Zobacz pełną wersję : Odpryski lakieru - w jaki sposób można naprawić? (+przeciwdziałanie korozji)
Moja Hania niestety posiada dosyć sporo odprysków na lakierze i wiadomo, że takie plami nieestetycznie wyglądają, zwłaszcza świeżo po myciu.
Jak można je naprawić? Brać się za lakier do drobnych napraw czy może macie jakieś sprawniejsze patenty?
I miałbym do Was, klubowicze, jeszcze jedno pytanie - jak można przeciwdziałać korozji? W jaki sposób zabezpieczać karoserię?
Wybaczcie mi, ale jestem laikiem i z Hondą mam do czynienia od raptem 2-3 miesięcy, a że teraz zrobiło się ciepło, zaczynam działać :).
Odpryski lakieru? Pomaluj cały element i cieniuj elementy sąsiednie żeby różnicy nie było widać ;D Zaczniesz to "łatać" punktowo to będzie wyglądać jeszcze gorzej. Jakieś drobniejsze rysy mógłbyś spolerować i użyć politury, ale przy odpryskach tak się nie da.
jak można przeciwdziałać korozji? W jaki sposób zabezpieczać karoserię?
Karoserię (lakier) możesz co najwyżej pokryć woskiem. Przed korozją się nie uchronisz. Tam gdzie zbiera się woda, sól z drogi i tak ruda wyjdzie. Szczególnie jest to widoczne przy tylnych nadkolach. Można je nieco uchronić dokupując na allegro nadkola plastikowe co polecam. Profile zamknięte oraz podwozie możesz zabezpieczyć odpowiednimi środkami (boll do podwozia, Fluidol do profili). Ponadto - często myć autko, trzymać w ogrzewanym garażu :)
Ogrzewany garaż to akurat sprzyja korozji.
No niestety garaż odpada. Jeszcze nie dorobiłem się własnego domu.
Jak wiosna konkretnie już przyjdzie to wizyta u blacharza z hanią mnie nie minie, nadkola do wymiany. A że odpryski są prawie na całym samochodzie (ale całe szczęście, nie jakoś dużo) to w zasadzie widzę jedno rozwiązanie - nowy lakier. Zobaczymy,
Kupię te środki i postaram się podziałać (Fluidol i boll).
To może dopnę się pod temat.
Co z robić z odpryskami lakieru, ale warstwy bezbarwnej. Baza jest w miarę ok, ale wierzchnia warstwa zaczyna się łuszczyć.
Co z robić z odpryskami lakieru, ale warstwy bezbarwnej. Baza jest w miarę ok, ale wierzchnia warstwa zaczyna się łuszczyć.
Oooo właśnie ja mam tak samo w jednym miejscu. Może ktoś coś poradzi ??
To może dopnę się pod temat.
Podejrzewam (choć mogę się mylić) że należałoby spolerować (zetrzeć) starą warstwę bezbarwną i położyć na to nową.
A wypolerowanie takiego miejsca pastą np Tempo zmienia cokolwiek?
Trzeba drzeć wszystko jak najgłębiej i malować jeszcze raz. Bezbarwny odłazi jeśli kiepsko został pomalowany element. Prawdopodobnie za długi czas miedzy malowaniem baza a bezbarwnym.
co proponujecie na ryse okolo 80 cm zrobiną celowo (pewnie przez wlasciciela VW z zazdrosci) :)na drzwiach. Jakies kredki sprawdzaja sie czy tylko malowac element?
demonobiker
05-03-11, 08:19
zależy czy powierchowna czy głęboka, ale kredka nie zda egzaminu to tylko półśrodk, trzeba będzie malować
Zależy jaka rysa, jak rył do blachy to tylko malowanie a jak delikatniej to można spróbować polerki
rysa do blachy niestety, polerka odpada. Myslalem o tych kredkach co reklamuja takie cudowne, ze wypelniaja ryse i nic nie widac ale to by bylo zbyt piekne :) Pozdro
Witam Jest Fajny środek diamondbrite Lacroe ochrona lakieru utrzymuję się około 3 lat i nie trzeba już nakładać wosku
rysa do blachy niestety, polerka odpada. Myslalem o tych kredkach co reklamuja takie cudowne, ze wypelniaja ryse i nic nie widac ale to by bylo zbyt piekne :) Pozdro
Kredki odpusc, mozna malutkim pedzelkiem zamalowac sama ryse, a po dobrym wyschnieciu poleciec papierem wodnym za deseczce, tak, zeby zetrzec nadmiar lakieru i zrownac go z okolicą, potem polerka i bedzie niezle
Witam Jest Fajny środek diamondbrite Lacroe ochrona lakieru utrzymuję się około 3 lat i nie trzeba już nakładać wosku
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
To żadna ściema zerknij sobie na stronę ochronalakieru.pl , ale cudów nie ma, rys to nie usunie najlepiej przed nałożeniem polerowanie zrobić .