Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : urwany dolny sworzeń

johny-b
28-02-11, 11:12
Cześć,

Mam nietypowy problem, wczoraj parkując pod blokiem najechałem prawym przednim kołem na krawężnik i coś mi się urwało. Po oględzinach stwierdziłem, że "odkręcił" się dolny sworzeń. Sworzeń odpiął się od zwrotnicy, koło zostało stoi krzywo i trzyma się tylko na górnym wahaczu. również wyskoczyła mi półośka z mechanizmu różnicowego. Teraz moje pytanie, czy jestem w stanie wymienić sworzeń w takich "polowych" warunkach? Czy półośkę wystarczy włożyć do mechanizmu różnicowego? Czy są tam jakieś zabezpieczenia. Generelnie muszę tylko uruchomić samochód i pojechać do mechanika. Szczerze nie uśmiecha mi się holowania auta za 200 zł:) dziś niestety byłem zmuszony przesiąść się do komunikacji miejskiej:) a nie jezdziłem nią już kilka lat...

demonobiker
28-02-11, 11:29
sam sworzeń wymienisz w warunkach polowych, półośka wyskoczyła ci razem z przegubem czy przegub został?jesli z rpzegubem to musisz uzupełnić olej w skrzyni bo wyleciał, jeśli sama półośka to na niej jest zabezpieczenie taki pierścień w roku na końcu, w obu przypadkach jeśli wsyztsko jest całe trzeba tylko wsadzić i skręcić.jeśli nic więcej się nie pokrzywiło i nie pourywało to odjedziesz:)

johny-b
28-02-11, 11:33
półośka razem z przegubem wyskoczyła. Trochę dziwna sprawa, żeby taka śróba mi się odkręciła. Chciałbym zaznaczyć, że sworzeń był wymieniany w kwietniu i przejechał jakieś 20 tyś km...

sivy
28-02-11, 11:40
moze kiepski sworzeń ci zamontowali :/ albo brak zabezpieczenia nakrętki

Dzida
28-02-11, 11:42
Nie odkręcił się, tylko wypadł.

Tak to jest, jak się montuje szajze typu jcauto, no ale co zrobić, ludzie jak mają do wyboru tanio lub dobrze to 80% osób bierze tanio.

johny-b
28-02-11, 11:58
Nie odkręcił się, tylko wypadł.

Tak to jest, jak się montuje szajze typu jcauto, no ale co zrobić, ludzie jak mają do wyboru tanio lub dobrze to 80% osób bierze tanio.

nie wypadł, a odkręcił się. po drugie nie był to szajs typu jcauto tylko sworzeń yamato, z tego co wiem nie jest to szajs... zabezpieczenie było wcześniej na 100%

Wojtek Marki
28-02-11, 14:11
panowie w warunkach polowych to można grochówkę ugotować,w tym przypadku jest żle dobrany sworzeń[firma nie ma w tym przypadku nic do rzeczy] zabezpieczenie bylo,bo sam je zakładałem.