Zobacz pełną wersję : Oświetlenie bagażnika i kontrolka SRS :)
Od zakupu w mej Hani oświetlenie bagażnika zapala się w dziwny sposób lub w ogóle:) Kontrolka niezamkniętego bagażnika zapala się tylko wtedy gdy podniosę tą dzwigienke do otwierania bagażnika do oporu(chodź nie zawsze). Zamek klapy ma ślady majstrowania wiec pytanie czy wymiana zamka pomoże czy mogą być inne przyczyny?
Pytanie nr 2 Od zakupu aut nie świeci się kontrolka srs nawet zaraz po zapłonie. Czy może to być coś innego niż żarówka?:)
Bassmaster
01-02-07, 14:22
Jeśli chodzi o żarówkę w bagażniku to u mnie też dziwnie się zapalała (raz świeciła, raz nie) wystarczyło zdjąć klosik i przekręcić żarówkę o kilka stopni (musiało coś nie stykać), od tamtej pory świeci się zawsze gdy otworzę bagażnik.
Zamka tylnej klapy jeszcze nie rozbierałem, bo nie musiałem :d , sprawdź w manualu (jest link na forum)
[ Dodano: Czw 01 Lut, 2007 ]
Właśnie przypomniałem sobie, że w kierownicy masz taką taśmę do airbag-a i klaksonu (w puszce za poduszką), która jest zwinięta i podatna na uszkodzenia.
Są tam cienkie żyłki przewodzące, może któraś pękła i dlatego kontrolka Ci nie działa, sprawdź przy okazji bezpieczniki (ew. kontrolkę), nie zawadzi.
Posprawdzam dopiero w przyszłym tyg z braku czasu;]
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2007 ]
Wczorajsze próby okazały sie bezskuteczne:) Może ktoś wie co dokładnie odpowiada za załączenie się kontrolki otwartego bagażnika i światełka w nim:) Świeci tylko czasem i to wtedy jak trzymam dźwigienkę otwierania bagażnika wysoko. Jak ją puszcze światło gaśnie.
Z góry dzięki:)
ja mam podobnie z tylnim oswietleniem u siebie, jak otworze bagaznik to oswietlenie w ogole nie dziala, dopiero jak przytrzymam palcem taka mala dzwigienke przy zamknieciu to swiatelka zalapuja, moze ktos wie jak to narpawic?
Styki odpowiedzialne za włączanie oświetlenia w bagażniku znajdują się w zamku(w podnoszonej klapie)
SRS-zacznij od sprawdzenia żaróweczki(musisz wykręcić zestaw wskażników,następnie wypiąć małą kostke i wykręcić 1 śrubkę-dopiero się dostaniesz do tej żaróweczki)
Układ poduszek jest tak skonstruowany,że jeśli coś jest nie tak.to kontrolka pali się cały czas-nie może być tak,że nie pali się wcale.
Jesli juz cos moze byc to tylko zarowka bo jakakolwiek przerwana tasma doprowadza wlasnie do bledu SRS i kontrolka pali sie non stop
Musisz odkręcić zamek tylnej klapy i przeczyścić miedzianą blaszkę i dogiąć ją tak żeby dotykała do ruchomej części zamka w pozycji otwartej, ale nie dotykała w pozycji zamkniętej. :) a z poduchą jeszcze nie kombinuje bo matura mnie gnębi:D
u mnie z kolei nie swieci wogole oswietlenie w bagazniku chodz zarowka i styki sa ok :/
wie ktos moze gdzie to jest podlaczone? gdzie mam szukac przyczyny?
dobrze by bylo jakby wkoncu zaswiecila :)
1.sprawdź bezpiecznik
2. na forum już było o tym w innym temacie tam było rownież który to bezpiecznik
oswietlenie w bagazniku juz dziala :)
powiem ze mam niezle pomieszane w instalacji poniewaz do tej kostki byl inny kabel poprowadzony do czegos, nie moge jak na razie sie polapac jezeli chodzi o glosniki w aucie widzialem ze sa tam poprzecinane orginalne kable ale nie moge znalezc ich we wiazce takze mam maly saigon jezeli chodzi o elektryke :/
ale jaos powoli sie dojdze do wszystkiego:)
tylko co najlepsze ze teraz mi nie dziala wyswietlacz " w klimatyzacji" a tam dojsc co do czego to bez schematu chyba niemozliwe :/
mam jeszcze pytanko dosc dziwne moze nie do tematu pasujace ale... jak to jest z myciem silnika? roznie mi ludzie doradzaja jedni jechac na myjnie i tam niby porfesjonalnie umyja i nic sie nie stanie, inni znow ze lepiej tego nie tykac i ze samochod 10 letni po takim myciu traci szczelnosc (tzn silnik), sam juz nie wiem jest brudny tak jakby od oleju i chcialem sprawdzic czy by sie dalej to nie nie dzialo (co prawda nic nie cieknie z niego itp) takze nie wiem - a Wy co radzicie? pozdro!
Bassmaster
10-04-07, 09:35
Ja tam silnika nie myję i mył nie będę, nic mi nie cieknie a że trochę kurzu, błota i smaru jest to nic.
Jak będę sprzedawał to prznajmniej będzie widać, że nic nie chcę ukryć :d
Witam. Odświerze temacik bo zanikło mi oświetlenie bagażnika i nie działa kontrolka otwarcia bagaznika przy zegarach. Żarówka sprawdzona, bezpiecznik sprawdzony - (wewnątrz światło działa), Tylnia klapa rozebrana i zamek przeczyszczony- dochodzi do niego jeden kabelek( zielony),rozumiem że jest to " minus". Stykałem go bezpośrednio z masą i nic.Na zawiasie klapy w tej gumce sprawdzane- kabelek ok. Gdzie moge szukać przyczyny -w zegarach, bezpiecznikach?.Gdzie może jeszcze nie łączyć? macie jakieś pomysły?
Nie rozbierałem nigdy tego zamka i nie wiem na jakiej zasadzie załącza on napięcie, ale jeżeli kabelek jest jednożyłowy to faktycznie musi to być robione minusem.
Skoro Ci nie świeci dalej to nie dochodzi Ci plus do tego układu.
Sprawdzałeś bezpieczniki?
Problem nie będzie raczej leżał w desce, skoro w bagażniku też nie świeci.
Z tego co wiem to jest to ten sam bezpiecznik co oświetlenie wewnątrz samochodu- chyba że coś było kombinowane i pozmieniane. Poza tym wszystko działa. "Plus" powinien ta być niezależnie od otwarcia bagażnika- dobrze myśle?? Jutro sprawdze miernikiem.
[ Dodano: Pon 14 Sty, 2008 ]
Sprawdziłem i... dziwna sprawa- "plus" dochodzi. Jak dotykam do masy(karoseri) i plusowej części oprawki mam na mierniku 12.9 V czyli prąd dochodzi, a jak dotykam do minusowej i plusowej blaszki(w oprawce żarówki) mam 5 V przy otwartym bagażniku i 0 V przy zamkniętym- czyli włącznik działa ale jest za mało prundu. Może przez tą kontrolkę przy zegarach przechodzi masa i spaliła się żarówka. Macie jakieś pomysły?
jesli masz miernik o sprawdź jaka jest rezystanja między włącznikiem w zamku a blaszką minusową w oprawce żarówki, może gdzieś są straty
Po sprawdzeniu stwierdzam że musi być przerwany gdzieś kabelek od "minusa". Pytanie tylko gdzie? Moze w tym miejscu co gościo kiedyś wpinał się jak podłaczał alarm- bo ten nie załacza się jak otworze bagażnik. Nie wiem tylko jak ten kabelek(napewno cienki zielony) jest poprowadzony po samochodzie- napewno od tyłu do przodu a pózniej zpowrotem do bagażnika.Ktoś zna rozkład tej elektryki?
musisz poszukać w manualu
Informacja dla potomnych :) Po długim czasie poszukiwń doszedłem dlaczego nie świeci mi oświetlenie bagażnika- otóż obok tylniego oparcia kanapy po prawej stronie jest plastikowy boczek (ostrożnie przy zdejmowaniu można połamać zaczepy). Pod nim jest kostka elektryczna łącząca klapę bagażnika z resztą samochodu. Styki kostki były zaśniedziałe i nie łączyło.
Mam do Was prośbę, od zakupu samochodu nie mam szkiełka oświetlenia bagażnika, czy mógłby ktoś z Was wrzucić fotkę jak to wygląda do tego wątku lub przesłać mi na priv. Czy fabrycznie to światełko nie ma przełącznika ON/OFF?
Ewentualnie jestem zainteresowany pozyskaniem takiego szkiełka bądź całości światełka.
Mam do Was prośbę, od zakupu samochodu nie mam szkiełka oświetlenia bagażnika, czy mógłby ktoś z Was wrzucić fotkę jak to wygląda do tego wątku lub przesłać mi na priv. Czy fabrycznie to światełko nie ma przełącznika ON/OFF?
Ewentualnie jestem zainteresowany pozyskaniem takiego szkiełka bądź całości światełka.
Niema żadnego przełączniczka. A na to cholerne szkiełko poluję od czasu jak mam Hondę czyli prawie 2 lata. Łatwiej półskóry, stabilizatory, podłokietnik i kupę innych rzeczy kupić niż to szkiełko.