Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak dostać się do silniczka spryskiwacza ?

Pcmaniaki
02-03-11, 21:25
Witam. Zauwazylem nie dawno że nie działa mi tylny spryskiwacz szyby.Byc moze ze nie zostal podlaczony bo mialem stluczke autem i bylo wszystko rozebrane. przednie spryskiwacze dzialaja. wiec cos sie stalo z tylnym bo nawet nie slychac pracy silniczka po przekreceniu na psikanie tylnej szyby. no i tu moje pytanie ? jak najlatwiej i najszybciej dostac sie do tych silniczkow ? Wiem ze dobrze by bylo odkrecic zderzak itd. ale nie bede rozkrecal pol przodu zeby sie do niego dostac :/ mozna jakos od dolu tam sie dostac albo przez nadkole ?

comatose
02-03-11, 21:31
Ściągnij koło i odkręć lewe nadkole.

lunatyk
02-03-11, 22:14
po pierwsze to sobie rozepnij gdziekolwiek wężyk ( w okolicach tego podpieraka do klapy idą oba przewody ) i sprawdź czy winny jest silniczek, bo narobisz się a okaże się, co jest bardzo prawdopodobne, ze zamarzł płyn w przewodzie - z tego co słyszałem to częste w Naszych Hondach.

a jak nie pomoże to rzeczwiście koło i nadkole.

nikog0
02-03-11, 22:31
tylko jak już będziesz grzebał przy silniczku, to bądź delikatny. Jak się nie ściąga zderzaka przedniego, tylko przez dostęp od koła, łatwo można ułamać silniczek, tzn plastik na który zasunięta jest rurka, a tego nie da się skleić, bo wciąż się urywa..., ps. @lunatyk dobrze mówi :)

lunatyk
03-03-11, 14:11
przy sciąganiu gumowego wężyka, zapalniczką go ogrzej ( płomień ze 2-3 cm od wężyka ) guma się rozszerzy i łatwo zejdzie :)

Pcmaniaki
04-03-11, 08:42
Ok dzięki za porady. Juz zrobione tak jak myśłałem ktos przez przypadek podczas zakladania zderzaka odlaczyl wstyczke i wisiala obok ;). roboty na 10min od strony nadkola. Ale wszystko juz gra ;)