Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : radio pioneer+glosniki alpine - bedzie gralo?

szarmx
02-02-07, 09:26
witam.
mam pytanie do xpertow co sie troche na tym znaja bo ja to jestem raczej etam w te klocki.

Kupilem radio Pioneer DEH 2820 MP. Jego parametry przedstawilem ponizej.

* Radioodtwarzacz PIONEER DEH-2820MP
* Wzmacniacz: MOSFET 50W x 4
* Tuner D4Q Digital AM/FM RDS: TAK
* 3-pasmowa korekcja niskie/średnie/wysokie: TAK
* RDS (PI, PS, AF, TP/TA): TAK
* ARC FM: TAK
* D4Q (ARC 5): TAK
* Cyfrowy filtr o 8x nadpróbkowaniu: TAK
* 1-bitowy przetwornik cyfrowo-analogowy: TAK
* 1 wyjście przedwzmacniacza typu RCA: TAK

Do tego wszystkiego kupilem zestaw glosnikow odseparowanych Alpine SPE-17CE. Ich dane techniczne przedstawilem pozniej:

* Moc maksymalna 210 W
* Moc RMS 35 W
* Pasmo przenoszenia: 535Hz - 25kHz
* Skuteczność: 91dB

Moje pytanie jest nastepujace:

Jesli podepne te glosniczki bezposrednio do radia to czy wszystko bedzie cacy? czy radio je pociagnie, czy nie spali mi sie zadna koncowka mocy czy inna czesc w radiu? czy konieczny bedzie mi wzmacniacz czy samo radio wystarczy?

dodam tylko ze dodatkowo bezposrednio pod radio mam podlaczona jakas tam tube jensena.

RODACY - POMOZECIE ??

NFS
02-02-07, 11:01
1.pod przednie kanały radia zestaw -> cacy
pod tylni kanał radia "tuba" -> niecacy

2.pod przednie kanały radia zestaw -> cacy
"tuba" pod oddzielny wzmacniacz -> cacy

rura
02-02-07, 21:22
jestem ciekaw jak gra ci ta tuba pod radio... czy udaje ci sie uzyskac jakis dzwiek... pozdrawiam...

szarmx
02-02-07, 22:45
jestem ciekaw jak gra ci ta tuba pod radio... czy udaje ci sie uzyskac jakis dzwiek... pozdrawiam...

powiem ci szczerze ze gra niesamowicie nadzwyczaj bardzo dobrze :d sam sie temu dziwilem. pewnie dlatego ze nie jest to jakas wielka tuba tylko taka mala, nie pamietam nawet ilu watowa ale chyba ok 270 W. i podczas gdy w drzwiach mialem male, 10 cm dwudrozne magnaty podlaczenie tuby w bagazniku powalilo mnie na kolana. efekt jaki ona dawala byl niesamowity. jestm tego swiadom ze pod wzmacniaczm ta tuba gralaby jeszcze lepiej ale kudre - nawet kuzyn od ktorego pozyczylem tube byl pod wrazeniem.
powaznie. poza tym radio tez ma niemale znaczenie. jego wzmacniacz z tego co slyszalem tez jest niczego sobie :aloha:

Boner
03-02-07, 01:15
Witam sam mam takie radio jak ma szarmx i zgodze sie z nim ze wzmacniacz w tym radyjku ma kopa niezlego. Jednak ja mam zamiar wstawic sobie cztery glosniki w drzwiach (nisko i średnio tonowe) i twetery w slupkach. Mam nadzieje ze podbicie basu ktore mozna ustawic w radyjku wystarczy. Jesli nie to bede musial pomyslec nad czym innym (tuba) ale to sie zobaczy z czasem. Pozdrawiam :aloha:

NFS
03-02-07, 14:30
wzmacniacz w tym radiu ma okolo 17W na kanał... norzeczywiscie mozna byc pod wrazeniem ;)

to ze gra w bagażniku nadzwyczaj dobrze to tylko i wyłacznie wpływ podbicia auta. wszystko co choc troche przypomina głosnik niskotonowy i bedzie w adekwatnej do siebie obudowie w bagazniku zagra lepiej od niewygłuszonych drzwi przednich+półka z głosnikami. :chinczykk:

szarmx
03-02-07, 14:42
wzmacniacz w tym radiu ma okolo 17W na kanał... norzeczywiscie mozna byc pod wrazeniem ;)

to ze gra w bagażniku nadzwyczaj dobrze to tylko i wyłacznie wpływ podbicia auta. wszystko co choc troche przypomina głosnik niskotonowy i bedzie w adekwatnej do siebie obudowie w bagazniku zagra lepiej od niewygłuszonych drzwi przednich+półka z głosnikami. :chinczykk:

swiete slowa :afro:

Boner
03-02-07, 19:26
niewygłuszonych drzwi przednich+półka z głosnikami. :chinczykk:

zgadzam sie z tym w 100%, ale po pierwsze jak sie juz wklada sprzet to robi sie to dobrze a wiec wygluszenie musi byc obowiazkowo, a po drugie glosniki nie beda zamontowane w polce tylko w drzwiach a wiec po 2 na kazda strone. Przynajmniej mam taka wizje chyba ze ktos ma inne propozycje to chetnie poczytam, lecz nie chce glosnikow w polce poniewaz... (patrz wyzej) :d