Zobacz pełną wersję : Jaki olej CIVIC 1.7 CTDI 2004
Witam,
Jak kupilem Hanie nie wiedzialem na jakim oleju jezdziala i fachowcy na
pregladzie po 30000 zalali mi Mobil Super Sync 10w40 polsyntentyk.
Troche popsioczylem ale mnie przekonali ze zmieni sie nastepnym razem i tak
zostalo:(
Zbiliza mi sie przeglad po 45k. i chcialbym zalac juz jakis pelnysyntetyk i tego
sie trzymac.
Pytanie tylko jaki? Mobil 0w40 5w50 ? Jakis specjalny do diesla?
Pozdrowionka,
MM
Polecam do tego silnika Motul 8100 X-cess 5W-40 ( full synt)
opak. 5L- 208zł
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=24132
pozdr.
Snajper_NSK
14-03-08, 10:27
Dokładnie taki olej jak kolega powyżej wymienił jest zalecany. W salonie powiedzą Ci, że Shell (bo maję prowizję od zalanie Shellem).
ja polecam BP 5/40,jezdze na nim prawie 2lata jest dobry i nie drogi 5 litrow kosztuje 140zl.
polecam!
Ja sprowadziłem Civic z Niemiec, rocznik 2002, silnik 1,7 CTDi i tez nie wiem jaki był lany poprzednio olej, czy kots podpowie jakie najlepiej teraz wlać jak nie wiem jaki byl wczesniej wlany ? czy to był pełny syntetyk czy pół syntetyk ??? kiedy powinno sie lać pełlny a kiedy pół syntetyk ? z góry dziekuje za odpowiedz
Ja sprowadziłem Civic z Niemiec, rocznik 2002, silnik 1,7 CTDi i tez nie wiem jaki był lany poprzednio olej, czy kots podpowie jakie najlepiej teraz wlać jak nie wiem jaki byl wczesniej wlany ? czy to był pełny syntetyk czy pół syntetyk ??? kiedy powinno sie lać pełlny a kiedy pół syntetyk ? z góry dziekuje za odpowiedz
Wedlug ksiażki serwisowej ACEA B3: 5W-40.
Norme B3 to praktycznie teraz kazdy olej spelnia wiec wedle uznania.
Ja leje 5w50 Mobila, nie bierze przynajmniej nie zauwazam,
zauwazam notomiast malutki wyciek (raczej pocenie) w okolicach pokrywy zaworów :(
i strasznie mnie to drazni. Bede teraz na przegladzie to zmienie uszczelke tej pokrywy.
Pamietaj talko ze wchodzi 4,7 litra ja wlasnie zauwazylem ten wyciek jak nalali mi 5l:)
Pozdrawiam,
MM
Wedlug ksiażki serwisowej ACEA B3: 5W-40.
Norme B3 to praktycznie teraz kazdy olej spelnia wiec wedle uznania.
Ja leje 5w50 Mobila, nie bierze przynajmniej nie zauwazam,
zauwazam notomiast malutki wyciek (raczej pocenie) w okolicach pokrywy zaworów :(
i strasznie mnie to drazni. Bede teraz na przegladzie to zmienie uszczelke tej pokrywy.
Pamietaj talko ze wchodzi 4,7 litra ja wlasnie zauwazylem ten wyciek jak nalali mi 5l:)
Pozdrawiam,
MM
Snajper_NSK
21-03-08, 10:18
4,7 litra to miom zdaniem max. Ostatnio zalali mi 5 litrów (MOTUL X-Cess8100 5W-40) to musiałem wysysac (500 ml) przez otwór gdzie bagnet siedzi.
Snajper_NSK
21-03-08, 10:18
4,7 litra to miom zdaniem max. Ostatnio zalali mi 5 litrów (MOTUL X-Cess8100 5W-40) to musiałem wysysac (500 ml) przez otwór gdzie bagnet siedzi.
wczoraj wymieniłem olej w swojej Civic 1,7 CTDi, szukałem w dwóch miejscach Motula X-cess 8100 5W-40 i nie znalazłem a że musiałem wymienic wiec zdałem się na olej dostępny u mechanika, wlał mi Castrol Magnatec Diesel 5W-40 B4, co sądzicie o tym oleju ? proszę o szczere odpowiedzi, bo nie wiem czy znów nie wymienic na ten Motul i trapi mnie cały czas to, z góry dziekuje
wczoraj wymieniłem olej w swojej Civic 1,7 CTDi, szukałem w dwóch miejscach Motula X-cess 8100 5W-40 i nie znalazłem a że musiałem wymienic wiec zdałem się na olej dostępny u mechanika, wlał mi Castrol Magnatec Diesel 5W-40 B4, co sądzicie o tym oleju ? proszę o szczere odpowiedzi, bo nie wiem czy znów nie wymienic na ten Motul i trapi mnie cały czas to, z góry dziekuje
przereklamowany i napewno przeplaciles
a ja zalalem Mobil 1 pelny syntetyk 0W 40. Wszystko smiga ze az milo.
Pozdrawiam,
Snajper_NSK
25-03-08, 10:37
Ja nadal pozostanę przy Motul-u. Znalazłem i kupiłem go na Allegro (jakaś duża hurtownia z olejami i innymi płynami samochodowymi-chyba z OPOLA. Czekałem 0k 3 dni na przesyłkę). Możesz do nich zadzwonić i zapytać jaki olej polecą do twojego silnika i do Twojej jazdy(misto/poza miastem, duże odcinki za jednym razem, przebieg samochodu). A poza tym przeczytaj (np. na stronie aukcji tego oleju) naklejkę na butelce. Jest tam napisane, że jest zalecany min. do silników Astry CDTI (a wydaje mi się że i w Hondach i w Astrach siedzą te same silniki ISUZU 1.7. Ale póki co nie spuszczaj tego Castrola(szkoda kasy), następna zamiana dobrze spuść Castrol(wyssij strzykawką z miski olejowej) i zalej Motul 8100 X-cess 5W-40-full synt.
fajnie ze po 3 miesiacach dodales taka opinie...
Z tego co ogarniam to temat rzeka,po za tym dodalem opinie po trzech miesiacach jazdy na tym oleju honda (jakies 4 tys.km) a wczesniej i obecnie rowniez innymi autami....
to zadna opinia, zero spostrzezen, porownan, nic.
A co ja Zientarski jestem ? na temat tego oleju juz bylo pisane...rowniez na innych forach np. SUBARU ...gdybym mial negatywy to pewnie bym pisal....podtrzymuje opinie ze jest dobry a przede wszystkim nie rozlewany u nas.
Gatka szmatka. Olej prawdopodobnie jest dobry czytając jego parametry. ALe nikt z nas tego nie oceni bo nie ma jak. Wszelkie opisy typu ciszej pracuje i ma wyższą moc mnie śmieszą.
Ja natomiast w manualu znalazlem 0w40 i nalalem casrol edge. Jestem *****issssscie zadowolony
W manualu jest 5W40 co nie oznacza że 0W40 jest nieodpowiedni. A po czym jesteś *****isssssscie zadowolony?
Gatka szmatka. Olej prawdopodobnie jest dobry czytając jego parametry. ALe nikt z nas tego nie oceni bo nie ma jak. Wszelkie opisy typu ciszej pracuje i ma wyższą moc mnie śmieszą.
Na jakich olejach w ogóle jeździłeś ? Widocznie albo lejesz dobry olej albo nie słyszysz żadnej różnicy. Ja po przejściu na Motula od razu zauważyłem że silnik ciszej pracuje i lżej mu się wkręca. Zapytaj się kogokolwiek kogo znasz kto jeździł kiedyś na rajdach na temat oleju, płynu hamulcowego. Każda z tych osób od razu ci powie że po zalaniu motula silnik ciszej pracuje a uwierz mi że ci ludzie wiedzą co mówią. Z góry napiszę że nie handluje żadnymi olejami i nie zamierzam nikogo zmuszać do zmiany oleju na inny.
Motul uważany jest za jeden z lepszych olejów. Jeśli chodzi natomiast o same odgłody pracy silnika po wlaniu innego oleju to uważam że to taki efekt placebo. Coś podobnego jak po zmianie oleju na świeży wydaje nam się że silnik lepiej/ciszej pracuje. Ja w to nie wierzę.
cosmonauth
08-03-09, 17:47
generalnie najważniejsze jest źródło skąd jest brany olej, jak nie ma na etykiecie polskiego opisu to sobie darujcie - są to oleje z wegier, czech, ukrainy a tam napewno nie wlewają tego co widnieje na etykiecie...
ja osobicie... polecam agip :)
A ja juz wlałem 5-ty raz Castrol Magnatec diesel 5W-40 i nie narzekam, zmiana co 15 tys , filtr Filtrona i wszystko jest ok. Podobno nie zmienia sie pozniej oleju na inny . Olej kupuje na allegro niemiecki bo tylko oni roba bańki 5 litrowe. W Polsce znajdziesz banki 4 litrowe i jedynki. Wchodzi jakies 4,5 litra.
ja leje Millers XFE 10W40 DIESEL polecił mi go jakiś czas temu znajomy i nie narzekam rozlewany jest w UK i bańka 5L
pozdr
Witam, co powiecie na olej Valvoline Durablend 5W40 ?? warto zalać ??
ja mam zalana Hanie mobilem 10w40 od kad ja kupielm, a ze do wymainy mam jeszcze pare tysiecy wiec narazie sie nie zastanawiam nad olejem, jednakze co moge powiedziec na temat tego ktory mam wlany to przy -20 autko ladnie pali nie szarpie nie mlaszcze jakos niepokojaco wiec mysle ze jest dobrze, natomias sam olej mobil z mojch doswiadczen jest bardzo dobry w stosunku do ceny:)..mialem go roverku 620Si <baza accord> i nigdy nie mialem jakis problemow:)
pozdrawiam
A producent zalecił jakieś konkretne API np. CI-4 albo choćby CF-4 do tego silnika ?
Nie ma wzmianki o zawartosciach popiołów np. max. 1.0% ..?
A jakies zalecane lepkości ...pewnie od 5W-30..
hondziak 2003
17-09-11, 16:38
moja z hania 1.7 ctdi z 2003 ma 200 tys. i wlałem carlube 10W-40 , co o tym myslicie ?
Witam.Kupiłem wczoraj Hanie 1.7cdti sport i ma przebieg 188 tyś udokumentowane książką serwisową.Jaki wlać olej najlepiej żeby by6ło wszystko ok? Nie pytam o markę bo wleje na 100% Motula ,tylko nie wiem czy syntetyk czy bezpieczniej półsyntetyk ?
jeżeli wcześniej zalany był jakiś polsyntetyk 10W 40 ? Podobno nie powinno się wracać do oleju syntetycznego jeżeli zalany był polsyntetyk . Nie wiem co o tym sadzić. Proszę o odpowiedz kogoś kto jest na 100% pewny ze mogę wlac syntetyk. Dzięki z góry i ppzdro
Ojciec ma primerę p11 1.6 i po przejsciu na polsynetyk kontrolka zaczęłą mu dłuzej gasnąć po zapaleniu i mowił ze auto bylo jakieś dziwne i "nieswoje". Wrocił na pełny mimo przebiegu 150tyś km z instalacją gazową i auto: mniej pali, kontrolka gaśnie od razu i co najważniejsze oleju nie bierze. Jeśli u Ciebie nie bierze to przy kolejnej wymianie wroć na pełny i kontroluj wskaźnik na bagnecie. Poza tym te silniki nie mają tendencji do łykania oleju. Ponadto proponuję olej za zakresu 5WXX bo przeskok na jakiś 0WXX może źle podziałać. Ja osobiście jeżdzę na Total 5W40 i nie ubywa, przebieg 132tyś. Operację polecam
PiotrDziektarz
14-12-17, 02:12
Wyagana ilość oleju to 5L a lepkość oleju to tylko 5W30. Polecam olej syntetyczny NESTE 5W30 CiTY PRO Longlife