Zobacz pełną wersję : honda zgasła 1.5 V-tec
lukasss_83
30-01-07, 17:22
Witam.
Mam problem jak w temacie. Wczoraj po ok. godzinie jazdy w trakcie wyprzedzania innego auta zgasła mi honda. Nic nie przerywalo, przyspieszalo jak należy, poprostu zgasła...
Zaholowałem ją do mechanika któy sie poddał i stwierdził, że nie wie co jej dolega.
Paliwo na 100% dochodzi, rozrusznikiem kręci i nie chce się włączyć, silnik nawet nie zaskakuje.
po wykręceniu świec okazuje się że podczas kręcenia rozrusznikiem nie zawsze pojawia sie iskra. Podejżenie pado na aparat(moduł) zapłonowy ale mechanik stwierdził po wykreceniu że jest sprawny.
co może odpowiadać za taką usterkę??
prosze o pomoc.
silnik 1.5 v-tec 114KM, rok 1996, hatchback.
miałem taką samą sytuację i okazało się że to właśnie moduł
pojedź do innego mechanika (elektryka) i niech luknie ktoś inny, pozatym wymień sobie kopułke i palec bo to mały wydatek, może ewentualnie cewka jeszcze? No ale to kwestia zbadania, bo cewke łatwiej zbadać niż poprawność działania modułu
Pozdrawiam
lukasss_83
30-01-07, 20:22
też uważam że pewnie jest to wina aparatu zapłonowego.
Tylko czy można go naprawić czy trzeba wymienić?
Iskra na świecach pojawiała się tylko przy poruszaniu kabelkami
dochodzącego do aparatu.
Jeżeli się kabelkami nie ruszało to nie było żadnej iskry.
czy można go naprawić? czy jest możliwość żeby dostała się do niego wilgoć? każdy widzi jaką mamy teraz pogode... :/
JIskra na świecach pojawiała się tylko przy poruszaniu kabelkami
dochodzącego do aparatu.
Jeżeli się kabelkami nie ruszało to nie było żadnej iskry.
jezeli cos zaczyna dzilac po ruszeniu przewodami to ja na pewno, w pierwszej kolejnosci zajol sie tymi przewodami :/ byc moze wystarczy je wymienic...
po za tym mowisz o przewodach wysokiego napiecia czy, od sterowania z ECU?
lukasss_83
30-01-07, 22:13
chodzi o przewody od sterowania z ECU...
podczas dociskania(ruszania) przewodów do aparatu pojawiają się na krótko iskry na świecach...
dla m nie to ewidentnie winne sa przewody, postaraj sie dijsc w ktorym mniej wiecej miejscu moze byc przerwany przewod, przetni i wlutuj jakis inny dobry przewod. moze sie myle ale jesli bywa ze jest iskra... to chyba warto sprobowac.(ja bym sprobowal)
zgadzam się z qba1983. jest zimno, przewody są sztywne i mogło jakieś pęknięcie się objawić, lub brak styku. a jeśli to będą "kabelkowe sprawy" to wymiana aparatu nic nie da, tylko się na koszty narazisz.
lukasss_83
03-02-07, 13:50
proszę o dalszą pomoc.
chciałem dzisiaj zrobić samodiagnostykę, zwarłem 2 kable od złącza do samodiagnostyki, wszystko jak należy a kontrolka "Check" na desce rozdzielczej nie mruga.
Nie moge odczytać żadnych błędów.
co ciekawe chciałem wyciągnąć bezpiecznik BACUP spod maski w celu resetu kompa i okazał się on spalony, ale po włożeniu nowego nic sie nie dzieje, kontrolka jak nie migała tak nie miga.
co może być przyczyną?
hania dalej nie jeździ...
[ Dodano: Sob 03 Lut, 2007 ]
proszę o dalszą pomoc.
chciałem dzisiaj zrobić samodiagnostykę, zwarłem 2 kable od złącza do samodiagnostyki, wszystko jak należy a kontrolka "Check" na desce rozdzielczej nie mruga.
Nie moge odczytać żadnych błędów.
co ciekawe chciałem wyciągnąć bezpiecznik BACUP spod maski w celu resetu kompa i okazał się on spalony, ale po włożeniu nowego nic sie nie dzieje, kontrolka jak nie migała tak nie miga.
co może być przyczyną?
hania dalej nie jeździ...
czy to moze byc wina komputera?
może zadziałało urządzenie odcinajace paliwo w razie wypadku np.jakaś dziura w drodze albo ot tak coś mu odbiło.To znajduje sie po otwarciu schowka koło pasazera, po lewej stronie.Z góry sie naciska można w to puknąć żeby odskoczyło zazbroić i spróbować.Miałem tez taki problem i okazało sie że to było przyczyną
pozdrawiam