami kierowcy. Rozebrałem tą puszke i nie było tam ewidentnego sterownika centralnego. Co prawda w puszce są 2 przekaźniki ale nie sprawdzałem ich połączeń, przejrze schemat w manualu moze cos wyjaśni sie.
Sterowanie do centralnego zamka jest miedzy kierownicą, a radiem.
Jeżeli ściągniesz osłony pod kierownica i spojrzysz od dołu to koło radia jest przymocowany prostokątny moduł.
Jest go bardzo trudno ściągnąć bez zdemontowania konsoli centralnej, lecz nie powinno być problemu z wypięciem kostki i podpięciem nowego modułu.
Mam nadzieję że pomogłem i życzę powodzenia w naprawie.
Pozdrawiam!
vrod, muszę Cię zmartwić. Tak jak napisał eba82 jak zdejmiesz konsolę środkową widać na ściance od strony kierowcy czarny moduł z zieloną wtyczką. On odpowiada za zdalne sterowanie pilotem.
Ja natomiast kiedyś grzebałem przy centralnym i wiem, że jakiś przekaźnik jest zintegrowany ze skrzynką BSI. Nie widać go, ale jak się dotyka skrzynkę od tyłu i zamyka/otwiera auto to czuć klikanie przekaźnika.
Dwa czarne przekaźniki co prawda są na wierzchu, ale one nie odpowiadają za centralny.
Co się stało z Twoim centralnym? Tak nagle przestał działać?
Działa Ci kontrolka otwarcia drzwi?
Sprawdź co się stanie jak ze skrzynki BSI wypniesz jedną kostkę. Chodzi o kostkę z tyłu skrzynki. Kolor jasny zielony, jedno-rzędowa, ma ze 6 lub 7 pinów (znajduje się obok białej kostki). Odepnij i wtedy zobacz czy działa Master albo zamykanie z pilota.
Witam!
pare dni temu przestalo dzialac mi zamykanie centralnego zamka z pilota. Baterie wymienilem, bezpiecznik 50A pod maska dziala. Zdjalem pokrywe pod kierownica i wyjalem cos takiego MITSUBA RC-5001 12V. Pytanie... czy to co wyjalem to ten przekaznik ktory odpowiada za zamykanie z kluczyka drzwi?
padl ci jeden zamek czy wszystkie?
Najprawdopodobniej przepalił Ci się jeden z tych małych pod maską (na pewno mniej niż 50 W) tylko nie pamiętam który to był. Sprawdź wszystkie te małe pod maską. Tz. przynajmniej u mnie tak kiedyś było jak zrobiłem małe spięcie przy wyciąganiu radia.
Zamykanie z klucza dziala na wszystkie drzwi, ale nie dziala przy pilocie na zadne. Szukalem tych 2 bezpiecznikow pod kierownica ale na tablicy bezpiecznikow nie ma opisu, ze znajduje sie tam jakis bezpiecznik odpowiadajacy za zamykanie drzwi z pilota.
ps. mam honde civic 2001 1.6 VTEC executive VII generacja
Ja miałem tak samo szukaj tych bezpieczników pod maską a nie kierownicą. Bezpieczniki centralnego są w skrzynce rozdzielczej pod maską.
Masakra... przestudiowalem opisy bezpiecznikow w ksiazce od civica i nigdzie nie ma bezpiecznika od alarmu sterowanego z pilota. Jest tylko zamykanie drzwi z kluczyka pod numerem 16 na tablicy bezpiecznikow. Jesli mozesz to sprawdz u siebie ktory bezpiecznik odpowiada za centralny zamek sterowany z pilota i napisz pod ktorym numerem jest na tablicy bezpiecznikow.
moze chodzi o ten modul
http://www.ebay.co.uk/itm/Honda-Civic-Central-Locking-Alarm-Control-Module-38385-S5A-G01-EP3-UK-K20A2-/261073960155?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3cc9387cdb
To już nie pierwszy przypadek z niedziałającym pilotem. Śledząc różne wątki natknąłem się na kilka przypadków gdzie użytkownikom przestawał działać centralny zamek z pilota. Przechodzili całą procedurę programowania pilotów, działały, ale na końcu procedury po wyłączeniu zapłonu centralka przestawała reagować z powrotem na piloty. Nikt nie namierzył problemu. Osobiście podejrzewałem moduł z posta powyżej, ale nie miałem fizycznej możliwości zdiagnozować. ASO rozkłada ręce.
Jeśli ktoś rozwiąże problem proszę o info, będzie ślad dla potomności.
witam,mój problem w Ep3 jest następujący.
nie działają z pilota tylko drzwi kierowcy,z kluczyka działają i prawe i lewe.
Przy zamykaniu z pilota słychać jakieś pyknięcie w drzwiach kierowcy,po odpięciu jednej z dwóch wtyczek w siłowniku w drzwiach kierowcy(dolnej) jest cisza także prąd dochodzi.
jakieś podpowiedzi? prócz tego co wydaje się najprostsze że padł siłownik w drzwiach.
jakieś podpowiedzi? prócz tego co wydaje się najprostsze że padł siłownik w drzwiach.
tylko padł siłownik w drzwiach
W jaki sposób "parujecie" pilota z autkiem ?
Na moje też padł siłownik.
tylko padł siłownik w drzwiach
To już nie pierwszy przypadek z niedziałającym pilotem. Śledząc różne wątki natknąłem się na kilka przypadków gdzie użytkownikom przestawał działać centralny zamek z pilota. Przechodzili całą procedurę programowania pilotów, działały, ale na końcu procedury po wyłączeniu zapłonu centralka przestawała reagować z powrotem na piloty. Nikt nie namierzył problemu. Osobiście podejrzewałem moduł z posta powyżej, ale nie miałem fizycznej możliwości zdiagnozować. ASO rozkłada ręce.
Jeśli ktoś rozwiąże problem proszę o info, będzie ślad dla potomności.
Witam po dlugiej przerwie. Udalo mi sie naprawic problem z niedzialajacym centralnym zamkiem. Wystarczylo odpiac kable od akumulatora i taki reset pomogl :)
Pozdrawiam!
Witam
Mam podobny problem z immobilizerem polegający na braku reakcji na piloty hondy civic VII. Nagle przestał działać centralny, przestało świecić światełko kabinowe tylko w położeniu środkowym/auto no i oczywiście nie da się opalić auta.
Jest ot 3-cia tego typu sytuacja, pierwsza jakieś 2 lata temu i dwie w ciągu ostatniego tygodnia. Zawsze działała procedura programowania pilotów podana na forum, i wszystko ożywało, a tym razem niestety cisza, po wielu próbach nie da się zaprogramować pilotów. Po włączeniu stacyjki symbol kluczyka gasnie po 2 sekundach i miga.
Podejrzewam że coś się stało z odbiornikiem tego sygnału z pilotów, bo diody na pilotach świecą podczas naciskania LOCK/UNLOCK.
Podejrzewam ten przekaźnik http://c.allegroimg.pl/original/19/51/03/19/38/5103193804 , nie wiem dokładnie jeszcze który, bo się nie dostałem do niego .
Wiecie może czy to one odpowiadają za odbiór sygnału z pilotów ?
Nie działa też centralny przy przekręceniu kluczyka od kierowcy...ale nie wiem czy ma działać bo zawsze otwierałem z pilota :)
Na razie jestem na etapie szukania co padło, auta nie da się odpalić ;(
No i udało się wyciągnąć nadajnik, który przyczepiony jest po lewej stronie "kokpitu" na wysokości kierownicy. Da się do niego dostać zdejmując dolną osłonkę kokpitu o strony kierowcy :)
Tyle dobrych wieści bo po wypięciu nadajnika i wpięciu dalej nie da się zaprogramować kluczyków. Udało mi się ustalić że na złączce jest 5 pinów, w tym jeden stale zasilany niezależnie od położenia kluczyka, a dwa inne odpowiednio po przekręceniu raz kluczykiem oraz kolejnym przekręcenia w prawo.
Na razie transmiter zamówiony z allegro. Mam nadzieję że po podmianie da się zaprogramować sekwencją kluczyki : )