Zobacz pełną wersję : Prosze o szybka POMOC! Silnik zatarty ;/
CyberKid86
04-03-11, 18:02
Witam!
Duzo nie udzielam sie na forum jednak teraz potrzebuje pomocy. Sprawa wyglada tak:
Dalem do wymiany olej silnikowy w mojej Hani 1.5 101KM Coupe 5 gen. Mechanik dal robote jakiemus uczniowi ktory wlal najtanszy olej mineralny do diesela. Po odbiorze i przejechaniu 20KM silnik "wyciagnal kopyta", tlok zatarty, dziura w karterze. Ogolem porazka ;/ Mechanik oczywiscie bierze wine na siebie i ma na stanie jakis wynazalek co sie zwie CONCERTO. Chce mi wstawic ten silnik (1.6 jakies) zamiast mojej 1.5 na swoj koszt. Pytanie co mam teraz zrobic? Zgodzic sie? Duzo z tym bedzie roboty? Wystarczy tylko silnik czy trzeba wszystko przekladac? W sumie mnie to nie powinno interesowac jako ze on bierze wine na siebie i nic nie place ale nie wiem jak dlugo bede czekal bo wiadomo ze sam silnik to chwila a jak wiazki itd to juz dluzej ;/ Zna ktos wogole silnik 1.6 z Hondy Concerto?
nie zgadzaj sie na takie patenty :/
CyberKid86
04-03-11, 18:21
To co mam zrobic? Jutro jade go o*******ic do konca i ustalic co dalej. Mowisz ze te silniki z Concerto to jakis szajs? ;/
bierz hajs, cena silnika Twojego + robota jego
Według Wikipedii silnik 1.6 z Concerto to D16A8 lub D16A9 (bez kata). Ten drugi był montowany w CRX i ma 130KM.
Silnik fajny ale kwestia jak długo będzie ten swap trwał. Prędzej bym się zgodził na wymianę samego słupka D15B2 bo jest wieksza szansa, że wszystko będzie w porządku. A kupić można za małą kasę.
ziolek19990
04-03-11, 19:43
w concerto albo masz 1,6 na jednym wałku albo dwa, ale nie wiadomo w jakim też jest stanie wieć, tak jak reszta mówi, bierz hajs, cena silnika Twojego i robocizna . pozdro
Lepiej niech daje Ci kasę i kupisz coś pewnego. Może ma jakiś silnik na dobiciu i dostaniesz go, pojeździsz ze 3 miechy i padnie coś...stracisz wtedy podwójnie...
niech Ci włoży za kare b18 :) na nowych gratach
nie pierdziel sie weź kase od niego tu na forum napewno znajdziesz silnik w doskonałej kondycji np u tygryska
Według Wikipedii silnik 1.6 z Concerto to D16A8 lub D16A9 (bez kata). Ten drugi był montowany w CRX i ma 130KM.
Nie pamiętam cytatu ale kiedyś dobrze J. Clarkson skwitował na ile prawdziwe są wiadomości na wikipedii.
Ale to się akurat zgadza :p
Jak pisali wyżej, niech Ci odda kasę. Cholera wie, co Ci tam włoży za trupa.
Silniki z cocerto 1.6 to D16a8 i a9 oraz sohc D16b2 tamte dohc mają 130 KM a nA SOHC 115km,dobre silniki, pytanie jaki stan?może być ryzyko
d15b7 to OBD1, silniki z Concerto są na OBD0, więc rzeźba wiązki...
Już wszystko zostało napisane. Rób swój motor.
bierz kase. Jezeli bedzie miał opory idz do rzeczoznawcy.
CyberKid86
05-03-11, 10:19
Dzieki za wszystko Panowie, dzis jade sie dogadac ze nie chce tego mtoru. A ktos tutaj napisal ze moge dostac silniki od "Tygryska", jakis namiar na tego uzytkownika? :)
edit: juz znalazlem :)
w wyszukiwarce napewno znajdziesz :)
niech Ci włoży za kare b18 :) na nowych gratach jak sie zgodzi to daj mi namiary też podjade tam olej zmienić;)
rozumiem ze nie miał ubezpieczenia?
CyberKid86
05-03-11, 13:30
ubezpieczenia? co masz na mysli?
warsztat powinien być ubezpieczony (chociaz chyba nie ma takiego wymogu prawnego) w ramach OC , na wypadek właśnie takich zdarzeń . Ale pewnie oszczędzał , teraz niech wykłada kase
CyberKid86
05-03-11, 14:59
Kurcze, pierwszy raz slysze o takim ubezpieczeniu. Musze sie dowiedziec. Jest dosc duzy wiec moze maja takie cos.
A najgorsze w tym wszystkim jest to ze ja sam spokojnie olej bym wymienil bo mam kanal itd ale stwierdzilem ze czegos takie nie da sie spieprzyc i kazdy warsztat to zrobi bez problemu ;/
CyberKid86
07-03-11, 13:44
Witam ponownie!
A wiec dopiero dzis udalo mi sie go dorwac. Zarzeka sie ze silnik ktory chce wlozyc jest dobry i bedzie wszystko ok. Nie wiem co teraz robic, mowicie ze niby wziac kase i robic gdzies indziej, ale przyznam ze dla mnie to juz za duzo zachodu bo potrzebuje auto na wczoraj ;/
Silnik bylem ogladac i jest to D16A7. Czy takie cos wejdzie bez problemu zamiast D15B7? Czy bedzie musial duzo "rzezbic"? Ma tylko sam silnik bez zadneg osprzetu...
Jeżeli silnik z tego Concerto jest zdrowy, to niech Ci go wstawia i heja. Różnica raptem 10km, a jeśli bedzie w dobrym stanie to nawet lepiej. Zalozyc go mozna na osprzecie z d15b7, tylko niestety moze byc ciut ubogo przy pelnych obciazeniach, ale tymczasowo mozna opoznic troszke zaplon, a ewentualnie kiedyś tam to wystroić. Bierz i sie nie zastanawiaj, jak nie masz czasu, niech tylko da Ci na niego jakąś gwarancję rozruchową, chociaż jeśli poczuł się już do winy, to raczej lipy nie powinno być. Swoją drogą nie chce mi sie wierzyć, że silnik przytarł się już po 20km na mineralnym do diesla :/ Prędzej jakby nie wlał oleju, albo wodę. No bez przesady, ale taki olej do diesla nie ma diametralnie innych parametrów od benzynowego, może jedynie mieć inny skład dodatków...
Witam ponownie!
A wiec dopiero dzis udalo mi sie go dorwac. Zarzeka sie ze silnik ktory chce wlozyc jest dobry i bedzie wszystko ok. Nie wiem co teraz robic, mowicie ze niby wziac kase i robic gdzies indziej, ale przyznam ze dla mnie to juz za duzo zachodu bo potrzebuje auto na wczoraj ;/
Silnik bylem ogladac i jest to D16A7. Czy takie cos wejdzie bez problemu zamiast D15B7? Czy bedzie musial duzo "rzezbic"? Ma tylko sam silnik bez zadneg osprzetu...
Weż pod uwage że potem takiego auta nikt nie kupi bo będzie krzywo patrzył ,że coś było kombinowane , że co to za badziew itd. auto straci na wartości..
Miałeś sprawne auto więc niech sie pocałuje w dupe i naprawde jak ma spory warsztat i nie wykupił ubezpiecznia to niech sie zajmnie klockami lego a nie usługami
Masz prawo do auta zastępczego , a jak mu coś nie bedzie pasowało to mu powiedz że go obciżaszy kosztami naprawy silnika w ASO czyli co najmniej kilka tyscięcy (pewnie wiecej niż wartość )-masz takie prawo
jak bedzie skakał ,to do sądu i po sprawie
Niech Ci załatwi auto zastępcze albo za takei zapłaci
Dokladnie kazdy potem gdy bdziesz sprzedawal bedzie sie ... krzywil ze nie fabryczny silnik... teraz niech ci kupi za kare H22 AMEN!
teraz niech ci kupi za kare H22 AMEN!
Tak, już to widzę....
CyberKid86
09-03-11, 16:25
Ogolnie sprawa stanela na tym, ze mimo iz mowilem ze zalatwie swoj silnik chcial na sile wstawic tego d16a7, jednak nie pasowal cos bo "niby skrzynia biegow nie pasowala" (wole nawet nie myslec o co mu chodzilo). Dzieki waszym poradom nawiazlem kontakt z "tygryskiem" i zakupilem od niego silnik D16Y3 115KM. Mam nadzieje ze uda mu sie wyslac silnik do mnie jeszcze dzis takze do konca tyg bede mial troche mocniejsza wersje niz przed zatarciem :)
Wie ktos moze czy po swapie z D15B7 na D16Y3 trzeba stroic komputer itd? Czy bedzie to jezdzic bez tego w miare?
Natomiast co do oleju mineralnego, to powiem szczerze ze sam w to watpie, jednak jak rozebrali silnik na czesci i sami stwierdzili ze to ich wina? Wole nie wnikac...
PS. Prosze nie piszcie postow typu "powinien Ci wstawic H22, B18!!!" itd.
Tylko w dowodzie rejestracyjnym sobie nie zmieniaj na 1.6 ;]
Wyzsze oplaty sa - ja mam w dowodzie 1.5 a jezdze 1.6 ;)
I .. powinien Ci wstawic B16 ;)
CyberKid86
09-03-11, 16:40
Tylko w dowodzie rejestracyjnym sobie nie zmieniaj na 1.6 ;]
Wyzsze oplaty sa - ja mam w dowodzie 1.5 a jezdze 1.6 ;)
I .. powinien Ci wstawic B16 ;)
Wlasnie sie zastanawialem nad tym faktem. Czy nie bedzie to czasem ukrywanie jakis waznych danych? Np przy /odpukac/ wypadku, ubezpieczalnia moze sie doczepic?
tak, tak wiem pownien mi kupic nowego type-r'a od razu :)
a kto zapłacił za ten silnik od tygryska? trzymam kciuki oby sie wszystku udało bo sprawa nieprzyjemna
...Bartuś...
09-03-11, 16:53
To i tak na tym dobrze wyszedłeś...Bo właściciel warsztatu powinien doprowadzić uszkodzony samochód do stanu pierwotnego czyli kupić byle jaki słupek d15b7 za 500zł włożyć dać 14dni gwarancji rozruchowej i nara.A tutaj dostajesz mocniejszy silnik za większą kasę.
Odnośnie samej wymiany oleju.Każdy człowiek może się pomylić i popełnić błąd.Z tym że kierownik warsztatu powinien przed oddaniem auto sprawdzić poprawność wykonania naprawy.
Do tego d16y3 musisz miec komputer sterujący bo inaczej na wysokich obrotach będzie za ubogo w paliwo co może doprowadzić do kolejnej awarii.Nie zapomnij o wymianie rozrządu przed wsadzeniem silnika bo też może być niespodzianka.
CyberKid86
09-03-11, 17:13
a kto zapłacił za ten silnik od tygryska? trzymam kciuki oby sie wszystku udało bo sprawa nieprzyjemna
Narazie zaplacilem ja, ale mam dostac zwrot jak tylko silnik bedzie na miejscu u niego.
Co do komputera d16y3 to jest taki sam jak w d15b7, Tygrysek mi tez pisal ze wszystko bedzie w porzadku. Mam nadzieje ze bedzie to smigac i tyle.
Rozrzad, oczywiscie wymienie :)
...Bartuś...
09-03-11, 17:16
Chyba oznaczenie komputera takie samo bo raczej nie wierzę żeby D15 i D16 miało tą samą mapę paliwową.
CyberKid86
09-03-11, 17:17
Chyba oznaczenie komputera takie samo bo raczej nie wierzę żeby D15 i D16 miało tą samą mapę paliwową.
Jestes tego pewien? Tzn co jeszcze musze dokupic?
...Bartuś...
09-03-11, 17:26
Komputer z D16Y3
ABlbo strojenie na tym co już masz. Ale wątpię w to, żeby koleś na to poszedł... Na moje źle nie będzie chodził, Dobrzy by było zasadzić sondę AFR i sprawdzić, co sie bedzie działo na wysokich obrotach. A nie wiem po co to całe gadanie o nieseryjnym silniku, skoro i tak zamówiłeś nieseryjny. Pozdro i oby było wsio okej ;)
CyberKid86
09-03-11, 19:41
Tu nie chodzilo o to ze JA nie chce nieseryjnego silnika, tylko o to co mam zrobic w zwiazku z ta sprawa. No ale wyszlo jak wyszlo, mam nadzieje ze bedzie ok :)
I powiedz właścicielowi, że istnieje niedrogie ubezpieczenie chroniące go do takich wypadków.. to oc mozę to mieć w fajnej opcji za parę złotych... sam ubezpieczam, więc wiem o czym mówię.. co do silniczka to bezawaryjności życzę:)